G4Media.ro

Cine a comis abuzuri în justiție și câte decizii definitive în instanță…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cine a comis abuzuri în justiție și câte decizii definitive în instanță avem? O întrebare-cheie pentru ministrul Predoiu

Cea mai mare dificultate a ministrului justiției, Cătălin Predoiu, în susținerea proiectului său de desființare a Secției Speciale este să explice de ce nu dorește ca și DNA și DIICOT să aibă competențe de anchetă în cazul magistraților, ci doar un număr relativ mic de procurori anume desemnați din Parchetul General de către CSM dintr-o listă alcătuită de procurorul general.

În expunerea de motive care însoțește proiectul, ministerul justiției explică: ”Efectuarea urmăririi penale în cauze care privesc magistraţii numai de către procurorii anume desemnaţi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi care îndeplinesc anumite condiţii de vechime şi experienţă profesională constituie un mecanism suplimentar, cu rol de garanţie, în vederea asigurării unei protecții adecvate a magistraților împotriva eventualelor presiuni exercitate asupra lor şi împotriva abuzurilor săvârşite prin sesizări/denunțuri arbitrare.

În luările publice de poziție, ministrul Predoiu a susținut că unii magistrați și politicieni doresc garanții că ”abuzurile” DNA nu vor mai avea loc și că din acest motiv s-a ajuns la o soluție de compromis, la o a treia cale. În soluția propusă, mai spune domnul Predoiu, competența anchetării magistraților nici nu revine la DNA, dar nici nu se înființează o nouă secție la Parchetul General rebotezată.

Totuși, domnul Predoiu nu și-a însoțit propunerea de proiect de lege de argumente solide că abuzurile în justiție chiar au existat în trecut într-un număr atât de mare încât am avut de-a face cu un adevărat fenomen. De fapt, ministrul justiției n-a putut indica nici măcar un singur caz de abuz comis de vreun procuror condamnat definitiv în vreo instanță din România, pe baza infracțiunii de abuz prevăzute în Codul Penal.

Anumite asociații de magistrați au susținut însă vocal teoria ”abuzurilor DNA” cu toate pseudo-argumentele pe care le-ați auzit deja de-a lungul timpului la Antena 3 de la avocații unor inculpați, de la inculpați sau de la unii judecători. În esență, susținătorii teoriei abuzului invocă presiunile pe care procurorii DNA le-ar fi comis asupra instanțelor unde se judecau cauzele lor deschizând dosare judecătorilor sau chiar altor magistrați in sistem care n-ar fi răspuns la ordinele ”statului paralel”.

Aceștia invocă achitări, clasări sau interceptarea unor magistrați, dosare ținute în nelucrare ani de zile etc. Toate la un loc ar reprezenta tot atâtea probe ale ”șantajului” exercitat de DNA asupra unor magistrați, în special judecători, dar nu numai.

Întrebarea validă este: dacă tot avem o ploaie de abuzuri comise în trecut de procurorii DNA, cum de nu avem nici măcar un singur procuror, unul singur, condamnat definitiv sub această gravă acuzație? Și cum de nici un judecător sau alt procuror n-a ieșit public nici până în ziua de azi să se plângă că a fost șantajat, presat sau amenințat de procurorii DNA că dacă nu pronunță o anumită soluție va avea de pătimit? Repet, nici măcar unul singur.

Incontestabil că au existat disfuncționalități în activitatea DNA din trecut, că unele dosarele au zăcut cu anii, la fel ca în majoritatea parchetelor, că au existat clasări și achitări, însă în cele mai multe cazuri există explicații: criza de resurse umane, încărcătura mare de dosare, modificările de Coduri Penale sau decizii ale CCR care au dezincriminat anumite fapte și au omorât dosare, etc.  Nu orice disfuncționalitate din justiție poate fi imputată procurorilor sau judecătorilor, au și politicienii o contribuție consistentă în sabotarea magistraților.

