G4Media.ro

Cifre alarmante. Ce măsuri se discută în coaliție pentru a tempera dezastrul…

Sursa foto: Pexels

Cifre alarmante. Ce măsuri se discută în coaliție pentru a tempera dezastrul demografic / Tema, prezentă și pe agenda discuțiilor de la Cotroceni cu liderii politici – Surse

Dezastrul demografic care se anunță de câțiva ani este un subiect aflat pe agenda coaliției și discutat la ultimele întâlniri dintre președintele Klaus Iohannis și liderii politici, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. O proiecție realizată încă din 2017 de Institutul Național de Statistică anticipează că, dacă evoluția demografică își păstrează cursul actual, România ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori în 2050. Declinul demografic afecteaza toate sectoarele economiei: PIB, buget, sustenabilitatea fondurilor de pensii, fondurile europene care se alocă în funcție de numărul de locuitori etc.

Sursa: Institutul Național de Statistică

Potrivit surselor G4Media.ro, două măsuri sunt luate în calcul pentru tempera căderea demografică, ambele preconizate să producă efecte pe termen lung.

O primă măsură, anunțată încă de la începutul anului de ministrul muncii, Raluca Turcan, ar fi extinderea voluntară a vârstei de pensionare de la 65, la 70 de ani. Cu alte cuvinte, cine dorește să rămână activ să o poată face și dincolo de limita vârstei de pensionare până la 70 de ani, cu sublinierea faptului că extinderea vârstei de pensionare este o decizie voluntară, nu obligatorie, impusă prin lege.

Printr-o astfel de măsură s-ar avea în vedere creșterea calității vieții, în consecțină, creșterea speranței de viață, care în România este de circa 75 de ani, cu opt ani mai mică decât în Franța, Spania și Italia, unde speranța de viață este de 83 de ani. Speranța de viață a europenilor a depășit 80 de ani în 2014, potrivit Eurostat.

A doua măsură vizează încurajarea natalității, prin măsuri de sprijin a familiilor tinere: construcție de creșe, after school-uri, pe scurt dezvoltarea infrastructurii din jurul familiei, astfel încât să stimuleze creșterea copiiilor.

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a declarat recent, într-un interviu pentru G4Media.ro, că subiectul declinului demografic a fost discutat și la ultima întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

”Am discutat măsuri despre problema demografiei. Crește populația vârstnică, scade numărul de copii, sunt tot mai mulți copii care se nasc în diasporă. Să gândim niște măsuri prin care în câțiva ani să putem stimula natalitatea, ca sistemul de pensii să fie unul sustenabil”, a declarat Cioloș.

Pe lângă sporul demografic negativ, România se confruntă cu o emigrație masivă.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică consultate de G4Media.ro, la 1 ianuarie 2020 populația rezidentă în România era de 19.328.838 locuitori, România fiind a șasea țară ca mărime din cele 27 state UE, cu 4.3% din populația totală a UE. (Eurostat)

La același moment, populația după domiciliu (persoane cu cetățenie româna și domiciliu pe teritoriul României) era de 22.174.693 locuitori, existând o diferență de 2.845.555 persoane față de populația rezidentă (INS). Cu alte cuvinte. 2,8 mil locuitori, respectiv 12,8% din populația după domiciliu sunt persoane care au domiciliul principal în România, dar nu au locuit în România în ultimele 12 luni, fiind, cel mai probabil, români din diaspora.

Acestea sunt cifrele oficiale, dar numărul real al românilor care trăiesc în afara granițelor este mult mai mare și este foarte posibil ca efectiv în țară să nu fie mai mult de 16 milioane.

De subliniat că, la 1 ianuarie 2007, anul intrării României în UE, populația rezidentă era de 21.130.503 locuitori, iar populația după domiciliu de 22.614.980 locuitori.

Prăbușirea natalității

Anul 2020 a fost al 31-lea an în care se înregistrează un declin demografic, adică al 31-lea an în care numărul morților a fost mai mare decât numărul noilor născuți. Anul trecut s-au născut cu 40.000 de copii mai puțin decât în 2019, se arată într-o analiză publicată de Radio Deutsche Welle.

