G4Media.ro

Cine este omul de afaceri care a construit prima rampă aeriană spre…

Sursa foto: szekelyhon.ro

Cine este omul de afaceri care a construit prima rampă aeriană spre Budapesta, din Ținutul Secuiesc / Localnic din Remetea, în primii 60 de milionari din Ungaria / Unul din oamenii de afaceri preferați ai guvernului Orbán

Attila Balázs, proprietarul grupului de firme de construcții Bayer Construct, este omul de afaceri care a construit pista din Remetea, județul Harghita, unde luni a aterizat primul zbor care face legătura dintre Ținutul Secuiesc din Budapesta.

Născut în Remetea, Balázs ocupa în anul 2021 locul 57 în topul celor mai bogați maghiari din Ungaria, conform Transtelex.

Attila Balázs, proprietarul grupului de firme de construcții Bayer Construct, ale cărui active au fost estimate la 27 de miliarde de forinți (72 de milioane de euro), este unul dintre oamenii de afaceri preferați ai guvernului Orbán.

Relația sa cu guvernul Fidesz din Ungaria nu este un secret. Publicația maghiară Válaszonline l-a numit pe Attila Balázs ”noua cometă a NER” (Sistemul de Cooperare Naţională, o comunitate politică creată de Fidesz, partidul de guvernământ).

Totodată, publicația a mai scris că antreprenorul născut în Remetea are legături strânse cu István Tiborcz (om de afaceri maghiar, proprietarul grupului de companii de investiții și dezvoltare imobiliară BDPST Group, ginerele lui Viktor Orbán).

Bayer Construct Zrt. este de ani de zile un constructor de investiții majore ale statului, deși niciodată în calitate de câștigător al achizițiilor publice, ci ca subcontractant al companiilor câștigătoare. Sarcinile grupului au inclus construcția Arenei Puskás, a Stadionului MTK Budapesta și a Campusului Ludovika, scrie Transindex.

După cum precizează 24.hu și apoi hvg360 , companiile aparținând grupului de companii al harghiteanului se descurcă bine, în ciuda perioadei economice dificile pe care o traversează Ungaria, asta datorită și subvențiilor de stat nerambursabile. În ultimii ani, un total de câteva miliarde de forinți din bani publici s-au direcționat către aceste firme, inclusiv pentru investițiile lor străine, precizează media maghiară.

În urma dezvăluirilor din publicațiile Átlátszó Erdély și Magyar Hang s-a ajuns la o cercetare a beneficiarilor Fundației Pro Economica care funcționează în Transilvania, finanțată cu 100 de miliarde de forinți (aprox 266 de milioane de euro) din bani publici maghiari.

S-a dovedit că printre aceștia se numără și companii legate de Attila Balázs și Bayer Construct, care au primit 4,5 miliarde de forinți (puțin peste 10 milioane de euro), dintr-un program de sprijin de 8,7 miliarde de forinți (aprox 20 de milioane de euro), adică mai mult de jumătate din buget, pentru înființarea unei fabrici de prelucrare a laptelui și lapte praf în Ținutul Secuiesc.

Átlátszó Erdély a scris despre proiectul de construire a unui hotel, unul dintre beneficiarii acestuia fiind László Balázs, fratele lui Attila Balázs.

În Remetea există o fabrică de lapte și o fabrică de liofilizare (uscarea prin înghețare a unor produse alimentare), iar investițiile au continuat cu construirea acestui aeroport privat și a unui hotel.

Ulterior s-a realizat că pentru a acoperi capacitatea de producție a fabricii de prelucrare a laptelui este nevoie de cât mai mult lapte ecologic certificat, care nu este disponibil în tot județul Harghita, nicidecum în comuna Remetea și în imediata apropiere a acesteia.

Situația este similară și în cazul fabricii de liofilizare bazată pe prelucrarea fructelor de pădure, ierburilor și ciupercilor: nu se primesc suficiente materii prime din pădurile private din Ținutul Secuoesc.

