G4Media.ro

Chișinăul va semna doar pe o lună un contract de livrare a…

Sursa/ moldgres.com

Chișinăul va semna doar pe o lună un contract de livrare a energiei electrice din Transnistria de la centrala de la Cuciurgan

Autoritățile de la Chișinău ar putea semna un nou contract cu aprovionare cu energie electrică de la centrala MoldGres din regiune trannsistreană doar pe o lună, deși anterior s-a vorbit de semnarea unui astfel de contract pe un an, a declarat marți seară într-o emisiune televizată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Actualul contract de furnizare a energiei electrice din Transnistria către malul drept al Nistrului expiră la finele acestei luni.

„Odată cu începerea războiului, s-au schimbat lucrurile și vom avea prelungirea contractului doar pentru o lună, până la 1 mai. Motivul este incertitudinea livrărilor de gaze [din Rusia -n.red]. Până la 1 aprilie, vor afișa și noile tarife, nu va fi o creștere foarte mare. Urmează să mai avem discuții cu reprezentanții Moldgres [centrală termo-electrică din Transnistria, deținută de grupul rus Inter RAO]”, a spus vicepremierul Andrei Spînu la postul de televiziune N4.

Centrala de la Cuciurgan livrează 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Potrivit contractului de achiziție, Chișinăul cumpără energie electrică la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Actualul contract este valabil până la 1 aprilie 2022.

În același timp, Spînu a declarat că deja Republica Moldova a făcut primul test de racordare a țării la sistemul european de transport al energiei electrice, acest lucru fiind acelerat de declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Cum se fac testele? Are loc deconectarea de la sistemul din Est și conectarea la cel din Vest. Când s-a făcut acest test a început războiul și Ucraina a decis să nu se mai conecteze la sistemul energetic din Est (Belarus și Federația Rusă) și a făcut o solicitare către UE ca această sincronizare cu sistemul european să aibă loc în regim de urgență, fără testul din august. Și noi am trimis o solicitare similară, subiectul a fost analizat în cadrul Comisiei pentru energie și s-a dat aviz pozitiv ca noi să ne conectăm la sistemul european în regim de urgență”, a mai spus Andrei Spînu.

El a explicat că strategia națională pe domeniul electricității este ca Republica Moldova să fie conectată la sistemul european de transport de energie electrică.

„Noi putem face asta doar împreună cu Ucraina. Anul 2022 este anul testării. Primul test a aut loc în februarie și următorul va fi în august”, a mai precizat Spînu.

Oficialul a mai adăugat că tariful energiei electrice în Republica Moldova va rămâne neschimbat pentru martie, iar până la sfârșitul lunii curente Agenția Națională pentru Reglementare Energetică va stabili noile tarife, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

Foto: centrală termo-electrică din Transnistria de la Cuciurgan. Sursa/moldgres.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. toti scriu acelasi lucru, dar nimeni nu explica: CE INSEAMNA DECONECTAREA DE LA SISTEMUL ENERGETIC DIN EST? concret? nu o sa mai cumpere moldova energie de la cuciurgan? o sa cumpere doar din romania? sau cum?