În luna decembrie, însă, s-au născut primii copii concepuți în lockdown, cu 400 mai mulți decât în aceeași lună a anului precedent. Au murit, în schimb, cu 25.000 de oameni mai mulți față de 2019, din care, peste, 15.000 au fost contaminați cu noul coronavirus.

  • ”Cifrele dramatice au legătură cu sărăcia de la periferie, cu spitale fără posibilități, dar și cu voința de a trăi mai bine a celor peste 2 milioane de români plecați din țară, care se adaugă și ei la scăderea demografică a României. Atâta vreme cât nivelul de trai din țară va fi net sub cel din Vest, oamenii vor continua să plece, iar cei care vor rămâne nu e sigur că vor dori să contribuie la creșterea natalității. Instabilitatea, complicațiile familiale, detaliile modernității, grijile cele mai banale, absența creșelor și grădinițelor publice, permanentele crize politice, sociale, economice sunt motive care-i determină pe mulți să aibă câte un copil sau să renunțe la acest vis”, a explicat jurnalistul Sabina Fati în analiza publicată de Deutsche Welle.

Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani, se arată într-o analiză publicată de HotNews.ro pe data de 11 februarie. Cei mai puțini copii s-au născut în Tulcea (puțin peste 1500), iar cei mai mulți în București, arată datele transmise de Institutul Național de Statistică la solicitarea HotNews.ro. Dacă luăm în calcul populația feminină fertilă (cea cu vârsta de 15-49 de ani), județul cu cea mai mică pondere a mămicilor a fost în 2020 Caraș-Severin, unde puțin peste 3% din populația feminină fertilă a adus pe lume un nou-născut.

Potrivit analizei Hotnews.ro, măsurile de politică demografică privind interzicerea avorturilor adoptate la sfârșitul anului 1966, au avut ca efect redresarea puternică a natalității, mai ales în primii ani de aplicare a decretului, când s-au născut în medie peste 526.000 de copii anual, consemnându-se rate de 27,4 la mie (în 1967) și respectiv 26,7 la mie (în 1968). După 1980 s-a înregistrat o diminuare a numărului născuților vii, în medie sub 400.000 copii anual, iar în decursul perioadei 1980-1989 rată natalității a oscilat între 14 la mie și 18 la mie. (Citește integral aici)

Edupedu.ro a realizat o analiză a impactului numărului mic de nașteri înregistrat în primele opt luni ale anului trecut, printre cele mai mici din ultimii ani, asupra sistemului de educație, de pildă. Astfel, diferența de 17.170 de copii între generația născută în același interval din 2019 și 2020, înseamnă peste 686 de clase/grupe de grădiniță de câte 25 de copii fiecare, mai puține față de câte ar fi formate din copiii născuți în aceeași perioadă, ianuarie-august, dar cu un an mai devreme.

Sursa: INS/ Edupedu.ro

Dinamica naturală

Potrivit unei analize INS consultate de G4Media.ro, dinamica naturală include natalitatea, fertilitatea și mortalitatea. Natalitatea în România este comparabilă cu media UE (9.6 născuți vii la 1000 locuitori), dar în scădere atât ca rată, cât și ca număr absolut de născuți vii.

Rata totală de fertilitate (număr mediu de copii născuți de o femeie de-a lungul vieții sale fertile) este, de asemenea, în scădere ceea ce, pe viitor, indică scăderea fenomenului de reproducere, deci afectarea natalității.

Mortalitatea

Potrivit datelor INS, în anul 2019 s-au înregistrat în România 260353 decese, în creștere , de la 251965 în 2007. Astfel, dacă populația a scăzut, în număr absolut cu aproximativ 1.8 mil. locuitori, numărul deceselor a crescut cu peste 8000 decese. Rezultă trend demografic negativ, inversându-se începând din 1992.

Rata brută de mortalitate a fost de 11.7 decese la 1000 locuitori în anul 2019 (ultimul disponibil), prezentând o tendință staționară de la începutul perioadei (2007, Tempo on-line).