Au existat excese comise de anumiți procurori din DNA, au fost unii dintre ei tentați de a juca politic? Foarte probabil că da, însă subliniez: nu avem din păcate nici un caz confirmat de o instanță printr-o decizie definitivă sau mai multe, care să indice fără dubiu că procurorii anticorupție au acționat cu rea credință și că acesta a devenit un fenomen intern. Cazuri izolate sunt convins că au existat, unele sunt celebre și în curs de judecată, dar sub nici o formă nu poate fi pusă sub semnul întrebării o întreagă instituție din cauza unor suspiciuni punctuale, care se rezolvă pe cale legală.

Ministrul justiției a acceptat însă prea ușor aceste opinii și acuzații care culpabilizează o întreagă instituție pe post de adevăr absolut. Pe legenda ”abuzurilor DNA”, larg răspândită mai ales în PNL și PSD, își întemeiază Cătălin Predoiu refuzul de a întoarce la DNA competența anchetării magistraților.

Singurul pseudo-argument pare să fie un așa  numit raport al Inspecției Judiciare despre activitatea DNA, realizat în 2019 pe vremea când Inspecția acționa ca un buzdugan la comanda regimului Dragnea. Acest raport, publicat de Lumea Justiției în serial, a fost contestat de DNA în instanță, însă parchetul anticorupție ar fi pierdut în cele din urmă procesul. Și aici s-a întâmplat însă ceva ciudat. Acest proces avea termen la Înalta Curte în 2023, însă CSM a făcut o cerere de preschimbare și procesul s-a încheiat în 2021.  Zero încredere totuși în rapoartele și acțiunile Inspecției Judiciare conduse de Lucian Netejoru, care continuă să se facă și azi util politicienilor hărțuind cu acțiuni disciplinare magistrați incomozi.

În ce privește garanțiile cerute de unii magistrați și politicieni, ele există deja în legile de funcționare a justiției. Dacă un procuror, de la DNA sau Parchetul General, comite un abuz, poate fi sesizat CSM și riscă el însuși o plângere penală. Interceptările nu pot fi realizate, totuși, fără mandat de la un judecător, rechizitoriile trec prin Camera preliminară înainte de a ajunge în instantă și, în fine, instanțele cenzurează actele procurorilor.

În concluzie, cred că ministrul justiției, Cătălin Predoiu este bine intenționat și chiar dorește desființarea secției speciale. Problema este că decizia nu este la el, ci la politicienii din coaliția PNL – PSD – UDMR, unde proiectul a fost dezbătut în prealabil și la CSM, condus în prezent de o majoritate anti-reformistă. Sunt convins că Predoiu ar fi susținut fără ezitare, înțelegând perfect toate argumentele de mai sus, revenirea anchetelor la DNA, numai că această perspectivă îngrozește de-a dreptul partidele aflate la putere și isterizează instant o parte din magistratură.

Dovada cea mai bună este că viitorilor procurori care vor ancheta magistrați li se cere ”o experienţă profesională semnificativă, în principal, în investigarea infracţiunilor de corupţie şi celor asimilate acestora ori a infracţiunilor de crimă organizată şi terorism”. Este firesc să fie așa, dar acești procurori pe care îi caută domnul Predoiu sunt la DNA și DIICOT, adică exact instanțele care NU primesc competența de ancheta magistrați.

A treia cale propusă de Cătălin Predoiu, sub influența evidentă a aripii anti-reformiste din CSM, nu reprezintă altceva decât o Secție Specială mai camuflată. Viitorii procurori care vor ancheta magistrații ar urma să fie desemnați de gruparea Savonea din CSM, în spatele căreia se simte mâna unor politicieni. Ne putem imagina lesne cum vor arăta procurorii desemnați de acest CSM și câtă autonomie vor avea în raport cu lumea politică.

Proictul ministerului justiției se află în dezbatere publică iar ministerul a organizat până acum două consultări, una vineri, alta luni. În urma dezbaterilor, altminteri o inițiativă foarte bună a ministrului Predoiu, trei ONG-uri au anunțat că resping proiectul de lege propus de Ministerul Justiției privind desființarea Secției Speciale (SIIJ) și îi cer ministrului să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, înainte de a merge cu proiectul în Parlament.

