G4Media.ro

Cine conduce Portul Constanța: Un fost coleg al lui Grindeanu, directoarea economică…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Cine conduce Portul Constanța: Un fost coleg al lui Grindeanu, directoarea economică a PSD, un consilier al lui Ciucă, un șef PD de pe vremea lui Băsescu, toți cu zero pregătire și experiență în domeniul maritim/ Directorul Portului vine de la Drumuri și Poduri

Cel mai important port de la Marea Neagră este condus de un Consiliu de Administrație cu toți membrii provizorii, fără pregătire și experință în domeniu, toți numiți politic și susținuți de PSD sau PNL. Însuși directorul Portului Constanța are zero pregătire în domeniul maritim, a ajuns în funcție de la Drumuri și Poduri Constanța, s-a ocupat de afaceri și este de profesie contabil.

Toți directorii sunt numiți de directorul general, care e la rândul lui susținut politic și ales de facto de ministrul în funcție, după cum au explicat sursele G4Media din Portul Constanța.

G4Media s-a uitat la cele mai recente declarații de avere, interese și la conexiunile politice ale acestora. În forul de administrație care gestionează și decide soarta Portului Constanța se regăsesc:

  • Un fost coleg de facultate al ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Specializare: Agricultură și informatică;
  • Directoarea economică a PSD în timpul Vioricăi Dăncilă și al lui Marcel Ciolacu, apropiată de fostul ministru al Transporturilor de pe vremea lui Liviu Dragnea, Felix Stroe. Specializare: Contabilitate;
  • Un secretar de stat de pe vremea premierului Florin Cîțu și consilier al lui Nicolae Ciucă, recuperat în Portul Constanța odată cu rotativa guvernamentală. Specializare: Drept;
  • Un fost parlamentar și șef PD în apogeul politic al lui Traian Băsescu și al Elenei Udrea. Specializare: Agricultură și economie;
  • Un contabil anonim, căsătorit cu o fostă consilieră la Camera Deputaților. Specializare: Contabilitate;
  • Al șaselea membru al Consiliului de Administrație este fiul unui fost șef al Poliției Constanța, singurul care a absolvit o specializare de profil, la nivel de licență, dar cu experiență profesională de un an.
florin vizan, portul constanta
sursa foto: https://www.portofconstantza.com/

De profesie economist și licențiat în Drept, directorul general al Portului Constanța, Florin Vizan, a fost numit în funcție de Consiliul de Administrație al Portului în august 2022, susținut de PSD, și nu are experiență în domeniul maritim.

 – Consiliul de Administrație organizează concursul pentru selectarea directorului general, cu un mandat de 4 ani. De jure, CA este cel care stabilește cine câștigă concursul, dar de facto directorul portului nu este numit fără acordul și susținerea ministrului Transporturilor, au explicat surse care cunosc procedurile pentru G4Media.

A ajuns la conducerea Portului Constanța din funcția de șef la regia de Drumuri și Poduri Constanța și, de-a lungul timpului, a făcut parte din consiliile de administrație ale Petromin și Oil Terminal. Și-a început cariera de contabil la Uniunea Județeană a Cooperativelor de Consum, al cărei director comercial a ajuns ulterior. A fost director în mai multe societăți, fără legătură cu domeniul maritim.

Conform celei mai recente declarații de avere, depusă în iunie 2023, Florin Vizan deține un teren intravilan de 1154 mp în stațiunea Neptun (2001), trei terenuri extravilane în localitatea constănțeană Corbu, dobândite în 2015, în suprafață totală de 10 hectare și un teren extravilan în municipiul Constanța de 9000 mp (2006). Vizan mai deține două spații comerciale, în Brașov (2007) și Neptun (2009), un scuter Kymco 50, trei ceasuri de bărbați de 18.000 de euro și 3 ceasuri de femei de 20.000 de euro, dar și bijuterii de 20.000 de euro.

Are în conturi aproximativ 900.000 de euro. Are acțiuni la mai multe firme și are de primit un împrumut de 340.000 de lei de la o persoană fizică, dar și împrumuturi de recuperat în valoare de peste 1 milion de euro de la mai multe firme. În declarația de interese depusă în iunie 2022, Vizan apare acționar în 10 firme.

Cine administrează Portul Constanța, provizoriu și fără pregătire în domeniu

  • Adrian Daniel Găvruța, fostul coleg de facultate al ministrului Transporturilor, conduce CA al Portului cu zero experiență în domeniu

Adrian Daniel Găvruța este fostul coleg de facultate al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, președintele Consiliului de Administrație și membru provizoriu în acest for din 14 aprilie 2022. Găvruța are două terenuri intravilane în județele Timiș și Caraș-Severin, de 1600 mp (2002), respectiv 1000 mp (2017), trei mașini (1994, 1999, 2002), o motocicletă (1994) și un motociclu (2016). Găvruța mai are trei depozite bancare deschise în 2022, în valoare totală de 23.000 de euro, bani care nu apar în declarația de avere precedentă, din 2022.