Primele cinci cauze de deces în România sunt reprezentate de bolile circulatorii (boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale), tumori, boli respiratorii, boli digestive și respectiv accidente și leziuni traumatice. Aceste cinci cauze însumează circa 92% din totalul deceselor anuale.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Pai merita sa mai nasti in tara asta ? ei au nevoie de sclavi sa achite creditele accesate in ultimii ani!
    Le trebuie sclavi sa plateasca sleata bugetarilor de lux (1.5 mil) si a pensionarilor speciali militari din toate structurile de forta !

    Acum se pare ca le da cu virgula, nu declara, dar la 1000 euro imprumutat pe secunda… nu ai cum sa fii, decat in FALIMENT ! O tara mafiota falimentara!

    • Te crezi interesant cand postezi rahaturi dinastea penibile? :))

    • @ionut
      penibil esti tu cu comentariul tau.
      Ce a scris Ion mai sus e perfect adevarat.

    • Da, insa si in afara platesti taxe grele la stat din care o buna parte sunt redirectionate catre cei care sunt someri de zeci de ani si catre familiile de musulmani cu cate 5 copii. Nici asa nu e bine. Cultura muncii in Vest nu prea exista. Marele avantaj este ca statele din vest au bani pusi deoparte si isi permit sa sustina companiile falimentare. Asadar nu prea se imprumuta la FMI precum noi. Si da, platesti taxe la stat, insa ai toate conditiile necesare pentru a-ti creste copiii.

    • @C. De ce e adevarat, pt ca asa a spus ciolacu?

  2. Te nasti sa platesti creditele facute de mafioti, care au girat cu tine, inainte ca tu sa te fi nascut!

    Asta-i tare! Dragi pui de oameni, de unde veniti, mergeti spre tari care va merita si va apreciaza! Aici sunteti amanetati deja, va nasteti pt sclavie ! Evitati tara mafiota securista, Romania!

  3. Urmati modelul Ungariei, Tapalaga. Daca japonezilor nu le e rusine, poate si dambovitenii vor mai avea ceva de invatat de la ei.
    Doar cu articole nefondate la adresa vecinilor o sa traiti in continuare de pe o zi pe alta.
    Si cand se inchide portofelul pe cine luati in colimator?

    • După o scurtă gugăluire se poate vedea că nici Ungaria nu stă prea bine, fiind pe un trend descendent, în pofida politicii naționaliste și anti-avort pe care le promovează – pe cea din urmă agreând-o și eu. Polonia a reușit să se mențină până acum, însă și acolo se preconizează o scădere abruptă în următoarele decade. Problema este culturală, ține de valorile pe care generațiile tinere le îmbrățișează sau de pseudo-valorile pe care le pun în loc, cum ar fi confortul material, independența socială, libertinajul sexual. Atâta vreme cât astea sunt insistent promovate de media – filme, muzică, reclame -, pe de o parte, iar pe de altă parte școala nu e capabilă sau nici nu-și propune să le ofere valori veritabile la care să adere, trendul de destructurare a familiei va continua. Mai trist este că nici Biserica nu este prea convingătoare în acest sens, deși este principala responsabilă de starea spirituală a unui popor. Ea reușește, totuși, să conserve valoarea familiei într-un număr mic de tineri practicanți, pe care-i poți vedea duminica prin biserici împreună cu copiii pe care-i cresc frumos.

  4. Interesant ca analiza din poza din 2007 estima ca in 2020 o sa fim aproape 21 milioane. N-am fost decat 17 sau 18, deci curba e deja (mult) mai jos.

  5. Cică 2,8milione romani plecați bujajjajaja poate 5,8, poate mai ieșiți si voi din bula asta a voastră, universul vostru si vizitați satele si orasele mici ale țării, sunt depopulate total, FIREA-ți al dreacului de javre, hoți si corupți criminali care a-ți alungat 1/3din romani din țară, borfasilor de 30de ani preocupare doar pt voi , mii și mii de familii destrămate din cauza voastră jigodiilor nu a-ți făcut nimic decât să va îmbogățiți pe spinarea fraierilor, ziua când no să vă mai împrumute nimeni o să fie cea mai fericită. NIMIC ZERO BARAT ASTA A-ȚI FĂCUT IN 30ANI,blestemaților!