Acestea susțin că proiectul nu răspunde recomandărilor Comisiei de la Veneția și solicitărilor MCV și susțin că există riscul ca România să rateze din nou aderarea la Schengen și ridicarea mecanismului de monitorizare. (Detalii aici) Sugestia celor trei ONG-uri pare să fie soluția firească în acest moment. Orice și-a dori CSM sau coaliția aflată la putere, oricât s-ar strădui să ascundă la spate acest ciomag politic cu care speră să intimideze mai departe  magistrații cu adevărat liberi și independenți, Comisia Europeană nu va putea fi păcălită.

România riscă, pe lângă ratarea intrării în Schngen și ridicarea MCV, ceva mai mult, și anum tăierea fondurilor europene. Există și celălalt mecanism la dispoziția comisiei, de monitorizare a statului de drept în toate statele membre. Acest mecanism a fost deja activat în cazul Poloniei și Ungariei, care au pierdut deja primele miliarde de euro. Exact miliardele pe care și politicienii de la București speră să le palmeze, controlând discret justiția.

Gruparea Savonea din CSM, liderii PNL, PSD și UDMR n-au nimic de pierdut când tot încearcă să păstreze pârghii de control asupra magistraților. De pierdut are România, și încă foarte mult.

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

54 comentarii

  1. Vicleanul Iohannis e mult mai in tema decât licheaua Predoiu.

    • Habar n-am de abuzuri.
      Eu stiu doar de procese care nu se mai termina din cauza chichițelor.
      Avem probleme grave de management acolo la vârf.
      Și daca e cu intenție nu vad cum ar putea primi cu suspendare chiar daca recunoaste.

    • Ce nu pricepeți?
      Trebuiesc scăpați de pușcărie toți bandiții bolșevici care au jefuit țara 32 de ani !
      E atât de simplu, până și Budăi pricepe asta !

    • Cum cine a comis domnule Tapalaga
      E clar ca lumina zile ca Ciolos Barna si Stelian Ion sunt de bai pentru halul in care este justitia de 30 de ani

    • @Dragoș
      De Toni Grebla ai auzit? N-ai auzit, de ce să auzi….
      Sunt multe alte dosare ale DNA clasate din lipsă de probe, dar acuzați care au stat în arest preventiv.
      Cele 1700 de dosare făcute de DNA și clasate de SIIJ stau mărturie că erau dosare cu care se făcea presiune asupra judecătorilor.
      Deci, nici politicul, nici judecătorii nu-și doresc să mai existe astfel de dosare.
      Și nu vor mai exista, că judecătorii nu vor mai fi anchetați de DNA.
      No matter what!

    • Ministrul Predoiu a explicat clar, magistratii ( procurori, judecatori) implicați in acte infracționale ( atrocități, corupție, terorism, trafic de droguri, spălări de bani, etc ) nu vor fi investigați nici de DNA nici de DIICOT.

    • Da’ ce, numai Toni e Greblă ?
      Toți sunteți greble , hoților comunisti !
      Doar nu extratereștrii au jefuit Romania, ci voi !

    • Mi-ar crapa obrazul de rusine sa fiu ministru al ajustitiei si sa fiu prns cu matza-n sac ca umblu cu prosteli, ca sa protejez coruptia in Justitie, cand stiu ca i se reproseaza pe drept mult din starea jalnica in care se afla tara asta.

  2. orice comentariu e de prisos … GRIVCO a invins … avem MARELE GALBEN care a reusit sa distruga orice posibilitate de mai vedea un guvern de dreapta ca alternativa la CIUMA ROSIE-PeeeeeSeeeeeDeee, deci avem un USL care va fi singura alternativa, …. si pentur ca AUR e umflat ca sa distruga orice alianta … si avem si un aservit al infractorilor din justitie (periat de oameni din media de dreapta ca dogioiu – care in interviuri e cu sampon, in articole e „leu” – prelipceanu) … OUG 13 va fi mic copil

    • Aur e ok și va lua 50% 😔😔

    • Căpitane nu fi trist,
      Garda merge înainte
      Prin partidul AUR-ist!

    • naruto
      Asta ne mai lipsește : aur, cuiul în sicriul țării

    • Daca e AUR ok de ce nu sunt oameni culti si specialisti in acest partid? AU aceeasi tipologie de oameni ca in PSD, fara studii, fara experienta, analfabeti functionali si aceleasi apucaturi. De e nu ai comentat si la stirea cand AUR a votat cot la cot cu PSD pentru mentinerea pensiilor speciale ale primarilor? Or sa aiba si ei primari si trebuie si gura lor sa manance ca pana acum nu au facut nimic?

