G4Media.ro

Chișinăul a primit din partea CE chestionarul cu privire la cererea de…

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, alături de comisar pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi. Sursa/Nicu Popescu Facebook

Chișinăul a primit din partea CE chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova

Republica Moldova a primit luni după amiază chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Astăzi, în Luxemburg, domnul comisar pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi mi-a înmânat chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova”, a scris șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Chestionarul este un primul pas birocratic dintr-un lung proces care ar trebui sa-i aducă Republicii Moldova statutul oficial de țară candidată la aderarea la UE.

Mai precis, chestionarul în cauză conține o serie de întrebări. Fiecare stat care a aderarat la UE până în prezent a primit acest chestionar care, în funcție de țară, a conținut de la 2.000 până la 8.000 de întrebări și chiar mai mult în unele cazuri.

Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației noastre în acest moment, aratând cât suntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare”, a explicat Nicu Popescu.

Proces accelerat

Ucraina a fost prima țară a Parteneriatul Estic care a depus cererea de aderare la UE pe 28 februarie, după care au urmat Republica Moldova pe 3 martie și Georgia.

La fel, prima țară care a primit acest chestionar din partea UE a fost Ucraina, vinerea trecută pe 8 aprilie, chiar din partea președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a deplasat la Kiev.

Cu această ocazie, șefa CE, Ursula von der Leyen, a declarat că procesul completării chestionarului de către Ucraina și apoi analizarea acestuia al Bruxelles va dura doar „câteva săptămâni și nu ani”, așa cum a fost cazul altor țări care au aderat până în prezent.

Nu va fi, ca de obicei, o chestiune de ani să ne formăm o opinie, dar cred că o chestiune de câteva săptămâni”, a spus șefa CE, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a reiterat faptul că Republica Moldova este deja parte a Europei, nu doar geografic, dar și prin identitate, valorile, prin limba română, „limba oficială a UE pe care o vorbim și prin istoria comună pe care o avem”.

Ne așteaptă o perioadă de muncă intensă așa că începând chiar de astăzi, când am primit chestionarul, instituțiile sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp. Vom implica în acest proces nu numai autoritățile, ci și societatea noastră civilă pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi”, a mai spus Popescu care a reiterat că Republica Moldova dorește un parcurs ireversibil pentru Moldova.

România alături de Republica Moldova

Pe de altă parte, România este gata să-și pună la dispoziție expertiza și experiența în completarea acestui chestionar și să ajute Republica Moldova.

Cred că acest pas de transmitere a chestionarului către Republica Moldova, dar și către Georgia este un pas important înainte în procesul de accedere la Uniunea Europeană. Am discutat săptămâna trecută la Berlin cu colegul meu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, care a cerut sprijin în completarea acestui chestionar și România este desigur dispusă să extindă acest ajutor”, a spus luni Bogdan Aurescu.

El a mai explicat că România va ajuta toate cele trei state pentru a completa cât mai rapid aceste chestionare, dar că deocadamată nu poate fi avansat un termen limită pentru completarea acestora.

România este un susținător puternic al accesiunii celor trei țări. Sunt foarte bucuros că Republica Moldova, și Georgia vor primi astăzi aceste chestionare. Mă voi întâlni astăzi cu colegul meu Nicu Popescu și vom discuta ce fel de asistență putem oferi din punct de vedere tehnic”, a declarat ministrul de Externe al României”, a mai spus Aurescu.

Republica Moldova va primi ajutorul experților din România, deoarce asupra acestui chestionar vor trebui să lucreze câteva zeci de oameni împărțiți pe mai multe domenii. Este în avantajul Chișinăului ca acest chestionat să fie completat foarte bine și transmis CE, care va analiza care sunt punctele tare și unde mai trebuie ca Republica Moldova să lucreze.

Ulterior, acest document va fi analizat și în funcție de concluzie Republica Moldova ar putea sau nu să primească statului de țara candidat la UE. În cazul unui răspuns pozitiv, vor fi apoi deschise capitolele de negociere cu UE pe diferite domenii în scopul aducerii lor la standardele UE.

Unul din cele mai dificil este procesul de reformă în domeniul justiției. Republica Moldova a început deja procesul de pre-vetting și vetting, adică evaluarea extraordinară a magistraților din Republica Moldova în scopul reformării și clădirii unui sistem de justiție curat cu magistrați – procurori și judecători – care nu au probleme de corupție.

Foto: Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, alături de comisar pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, în timpul recepției chestionarului de la CE. Sursa/Nicu Popescu Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Chestionarul pt Moldova si Ucraina:

    1. sunteti de acord sa renuntati la religia crestina si sa primiti minim 5 milioane de ‘refugiati’ din Africa si Asia pt distrugerea rasei albe?

    2. Sunteti de acord sa primiti ordine de la Soros si sa fiti slugile globalistilor?

    Daca raspunsul e da in maxim 50 de ani veti fi primiti in UE, pana atunci ascultati ordinele

  2. Sa fi candidat UE, in primul rand inseamna sa aplici sanctiuni economice Rusiei.
    Cea ce doamna Sanda refuza sa faca.
    (De ce tace Zelinski?)

  3. Nu te mai da așa rotund de sub umbrela nato! Situația Moldovei e semnificativ diferită fata de a României și a altor țări membre UE/NATO