  6. Slab, slab de tot. Subtire rau.
    Mai bine cititi pe contributors o analiza facuta azi de un prodesionist referitoare la impactul pandemiei asupara mortalitatii, nu de un comentator politic.

  7. Despre asta n-am vazut prea multe discutii in spatiul public,o tot promoveaza pe sosoaca ,simion,dar realitatea-i groasa,cine le mai platesc astora ,,speciali” privilegiile?L
    Mai sus unul care-si zice ionut,da’ care sigur e cu musca pe caciule ,admonesteaza de zor,cum ca n-ar fi ,,decit rahaturi”.Am intanlat romanasi care lucreaza cu circa si i-am intrebat daca se mai intorc,raspunsul il stiti.

  8. si devastarea tarisoarei asteia, ca doar nu „alesii” cu neamurile si cumetriile lor? Noua nu ne-a trebuit razboi, am avut grupari infractionale organizate deghizate in partide.

  9. Citind titlul în naivitatea mea, am crezut că s-a luat modelul țărilor din vest pentru stimularea natalității. Dar constat că de fapt nu se ia nicio măsură. A avea creșe și grădinițe e ceva normal. A scădea impozitele pe venitele părinților cu mai mulți copii este o măsură luată de alte țări de a încuraja natalitatea care funcționează. Sau acordarea de vouchere pentru hrana, îmbrăcăminte, încălțăminte. Sau vecinii unguri au o reducere semnificativa la mașinile pentru familii.
    Dar na la noi legile sunt făcute de persoane care nu au copii deci nu pricep nevoile unei familii cu mai mulți copii.

    • Copiii nu voteaza (inca). Pensionarii voteaza cel mai mult dintre toate categoriile sociale. Deci, banii se duc pe mariri de pensii, ca tzancii nu au drept de vot. Politica PSD. Spargem toti banii pe pensii, nu pe sustinerea demografiei. Nu pe sprijinirea tinerilor.

  10. Reduceți concentrația de alcool din „Săniuța”, că au mai fost și alții intr-o astfel de situație, nu inventăm noi apa caldă !
    Și nu mai țineți laptopul in poală…!

  11. @CG Ce anume au reusit ei?

  12. La creșe se găsesc locuri numai dacă dai șpagă, deci ori găsești pe cineva din familie să stea cu copilul, ori renunță la serviciu unul dintre părinți și atunci nu mai ajung banii. Chiar îi înțeleg pe tineri că nu mai fac copii.

  13. Printre putinele idei ok avute de dictatorul de la Budapesta. Cred ca si merita mentionate principalele masuri:

    – construit crese, multe, cu program prelungit-unde iti poti lasa pruncul la un pret subventionat de stat (sau gratis pt unele categorii)

    -scutire de la plata unor taxe pt femeile care au mai mult de 3 copii

    – 25 000 euro credit(pe loc/fara alte criterii) pt tinerii proaspat casatoriti care promit sa aiba copii. Dupa fiecare copil nascut, o parte din credit e stearsa.

    -tratament de fertilitate gratis pt cei care au sub 40 de ani

    Marea problema a Romaniei dpdv demografic ramane insa plecarea in masa din tara. Pana nu se opreste/diminueaza valul asta, nu ai cum sa stabilizezi demografic tara asta.

  14. mare scremere pentru solutii! sprijiniti familia (aia nasoala, traditionala, care poate sa faca copii) si, la fel de important, educati familia. cand 2-3 copii vor fi o normalitate si nu un motiv de maxim stress, poate mai avem o sansa.