Găvruță a declarat, în iunie 2023, un venit anual total de aproximativ 57.000 de euro, obținut din mai multe funcții deținute concomitent: secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor, profesor la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, membru într-un proiect al Ministerului Cercetării, membru în Comisia Națională a Bibliotecilor (Ministerul Culturii), președinte CA Telecomunicații CFR și președinte CA CN APMC (Portul Constanța). Declarația de avere, aici. 

Conform CV-ului, Găvruță a absolvit specializările de informatică și științe economice la nivel de licențe și management agricol la nivel de master și doctorat, apoi a urmat cursuri de specializare în matematică, administrare fiscală, consultanță agricolă, comunicare publică, externă, resurse umane, afaceri interne, funcționari publici, politică externă și diplomație. Găvruță nu are niciun curs, specializare sau experiență în domeniul maritim, naval sau portuar și, în pofida experienței zero, a fost numit de ministrul Sorin Grindeanu direct în funcția de președinte al Consiliului de Administrației al Portului Constanța. Găvruță și Grindeanu au fost colegi la Facultatea de Matematică, specializarea Informatică, în perioada 1992-1997.

  • Mihnea-Claudiu Drumea, fost consilier al lui Nicolae Ciucă, recuperat în Portul Constanța la rotativa guvernamentală

Mihnea Claudiu Drumea este cel mai recent membru numit provizoriu în Consiliul de Administrație al Portului Constanța, din 29 mai 2023, recuperat în funcția din Port odată cu rotativa guvernamentală. A fost numit administrator provizoriu al CN APMC. I-a fost consilier fostului premier Nicolae Ciucă începând cu martie 2022, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. De altfel, Drumea i-a fost consilier lui Ciucă în probleme legate de războiul din Ucraina, relația cu Republica Moldova și cordoanele de ajutoare pentru refugiați.

Drumea este membru PNL Constanța și profesor la Universitatea ”Spiru Haret” (privată), specializat în dreptul muncii și al securității sociale, și, înainte să-i fie consilier lui Ciucă, a fost numit de fostul premier Florin Cîțu secretar de stat în Ministerul Muncii.

Conform declarației de avere, Mihnea Drumea are un apartament de 100 de mp în Constanța (2002), două mașini (2001, 2013) și depozite bancare de aproximativ 46.000 de euro. Are, de asemenea, un credit bancar de 95.000 contractat în 2022 și scadent în 2032. A încasat în ultimul an venituri de 19.400 de lei de la Ministerul Muncii, 5000 de lei de la U.M. Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” și 113.149 de lei de la Universitatea ”Spiru Haret” București și 96.917 lei de la secretariatul general al Guvernului. Declarația de avere, aici.

Conform CV-ului, a absolvit Facultatea de Drept la ”Spiru Haret” și are o diplomă în conducerea și exploatarea navei fluviale, apoi a devenit doctor în Drept la Universitatea ”Babeș Bolyai”. A predat legislație navală, maritimă internațională și drept internațional umanitar, ca profesor asociat la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” din Constanța. CV-ul, aici.

  • Elena Vlad, apropiată de șeful PSD Constanța și directorul economic al PSD condus de Dăncilă și Ciolacu

Elena Vlad este o apropiată de șeful PSD Constanța, Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor (2017-2018), și a fost director economic al PSD de pe vremea când era condus de Viorica Dăncilă, până anul acesta. Intrată în Consiliul de Administrație al Portului în 4 aprilie 2023, Elena Vlad are experiență doar în domeniile juridic și contabil și nicio experiență sau studii în domeniile maritim, naval, porturar.

A făcut parte din consiliile de administrații ale mai multor regii locale conduse de membri PSD, a condus CA al CN Transporturi Aeriene Tarom și a fost membru în CA al SN Aeroportul Internațional ”Mihail Kogălniceanu”, și a fost consilierul economic al fostului ministru Stroe. CV-ul complet, aici. 

Conform declarației de avere din iunie 2023, Elena Vlad are un apartament de 81 mp în București (2021), o mașină (2015), ceasuri și bijuterii cumpărate în perioada 1997-2022 în valoare de 50.000 de euro și șapte depozite bancare de aproximativ 100.000 de euro.

În ultimul an a avut contract de muncă la PSD de unde a încasat venituri de 186.206 lei, de la compania de apă RAJA Constanța 84.425 lei, iar din munca de contabil aproape 58.000 de lei.

