G4Media.ro

Cine este Björn Höcke, figura aripii dure a AfD, plasată pe locul…

Sursa: Facebook/ Bjorn Hoke

Cine este Björn Höcke, figura aripii dure a AfD, plasată pe locul doi după alegerile din Turingia

Are 47 de ani, ochi albaștri oțel și este maestru în arta provocării, neezitând să dărâme tabuuri minimizând trecutul nazist al Germaniei. Björn Höcke, liderul partidului populist AfD, a făcut campanie agresivă pentru alegerile regionale din landul Turingia, în fosta RDG, scrie Le Point, citată de Rador.

Campania pentru alegerile din Turingia a fost marcată de un grad de violență verbală rară în viața politică germană. Robert Habeck, șeful Verzilor la nivel național, și Mike Mohring, șeful CDU din Turingia, au primit amenințări cu moartea. O impresie de déjà-vu care te ia cu frig. În 2017, Walter Lübcke, om politic creștin-democrat, a fost asasinat de un extremist de dreapta.

Retorică nazistă

În 2015, Björn Höcke creează Der Flügel, aripa radicală din AfD care adună circa 30% din membrii partidului și va face discipoli în special în landurile din fosta RDG. O tendință care este departe de a se bucura de unanimitate în partid și care îngrijorează oficiul de protecție a Constituției care, în luna ianuarie, a decretat că Der Flügel e bănuită a fi o formațiune extremistă.

Lui Björn Höcke îi place polemica. El nu încetează, în plină criză a migranților, să laude omogenitatea etnică a Germaniei și a Europei. În 2017, acest fost profesor de istorie a produs scandal decretând că memorialul evreilor asasinați în Europa de la Berlin este un “monument al rușinii” care n-ar fi trebuit construit niciodată într-un loc atât de central, în plină inimă a noii capitale a Germaniei reunificate, chiar alături de poarta Brandeburg.

El consideră că a venit vremea ca Germania s-o rupă cu cultura de mea culpa și de remușcare. Jignit, un grup de activiști a construit atunci un memorial în miniatură alături de casa din Turingia în care Björn Höcke, care este originar din Germania de vest, trăiește de câțiva ani împreună cu soția și cei patru copii.

Björn Höcke nu ezită să amintească trecutul “militar” al țării sale a cărei istorie, protestează el, nu se reduce la cei 12 ani de național-socialism Și când, luna trecută, un jurnalist remarca faptul că el folosește mereu expresii care aparțin retoricii lui Adolf Hitler, Björn Höcke furios a părăsit platoul de televiziune în mijlocul emisiunii.

Atentatul împotriva sinagogii din Halle în urmă cu 15 zile nu face decât să relanseze dezbaterea. După ce nu a reușit să pătrundă în sinagoga în ziua de Yom Kippur, un tânăr neonazist a asasinat cu sânge rece două persoane în plină stradă. Provocările lui Björn Höcke nu înfierbântă oare spiritele, creând o atmosfera propice reînvierii antisemitismului și acestui gen de atentate? Angela Merkel amintea că trebuie supravegheate “cuvintele lui care se pot transforma în acțiuni”.

Context

Extrema dreaptă germană, condusă de cea mai radicală figură a sa, a înregistrat duminică un alt avans puternic într-un scrutin regional, care confirmă, de asemenea, declinul partidelor tradiționale guvernamentale, precum şi pe acela al cancelarului Angela Merkel, scrie și La Libre Belgique.

Conform estimărilor canalelor de televiziune publică, Alternativa pentru Germania (AfD), cu un scor între 23% și 24% din voturi, se situează pe locul doi la alegerile regionale din Turingia, în fosta Germanie din Estul comunist, unde obţine peste dublul punctajului de la alegerile anterioare din 2014, și îi devansează pe conservatorii cancelarului (CDU).

Aceștia din urmă pierd mai mult de 10 puncte, obţinând în jur de 22%, în acest land unde au dominat cândva neîntrerupt. Este vorba despre cel mai prost scor al acestora din această regiune de la reunificarea germană din 1990.

Acest rezultat este cu atât mai notabil pentru mișcarea anti-migranţi și eurosceptică AfD, care a fost atins în pofida criticilor care au vizat acest partid după recentul atac antisemit și xenofob care a ucis două persoane, comis de un activist neo-nazist la Halle, în statul regional vecin Saxonia-Anhalt.

Alegerile din Turingia, un stat regional de două milioane de locuitori, confirmă progresul continuu al extremei drepte în fiecare buletin de vot de după 2015, în principal în fosta RDG.

În septembrie deja, AfD a depășit în Est pragul de 20% din voturi la două scrutinuri, în Saxonia și Brandenburg. Este cel mai slab din vestul țării.

În Turingia, actualul șef al guvernului regional, Bodo Ramelow, membru al stângii radicale, a ajuns pe primul loc, cu aproximativ 30% din voturi, potrivit televiziunii, un scor mai mare decât el înregistrat cu cinci ani în urmă.

Acest fost sindicalist și-a construit succesul pe rădăcinile sale locale și pe o politică foarte pragmatică, unde nu ezită să se concentreze pe subiecte dragi conservatorilor, precum securitatea și să se îndepărteze de cele mai radicale sloganuri ale partidului său de la Berlin.

Cu toate acestea, lui îi va fi dificil să rămână la putere, deoarece cei doi actuali parteneri ai coaliției, social-democrații din SPD și ecologiștii, au scăzut brusc, până la aproximativ 8%, respectiv 5,5%, și nu mai sunt capabili să-i asigure o majoritate.

Și, în același timp, partidul conservator refuză să guverneze atât cu stânga radicală, cât și cu extrema dreaptă. Aceasta ar putea bloca orice formațiune de coaliție majoritară.

Surse: Le Point/ La Libre Belgique/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu/ Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. CDU va trebui sa faca alianta cu AfD desi ei sunt de vina pt ce se intampla in Europa!Ar fi culmea sa faca alianta cu porcii de stanga!
    Cam are dreptate ce zice nenea asta cu trecutul militar!Cu 2% din pib, Bundeswehr-ul in 7 ani ,ii tine pe rusi la respect!

  2. Interesant personaj pacat ca la noi nu exista asa ceva.