  15. Pai uite o solutie
    – locuinte, multi tineri stau cu parintii (si eu) cum sa te casatoresti daca nu ai unde sta, programul prima casa este pentru cei care isi permit credite, dar multi tineri nu se incadreaza, iar altii nu vor sa inceapa viata cu un mare credit.
    Deci locuinte construite de stat si date in chirie sau vandute prin credite super avantajoase la preturi de constructie si fara dobanzi.
    – un sistem performant de crese si gradinite si scoli complet gratuite
    – consultatii medicale + teste total gratuite pe perioada sarcinii
    – Indemnizatia de crestere a copilului sa fie data tuturor mamelor, nu doar celor care au un loc de munca, bineinteles in acest caz sa fie cat salariul minim.
    – al 2-lea copil sa aiba indemnizatie +50%, al 3-lea +100%, doar daca cel putin un parinte are studii superioare
    – FOARTE IMPORTANT un program de consultanta si promovare TV in care sa se arate cum poti fi parinte si sa faci si o cariera, cum sa faci o nunta ieftina si super, pentru ca multi sunt speriati ca daca fac un copil viata si cariera lor se termina, ceea ce nu este chiar asa, altii sunt speriati ca nu au bani de nunta si alte chestii si prefera sa amane tot.

    Deci totul se rezuma (dupa mine si poate gresesc) la locuinta, bani, cariera, gradinita si informatiiiiiii, multi cred ca este foarte usor sa cresti un copil, iar altii cred ca este un capat de lume, adevarul este undeva la mijloc.

    Daca tara ar fi mai ok economic ar fi bine dar este varza si in acest caz statul trebuie sa se implice maxim.

  16. La noi cele din mediul rural sărace și inculte fac copii pt alocație sunt mai trecute prin viață nu ca leșinatele din mediul urban care au alte preocupări se masturbează ca la carte, se pregătesc să fie asistente tv sau videchatiste sau intelectuale asistente personale, corporatiste neomarxistste care nu mai vor proprietăți vor carieră și totul la comun

  17. Oamenii astia sunt pe alta lume, in foarte multe cazuri, sistemul medical afla ca e o femeie insarcinata cand vine sa nasca…

    Dar lasa ca e bine, sa mai facem o strategie. Nu au nevoie si de un studiu de fezabilitate?

  18. Interzicerea dezvoltarii embrionului uman in laborator dupa 14 zile de la fecundarea ovulului de catre spermatozoid a fost impusa de comunitatea stiintifica prima data in 1979 de catre Ethics Advisory Board of the US Department of Health si sustinuta in 1984 de Warnock committee in the United Kingdom Education iar in 1994 de US National Institutes of Health’s Human Embryo Research Panel.

    Motivul?
    E considerat imoral sa lasi fatul sa se dezvolte dupa 14 zile pentru ca incepe se dezvolte reteaua de celule neuronale care genereaza individuatia si fatul simte durerea .
    Putem fi atat de grijulii cu un fat extrauterin din laborator si atat de primitivi cu cei care se dezvolta natural? Se pare ca feministele 4.0 si politicienii de stanga nu vad nici o contradictie. Ei o dau inainte cu politicile identitare si lupta de clasa,genuri,rase…Si daca nu esti de acord cu ei tipa ca niste posedati.
    In Romania avortul dupa saptamana a 14-a e criminalizat, autoarele fiind pasibile de inchisoare. De unde putem presupune ca legal se considera ca dupa saptamana a 14-a fatul devine persoana. Asa, pur si simplu, printr-o conventie sociala fara explicatii si motivari fatul nu era persoana cu o zi inainte si dupa 14 saptamani a devenit persoana. Un fel de alba neagra ideologica.

    Daca de la 14 zile incepe procesul individuatiei si fatul simte durerea, nu de la 14 saptamani cum se prsupune acum in lege, putem spune fara sa gresim ca atunci se naste persoana iar dreptul la viata al persoanei e protejat de lege in Romania !

    Daca e vreun jurist ratacit pe aici poate ne spune daca ”persoana” e definita undeva in legile organice pentru ca in Constitutie nu am gasit nimic care sa defineasca persoana.
    Si daca nu e definita nicaieri, in baza dovezilor stiintifice mentionate
    se poate sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR neconstitutionalitatea legii care criminalizeaza avortul dupa 14 saptamani in loc sa-l criminalizeze dupa 14 zile .

    Statul sa intrerupa ingrasarea sistemului obez de bugetari cu 1 angajat care face treaba si inca 10 care se uita la ceas sa rupa usa cu 1 minut inainte de terminarea programului si sa investeasca in protejarea si educatia copiilor, doriti sau abandonati fara discriminare. Fara hoti si pomanagii avem bani si resurse suficiente sa platim asistenti maternali si sociali pentru ca viata fiecarui om sa fie tratata cu demnitate si respect.