  • Constantin Chirilă, fost șef PDL pe vremea lui Traian Băsescu, expert contabil cu zero pregătire în domeniul maritim

Constantin Chirilă a fost deputat și șef PDL Constanța în apogeul politic al lui Traian Băsescu și Elena Udrea, un apropiat al acestora la vremea respectivă. De profesie expert contabil, Chirilă a activat în comisiile parlamentare de agricultură, irigații și tehnologie. A urmat cursuri la Institutul Diplomatic Român, în relații internaționale, și Colegiul Național de Apărare ”Carol I” și a publicat articole sau cărți despre agricultură, managementul agricol sau situația cerealelor din România ori din lume. Chirilă are zero pregătire sau experiență în domeniul maritim. CV-ul integral, aici.

Cu toate acestea, Constantin Chirilă este și el membru provizoriu în Consiliul de Administrație al Portului Constanța din 27 ianuarie 2020. Chirilă are o casă de 153 de mp (1996) și un apartament de 48 mp (2000) în Constanța, două terenuri agricole în județul Iași (2008) cu o suprafață totală de 5400 mp și unul forestier de 1,4 hectare în județul Dâmbovița (2008).

Are depozite bancare deschise începând cu anul 2020, în valoare totală de peste 300.000 de euro, iar veniturile din ultimul an au fost următoarele: aproape 16.000 de euro ca CEO și administrator în două firme, aproape 83.000 de lei din indemnizația de membru în CA Portul Constanța, aproape 180.000 de lei ca președinte al regiei de apă RAJA Constanța, aproximativ 10.700 lei ca membru în Consiliul de Conducere al Autorității Navale Române și aproape 63.000 de euro din dividendele a două firme. Declarația de avere, aici. 

  • Dan Alexandru Catană, fiul unui fost șef al Poliției Constanța, dar de 47.000 de euro la nuntă, fără declarație de avere pe 2023

Dan Alexandru Catană este vicepreședintele CA al Portului și tot membru provizoriu al forului, începând cu 22 ianuarie 2022. Până la finalul lunii iunie declarația de avere a acestuia nu era disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, însă conform celei mai recentă declarații, din 2022, Catană deține un apartament de 70 mp în București (2016), o mașină (2011), depozite bancare de aproximativ 20.000 de euro (2019) și a câștigat împreună cu soția 47.000 de euro din nunta pe care au făcut-o la Izvorani. Ambii lucrează la Autoritatea Navală Română, iar soția deține firma SC WWX Unlimited Dent SRL, cu activitate în domeniul medical.

Conform CV-ului, Dan Alexandru Catană a absolvit Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, specializarea Navigație și Transport maritim, un master la Academia de Poliție și a fost căpitan-șef la Giurgiu și șef birou Siguranța Navigației în cadrul ANR, în timpul lui Dan Șova la conducerea Ministerului Transporturilor. Catană este fiul fostului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța Dumitru Catană.

  • Cătălin Diaconu, contabilul anonim 

Despre Cătălin Diaconu sunt disponibile puține informații. Este de profesie contabil și, conform CV-ului, s-a specializat în contabilitate și informatică de gestiune, nu are nici studii, nici vreo pregătire sau experiență în domeniul maritim, naval sau portuar, dar a devenit membru provizoriu în CA APMC în 16 aprilie 2022. Este membru și în Compania Națională Aeroporturi București SA Ilfov și acționar în 9 companii între care Medlife, BRD, Transgaz, Romgaz, Purcari etc. Declarația de interese, aici. Diaconu este căsătorit cu Ana Diaconu, o fostă consilieră la Camera Deputaților, conform presei locale, și are un apartament de 70 mp (2018), o mașină (2020), depozite bancare în valoare totală de 415.000 lei și 37.000 de euro. Declarația de avere, aici.

Cum este condus Portului Constanța

Portul Constanța este administrat de un Consiliu de Administrație (CA), format în prezent din șase membri, toți provizorii în acest moment, majoritar susținuți de PSD. Membrii sunt aleși de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), formată din doi reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia funcționează Portul, și un reprezentant al Fondului Proprietatea. AGA este organul de conducere al Portului care decide asupra activității și politicii economice ale acestuia. Executivul Portului este format din 10 directori ai instituției, între care cel general, adjunctul acestuia, directorul executiv și șefii departamentelor Financiar, Strategie-Dezvoltare, Juridic, Comercial, Tehnic, Operațiuni Portuare și Sucursale.

Citește și

Cum funcționează Portul Constanța: Informațiile relevante despre cel mai important port la Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina/ Structură, organizare și evoluția traficului de mărfuri

Reuters: Portul Constanța riscă noi blocaje în acest sezon, fiind așteptat un flux de cereale dublu față de cantitatea operată în vârfurile anuale, pe fondul războiului din Ucraina

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. oameni competenti dom’ne, numa’ unu si unu

    asta e politica psdnl