G4Media.ro

Cinci organizații de tineret dezvoltă prima bibliotecă digitală cu jocuri europene, printr-un…

Foto: Asociatia Monomyths

Cinci organizații de tineret dezvoltă prima bibliotecă digitală cu jocuri europene, printr-un proiect Erasmus

Cinci organizații de tineret dezvoltă o bibliotecă digitală pe tematica jocurilor tradiționale europene, elemente ale patrimoniului cultural European, în cadrul campaniei “Play it forward! Save the folk games”, potrivit unui comunicat de presă emis de Asociația Monomyths.

Asociația Monomyths este cea care găzduiește schimbul de tineri la nivel internațional, ce va avea loc în perioada 5-15 mai, cu scopul de a reanima și de a promova jocurile tradiționale între diferite culturi și națiuni.

Pe parcursul a nouă zile, 36 de participanți din Grecia, Spania, Portugalia, Cehia și România, cu vârste cuprinse între 18-25 de ani își vor testa jocurile tradiționale din țările de origine prin ateliere demonstrative interactive, alături de Asociația Monomyths, celebrând totodată Ziua Jocurilor Populare Europene.

Schimbul de tineri își propune să ofere o nouă perspectivă asupra rolului activ pe care aceștia îl pot avea în procesul de conștientizare a valorilor europene. Astfel, pe parcursul mobilității internaționale, tinerii vor construi de la zero prima bibliotecă interactivă, digitală, care găzduiește o colecție de jocuri și instrucțiunile lor din multiple țări europene.

“Jocul și joaca deschid minți, conectează oameni și dezvoltă competențe esențiale precum cooperarea, comunicarea, negocierea și creativitatea. În lucrul cu tinerii, jocurile tradiționale pot și au un rol educațional și chiar transformațional. iar noi ne-am propus să le resuscităm și să le dăm un format prin care pot fi preluate și utilizate atât de către părinți, educatori și lucrători de tineret. Biblioteca digitală este pentru oricine are un spirit jucăuș“, spune Alina Dumitru, coordonator al proiectului Play it Forward.

Tinerii vor organiza împreună cu Asociația Monomyths și un turneu local cu adolescenții și copiii din Călărași cu scopul de a împărtăși patrimoniul cultural și de a crește nivelul de conștientizare referitor la pericolul pierderii acestor jocuri, având în vedere absența acestora la nivel comunitar.

Ulterior, inițiativa va fi promovată în rândul școlilor, organizațiilor de tineret, dar și a familiilor, prin intermediul mișcării online “Play it forward! Save the folk games”. Astfel, tinerii din toate statele membre vor fi încurajați să contribuie permanente la dezvoltarea acestei colecții de jocuri.

Asociația desfășoară aceste activități în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ iar organizațiile partenere sunt: XANO Channel Asociación para el desarrollo comunitario (Spania), Embaixada da Juventude (Portugalia), Asociacija „Tavo Europe”; (Lituania), Youthfully Yours Gr (Grecia), Petrklíč Help, z.s. (Cehia).

Foto: Asociatia Monomyths

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Jocuri europene, ca de exemplu currrrism viteza :)))

  2. Fiind organizatii de tineret, ma intreb in ce masura pot fi „traditionale” jocurile din biblioteca?
    Or fi auzit de „lapte gros” sau „capra”, de exemplu?