  3. Am aparat justitia de Dragnea deci sigur sunt oameni seriosi si recunoscatori la tribunal. Nu sunt ei frati cu interlopii, nu e posibil 😛

    • Această întrebare, venită din partea unei persoane care a intrat fără drept în arhiva SIPA este cel puțin tendențioasă!
      Dar răspund eu în locul lui Predoiu:
      Cei care au făcut 1700 de dosare unor magistrați, dosare clasate de SIIJ din lipsă de probe sau pentru că fapta nu există, sunt cei care au făcut abuzuri!
      1700 doar până acum!
      1700 and counting!

    • @ dan
      Văd ca ești cam vehement nu cumva ai și tu dosar ?
      Au fost făcute 1700 dosare unor procurori sau judecători care erau mâna in mâna cu inculpații(politicieni).
      Le-au închis SIIJ la comanda politica, cică ai fost făcute de “statul paralel” sau “ statul perpendicular” , sau cum vreți voi sa-l numiți.
      Nu băieți , nu trebuie sa mai meargă așa .
      Așa ca , la plantat flori in piața Universității cu cel mai Neted si alunecos procuror și baba Floarea .

    • @zdranga
      Mergi la oftalmolog, vezi prost

  4. ce/cine e gruparea Savonea ? cu ce se mananca savarinele astea ca sa nu-ti fie greatza?

    • Gruparea Savonea e o adunătură de judecători pro-PSD, care execută judecătorii cinstiți, la ordin politic.

  5. Domnule Tăpălagă , realitatea a demonstrat că majoritatea procurorilor și judecătorilor sunt o CLOACĂ de hyperîmbuibați , care nu răspund în nici un fel pentru viețile distruse .

    • PSD și PNL când răspund pentru viețile distruse (din nepăsare și hoție)?

    • @A310 realitatea e ca nu e chiar asa cum spui tu si la OUG 13 s-a vazut ca sunt si cu coloana

      dar intradevar sunt si imbubati, si mai ales in partea judcatorilor in procent mai mare, pentru ca sunt aparati de savoniere , si s-au vazut si aia tot la OUG 13 / latrine / ghita tv / dublati in „imbuibare” de activitate lor cu decizi controversate si pagube si vieti distruse

  6. PNL e partid de tâlhari, ca PSD. Dragnea a distrus legile justiției, iar PNL le-a lăsat așa.

  7. Acest Presoiu, pus acolo de Marele Mut de la Cotroceni, are o misiune precisa: sa faca in asa fel ca sa modifice totul fara a schimba nimic. Astfel SIIJ va deveni ,, aceiasi Marie cu alta palarie”. Savonea &CO. va numi procurori ,,de casa” care vor face in asa fel incat toata sleafta de mafioti sa fie multumita, ceiace ii convine de minune si locuitorului vremelnic de la Cotroceni, stiindu-se si el cu musca pe caciula. Yes men-ul Presoiu este varful de lance al secaturilor politica prin care acestea vor da lovitura de gratie la ceeace a mai ramas din justitia romana. Adio reforme, adio dreptate in Romania, adio indreptarii legilor ciuntite de ragimul Dragnea!

    • Asa este. Frica patologica a dulapului de a nu ajunge la puscarie a condus la ,,procurorii mei”, la eliminarea USR-ului de la guvernare si la linistitul guvern cu PSD.
      Noi oportunitati, sau nu, pentru acest subiect incepand din 2025, in functie de stampilele puse la vot

  8. E deja tragi-comica invartirea asta in cerc.

    „Sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimic…”

    Mare ai fost, nene Iancule..

