G4Media.ro

Chirurgul Irinel Popescu, trimis în judecată de DNA în două dosare de…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Chirurgul Irinel Popescu, trimis în judecată de DNA în două dosare de corupție, va primi vineri titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iași

Chirurgul Irinel Popescu va primi, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a anunțat universitatea potrivit Rador.

Irinel Popescu a fost trimis în judecată de DNA în 8 decembrie 2021 pentru comiterea infracțiunii de dare de mită. Irinel Popescu este judecat acum după ce procurorii DNA l-au trimis în instanță sub acuzația că ar fi promis în perioada 2017-2018 că va oferi suma de 100.000 euro unor angajați ai DNA pentru a-i închide alt dosar de corupție.

El e acuzat de procurori că ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor DNA suma de bani menționată mai sus pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce privește aplicarea unor măsuri asigurătorii) și în final soluții de netrimitere în judecată, susține DNA.

Chirurgul fusese trimis în judecată de DNA în luna martie 2021 într-un alt dosar în care e acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, pentru că ar fi încheiat contracte supraevaluate, producând un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS.

Prezentarea lui Irinel Popescu făcută de UMF Iași:

Considerat „părintele transplantului hepatic în România”, prof. univ. dr. Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, iar acesta a trecut de la etapa de pionierat la stadiul de procedeu de rutină, începând din 2000 (când a avut loc primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului și când a înființat Programul de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, în cadrul căruia au fost efectuate până în anul 2021 peste 1000 de operații). A contribuit în mod esențial la înființarea programelor de transplant hepatic de la Spitalul Republican din Chișinău (Republica Moldova) (2013), Spitalul „Sfânta Maria“ din București (2014), Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iași (2016), Spitalul Sanador din București.

A efectuat primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice și primele transplante de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului. A organizat prelevări multiorgane la nivel național, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaționale. Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înființarea Agenției Naționale de Transplant în anul 2005, alegerea sa ca președinte al Consiliului Științific al Agenției semnificând recunoașterea contribuției la înființarea unui program național de transplant de organe și țesuturi in România. Din anul 2006 acest program a fost acceptat și finanțat oficial de către Ministerul Sănătății.

A introdus chirurgia robotică în România, efectuând prima operație robotică din țara noastră. A creat un program complex de chirurgie oncologică digestivă, pe baza căreia a dezvoltat cercetarea translațională oncologică, înființând prima bancă de tumori din România.

Este coordonator național al specializării postuniversitare de chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

Are importante contribuții la dezvoltarea cercetării în domeniul medical, precum promovarea „cercetării translaționale“ în domeniul oncologiei digestive și înființarea primei biobănci de probe biologice din România și una dintre primele din Europa de Est (2002) și înființarea Centrului de Excelență în Medicina Translațională (CEMT) la Institutul Clinic Fundeni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...