    • Hai siktir !

    • @ Mark, Siktir siktiritule .

    • Persoana o fi, dar certificat de deces i se eliberează de-abia din luna a 5a de gestatie.

    • @ te rog…
      Cel mai bine ar fi sa pui intrebarea asta statului roman, daca ma intrebi pe mine presupun ca din aceeasi eroare si confuzie intretinuta de faptul ca in legislatia din Romania nu e definita persoana.

      Daca persoana ia fiinta conform comunitatii stiintifice si medicale in momentul individuatiei adica in momentul formarii celulelor sistemului neuronal decesul ar trebui declarat tot dupa a 14 zi . Dar asta e secundar si subordonat problemei fundamentale , protejarea dreptului la viata a persoanei .

      E cel mai important si mai sacru drept!

      Dreptul la viata al fatului devenit persoana dupa 14 zile ar putea fi subordonat doar dreptului la viata al femeii daca viata ei ar fi pusa in pericol de dezvoltarea fatului .
      Si poate cel mult in situatia in care fecundarea ovului a avut loc printr-o crima , viol sau incest.

      Altfel viata acelei persoane trebuie protejata si garantata, asa spune Constitutia Romaniei!

  19. Discuții sterile, că tot veni vorba de natalitate. Începând cu perioada de sarcina pe stat îl doare fix in pluă de contribuabil. Nu mai există nici un cabinet de stat unde viitoarea mamă să își facă gratuit analizele. Șmecherii de doctori și-au deschis cabinete private, te duci și versi banul. Ți se naște copilul in afara de vaccinurile statul nu mai oferă nimic, te duci și iar verși banul la privat. Nu există controale gratuite și obligatorii. Intră copilul la grădiniță umbli că nebunul sa ii cauți loc pentru că în timp ce zona rurală se depopulează se aglomerează marile orașe unde numărul grădinițelor de stat e același de 30 de ani. Nu găsești loc verși banul la grădinița privată. Și uite așa plătești contribuții și pe stat îl doare in pluă. Ce kkt e de analizat și de discutat? Dați oamenilor ce li se cuvine din plata contribuțiilor și opriți furtul și corupția.

  20. Eu am plecat din tara in 2016, tocmai ca sa nu platesc pensiile parlamentarilor si securistilor. Oricum guvernantii sunt dusi cu pluta, auzi, ca sa creasca sporul demografic, ei cresc varsta de pensionare…

  21. Când nivelul de trai este mult sub nivelul UE, nu stiu de ce tot ne comparăm cu alte țări. La noi salariile sunt mizerabile și nu poti crește mai mult de un copil , când școală gratuită nu există, drept garantat prin constituție, când protecția socială este zero , alocațiile nici nu există , când avem milioane de români plecati peste hotare și nu se mai întorc voi vreti natalitatea mare???

    • Dacă nivelul de trai ar fi problema, în țările bogate natalitatea ar fi în creștere. Or lucrurile nu stau așa. Oamenii doresc să trăiască mai confortabil, nu să crească copii.

  22. Hai să vă zic eu cum e la vecinul nostru Viktor.

    Deci, de 10 ani merge programul ajutor de la stat pt părinții care vor să își asume 3 copii.
    Ajutorul constă in 60.000 EUR, din care 30 k EUR NERAMBURSABILI, iar 30 k EUR cu credit de la orice bancă din Ungaria la dobândă fixa DAE de 2,5%.
    Este acordat exclusiv pt extindere, renovare, îmbunătățire apartament /casă pt familie mai mare, sau cumpărat de casă nouă / veche (construită deja de 10-15-20 ani).

    Apoi, ai si si reducere la impozitul pe venit, la un nivel, care la 2 persoane genereaza alte venituri lunare de minim 600-800 EUR in plus.

    Si mai nou facilitățile s-au introdus si pt cei cu 2 copii, la un nivel nițel mai redus.