  9. E grav ca un ministru al justitiei, si avocat pe deasupra, pleaca (in judecarea DNA) de la prezumtia de VINOVATIE, in timp ce politicienilor si coruptilor din tara asta le lipeste eticheta de „nevinovati” pana la condamnarea definitiva.
    Un exemplu: Chirica de la Iasi, anchetat si judecat in 6 dosare de coruptie, este aparat de PNL pana in panzele albe, iar toti consilierii locali PNL voteaza 100% golaniile primarului.
    In schimb, pentru 2 procurori de la DNA cu suspiciuni de abuzuri, dar necondamnati, Predoiu, Iohannis, PNL, PSD, UDMR, Latrina3, RTV, iRealitatea, B1, Digi24 etc condamna intreaga institutie, doar ca sa justifice renuntarea la lupta anticoruptie.

    • Cazul primarului de Baia Mare a fost amânat de 10 ori ! De același judecător ! Despre ce vorbim ?

  10. Este de bun simt: pentru a evita conflictul de interese. Cata vreme un procuror DNA vine cu un caz de coruptie in fata unui judecator, acel judecator nu poate fi independent daca stie ca procurorul respectiv (sau un coleg de departament) poate sa-l ancheteze = sicaneze, abuzeze dupa cum pohteste.

    • Fals ! Un procuror vine cu un caz , judecatorul decide daca sunt probe , daca da mandat , etc . Apoi se decide de catre instanta .. nu poate acel procuror sa ancheteze pe acel judecator pt ca nu i-a aprobat cazul .

      Iar in ultima fraza presupui si dai valoare de adevar ca sa iasa ce vrei sa spui !

      Este clar : nu au existat abuzuri ale procurorilor ( zero condamnari ) , achitarile sunt pana la urma dovada nevinovatiei nu a abuzului !

      Este si mai CLAR : rolul SIIJ sau cum se va numi este ca sa puna presiuni sau sa scape poate pe cine trebuie .

      Daca asa neseriosi sunt procurorii DNA de unde vor angaja ei procurori ? Se pare ca doar din PG sau DNA pot conform „fisei postului „ sau cerintelor .. think 🤔!!

    • Exact!
      Și asta vine din modul de selecție al procurorilor DNA.
      Mulți veniți prin detașare, dacă nu execută ce trebuie, le încetează detașarea.

    • In teorie da, dar daca procurorul sau un coleg de departament il poate ancheta si pe judecator pe cu totul alte spete reale sau inventate? Si daca exista doar o amenintare nespusa, bazata doar pe alte cazuri-model?
      Judecatorii nu trebuie sa opereze intr-un climat in care se pot teme de procurori mai tare decat de avocati.
      Nu draga, trebuue sa existe o separare clara.

    • @postacul „vanatorul de postaci”
      Obișnuiește-te cu ideea că judecătorii nu mai sunt anchetați de procurorii din dosarele pe care le judecă!
      Așa cum nici nu vor mai primi consultații juridice de la șeful departamentului juridic din SRI!
      Că sălile de judecată nu mai sunt câmp tactic, oricât de mult ar vrea unii. Acele vremuri sunt apuse. Ghinion!

    • Funny! Nu se aplica regula inspaimantarii judecatorului de catre noul procuror desemnat de CSM? In afara de faptul ca teoretic exista o separare a carierelor care n-ar trebui sa permita judecatorilor din CSM sa decida cine sa ii ancheteze. De-aia are CSM-ul sectii distincte pt judecatori si procurori, ca fiecare sa se ocupe de carierele din gradina proprie. Va dati seama cum ar fi daca ar exista judecatori specializati pe judecarea magistratilor si procurorii ar putea avea un cuvant de spus in desemnarea lor? Am vedea flacari si topoare din partea gruparii Savonea.

  11. Justiția nu funcționează corect. Omul de rând vede că un infractor primește 8 ani de pușcărie , fură milioane și este eliberat după 1-2 ani. Predoiu doar se face că face ceva. Nu are rezultate. Nu furnizează încredere, respect, recunoștință. În meciul Predoiu- ,,gulerele albe” din justiție , ministrul este KO. Nu reușește să se ridice de la podea cu toate încercările sale. Tătucul său, nu aruncă prosopul că-l paște și pe el , ocna. Și e conștient de asta. Bine că pensiile speciale, de merit, de curaj, de cinste ale magistraților cresc. Trebuie să le mulțumească cineva că nu au bagat toată șleahta politică în pușcărie . Că acolo se ajungea cu o justiție corectă și legată la ochi…

  12. O adunătură de interlopi nu putea să aibe în frunte decât pe Predoiu-10-August-Black-Cube. Este suficient să cauţi pe google partenerii de afaceri şi afacerile dubioase în care a fost şi este implicat.