”În cazul celor două investiții majore din Remetea, în valoare totală de aproape 28 de milioane de euro, este deci discutabil dacă acestea se vor ridica într-adevăr la înălțimea așteptărilor asociate acestora. Între timp, antreprenorul este curtat de liderii locali și județeni și răsplătit cu diverse premii în speranța unor investiții ulterioare. În decembrie 2019, Consiliul Județean Harghita i-a acordat chiar omului de afaceri.

aeroport
Sursa Foto: Facebook/ Cătălin Marian

Hotelul în construcție și mini-aeroportul au fost vizitate recent de reporterul lui Átlátszó Erdély, Zoltán Egyed Ufó , care la acea vreme nu a văzut semne că vor fi puse în funcțiune în curând.

„În momentul de față, un singur container se ocupă de gestionarea traficului, și nu există trecere a frontierei, nici sală de așteptare, nimic, sau dacă există, este în container. După cum am aflat ulterior de la o sursă din cadrul companiei, există un plan de a construi un turn de control, dar nu este o astfel de prioritate în acest moment, deoarece compania este implicată în multe lucruri și nu sunt suficienți bani pentru a acoperi totul”, se arată în articol.

Reporterul  a mai menționat că în timpul anchetei sale la fața locului angajații hotelului în construcție, au avut un comportament amenințător.

Avionul care a aterizat ieri la Remetea a fost primit de constructorul aeroportului, Attila Balázs, șeful grupului de companii Bayer, al cărui avion privat folosește de ceva vreme pista și era parcat acolo.

În plus, la fața locului s-au deplasat și Barti Tihamér, președintele regional Gheorgheni al UDMR, și primarul Elemér Laczkó-Albert. Attila Balázs a transmis că în viitor (adică din 2024 – n.red. ), se plănuiește să se înceapă două zboruri zilnice între Remetea și Budapesta. Unul este folosit pentru a transporta angajații companiilor lor, iar al doilea va asigura traficul de pasageri.

”În ce privește situația din Remetea, se poate percepe clar cum se împletesc interesele actorilor politici și economici și, în ciuda faptului că aceste investiții sunt prezentate ca un succes, de fapt, aceste tranzacții gestionate netransparent sunt departe de a preveni situația negativă a proceselor care afectează regiunea (emigrare, sărăcire, funcționare ca cluster)”, mai ecrie Transindex.

Citește și:

Legătură aeriană între județul Harghita și Budapesta / Are oprire la Cluj, pentru  formalități vamale și durează o oră și jumătate / ”De îndată ce România va intra în Schengen, durata zborului va fi și mai scurtă”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu m-ar mira deloc, ca propagandiștii în funcții înalte din Ungaria, în frunte cu Orban, care vor veni la ”universitatea liberă de vară” la sfârșitul acestei săptămâni, să se folosească de acest aeroport. De aici graba. Dotările lipsă se pare că nu constituie o problemă ?!
    Informații corecte, dealtfel notorii, sugerez atenție la editare.

  2. Mai oameni buni, jurnalisti G4, daca voi folositi atat de des si ostentativ, termenul de „Tinutul Secuiesc” care nu e justificat nicicum, juridic/administrativ/istoric, ce sa asteptam atunci de la revizionistii maghiari? Nu inteleg de ce, mai degraba, nu folositi termenul Ardeal, care este pe deplin justificat oricum ai lua-o!?! In privinta stirii, ce sa zic, nu ma mira, autoritatile romane sunt ca si inexistente vis a vis de revizionismul maghiar declarat, ca doar rampa asta a fost facuta nu pentru Ro.

    • Se vede că habar nu ai de istorie. Ținutul Secuiesc a existat mai repede din punct de vedere administrativ decât țările române medievale. Nota 4 stai jos.

    • @pui…sunteti dvs. „dac” cum sunt eu calugarita! Au existat, administrativ vorbind, scaune secuiesti, „tinutul secuiesc” este numai o acceptiune istorico-etnica a regiunii care cuprindea aceste scaune (adica „tinutul” asta n-a existat nici administrativ). Tarile romane au existat „cu de toate”. Puteti face diferenta? Nu cred ca merit nota 4, nu fac contestatie dar poate va revizuiti parerea!

    • Da il folosesc pentru ca Tinutul Secuiesc exista de sute de ani. A existat si a fost deja identificat geographic, cind nici Tarile Românesti nu existau, nu ROmania! Asa ca ca journalistic care se respecta, il folosesc ca atare!

  3. @ Adriana Negureanu: 👏👏👏👏👏