    Plus alte facilități

    • Janos!
      Nu dezinfoma!
      Cum să aducă reducerea pe venit un beneficiu de 600-800€/ lună?!!?? Poate forinți.
      Oamenii pt atâția bani lucrează! Pe pământ, nu pe lună! Venit net lunar!!!!!
      Din calcul tău rezultă că maghiarii lucrează pe minimum 2000€ lunar! Chiar ne vinzi padlizsan?
      Marș cu orbanismele!

    • Ungaria nu poate fi un exemplu pentru nimeni. I-am scăpat de comunism o dată, nu cred că se va intampla și a doua oară.

  23. @ te rog…
    Cel mai bine ar fi sa pui intrebarea asta statului roman, daca ma intrebi pe mine presupun ca din aceeasi eroare si confuzie intretinuta de faptul ca in legislatia din Romania nu e definita persoana.

    Daca persoana ia fiinta conform comunitatii stiintifice si medicale in momentul individuatiei adica in momentul formarii celulelor sistemului neuronal decesul ar trebui declarat tot dupa a 14 zi . Dar asta e secundar si subordonat problemei fundamentale , protejarea dreptului la viata a persoanei .

    E cel mai important si mai sacru drept!

    Dreptul la viata al fatului devenit persoana dupa 14 zile ar putea fi subordonat doar dreptului la viata al femeii daca viata ei ar fi pusa in pericol de dezvoltarea fatului .
    Si poate cel mult in situatia in care fecundarea ovului a avut loc printr-o crima , viol sau incest.

    Altfel viata acelei persoane trebuie protejata si garantata, asa spune Constitutia Romaniei!

  24. Mi-e dor de Romania, si ne-am intoarce, ne mai gandim inca la asta, doi adulti si 2 copii. Dar nu revenim in tara, fiindca spitalele sunt varza si educatia e varza. Asta ar fi minimul necesar ca sa ne intoarcem in tara…

  25. Sa se compenseze scaderea natalitatii cu imigratia. Sa vina straini din tari mai sarace decat Romania. Pe acelasi principiu cum romanii emigreaza in tarile mai bogate. Daca ne uitam la populatia globala, e in continua crestere, deci oameni sunt destui pentru a-i « importa ».
    De ce trebuie tot timpul gasite solutii de genul limitarea accesului la avort al femeilor? Nu mai suntem in 1800! Mentalitatea a evoluat. Cine nu vrea copii sa-i fie respectata dorinta.
    Apoi multe cupluri, si mai ales partea feminina, pur si simplu vor o viata linistita, fara tipete, urlete, nopti nedormite, pampers si voma, stres continuu pana la adanci batraneti : scoli, retele sociale, abandon scolar, droguri, si altele… lista e lunga.
    Ajungi la 30-35 de ani, ai o cariera, bani destui cat sa-ti permiti o viata de comfortabila, linistita. Zau, de ce ti-ai strica viitorul cu plozi? Tot ce trebuie sa faci e sa-ti pui bani deoparte pt pensie(te bazezi pe tine). Si viata decurge lin si fara griji. Cireasa de pe tort: cu cat inaintezi in varsta, cu atat salariul si investitiile cresc, de unde si calitatea vietii: vacante dese, cumpararea micilor placeri personale (weekenduri la Spa cu prietenii, ori mini-vacante de 5* in locatii devenite accesibile…).
    Intr-un cuvant: la naiba cu natalitatea! Suntem egoiste si ne place viata asa! 🙂
    Si sa nu-mi spuna careva: cine te va vizita la batranete? … pt ca « who cares »! Cand mi-au murit bunicii, eram la studii in straintate. Studenta romanca, nu aveam bani decat sa supravetuiesc ( din bursa de studii), deci nu am avut cum sa vin in tara pt inmormantare, ca sa nu mai vorbec de vizitat bunicii. Asta e viata, s-a schimbat si trebuie sa o acceptam.
    Eu zic ca politicienii sa gandeasca global, sa importe mana de lucru formata, care sa plateasca taxe pt pensii. Asa fac toate tarile din Vest, pt ca in afara de Franta si poate tarile nordice, care inca rezista, in restul Europei natalitatea e in scadere.