  13. Confucius acum 2400 de ani a infiintat justitia si ca sa nu fie corupti judecatorii au primit terenuri, case cam tot ce aveau nevoie.
    Totusi judecatorii, procurorii sunt si ei oameni, au prieteni care ii pot influenta in luarea hotararilor sau mai grav pot fi cumparati de interlopi , sau bogatasi. Ar trebui sa stea intr-un Turn de Fildes pentru a nu fi influentati dar pentru ca acest lucru nu se poate, ar trebui sa aiba o moralitate , constiinta , educatie si nu in ultimul rand experienta care sa le permita sa imparta dreptatea in cel mai corect mod cu putinta. Se spune ca doar Dumnezeu poate judeca si pedepsi.
    Totusi intr-o societate unde traiesc mai multi cetateni trebuie sa se stabileasca legi de convietuire care pot fi incalcate si de aici necesitatea de a gasi persoane care sa judece si sa stabileasca vinovatia sau nevinovatia, dar aceste persoane trebuie alese cu grija iar cei care ii desemneaza trebuie sa fie si ei de o corectitudine inalta. A gresi este omeneste si se poate intampla si de o parte si de cealata, deci si judecatorul trebuie sa fie supervizat, de cine? Tot politicenii trebuie sa decida cui atribuiesc aceasta responsabilitate, pentru ca ei au fost alesi de popor.

  14. Faptul că nu există nicio condamnare definitivă a vreunui procuror DNA pentru abuz, nu e tocmai proba solida că anchetarea magistraților nu trebuie sa fie de competenta DNA? DNA e singura instituție din univers fără uscaturi și drept urmare sa se ancheteze singură? Tăpălagă e full of shit.

    • Same as you .. lipsa oricarei condamnari este clar o proba solida , urmata clar de verificarea dosarelor in lucru ..

      Cut the crap 💩 !

    • Lipsa condamnarilor e o dovada a „solidaritatii” dintre procurorii care instrumenteaza cazurile colegilor si cei prinsi cu matza-n sac.

  15. Dacă puterea politică folosește pârghiile puterii pentru interese de grup sau personale, în detrimentul și impotriva intereselor comune, se numește ”state capture”. Dacă puterea juridică face acest lucru, termenul tehnic se numește ”regulatory capture”. Dacă politicul se aliază cu cea juridică în vederea unor interese comune, străine binelui comun, avem o țară neguvernată nici măcar la nivel decent. Aici am ajuns ? Se pare..

  16. Dle Tapalaga, Intrebare cu adevarat esentiala si foarte corecta, dar nu e destul sa o puneti doar aici ca de aceea sunt si conferintlle de presa si e-mailul minisrului unde ar trebui sa fie ingropat in aceasta intrebare a dvs. IExista asoiati care fac o campanie de presa p aceasta tema: Declic . Ajutati-i !

  17. Cred ca trebuie ajutat Declic care chiar si face cate ceva si nu numai Ricaventurianeste (cuvant inventat de mine ).

  18. Dl. Tapalagă,

    Vă recomand cartea Noaptea dreptății românești 2005-2020 de Ion Popa.

  19. De ce nu un sistem cu 10-11 martori(integri ) din societate,ca in sistemul american,ca sa se dea un verdict corect si definitiv???ca nu se mai acopera matrapazlacurile???

  20. Degeaba, daca romanii voteaza masiv PSD-PNL-UDMR (>66%).
    Atat s-a putut.

    Pardon, se poate si „mai bine”, vin acum Rusii puternic din spate. Au ajuns la 20%.

  21. Iohanis a distrus toate așteptările, este un mare trădător, degeaba am sperat și am votat. Abia astept sa votez demiterea lui.

  22. A început G4media să șteargă comentarii ca Firea pe Facebook !

    Ce am spus și au șters este că să crezi că Predoiu e bine intenționat denotă naivitate, ca să fiu elegant.