
Medicul Irinel Popescu despre boala de care a suferit Mihai Leu: ”Este o creştere a numărului de cazuri fără să avem o cauză clară, poate alimentaţia, poate alte cauze…”
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, doctor în Ştiinţe Medicale şi medicul care l-a îngrijit alături de echipa sa la Institutul Clinic Fundeni pe marele campion Mihai Leu a explicat în cadrul unui interviu acordat News.ro că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer colorectal, boala de care a suferit Mihai Leu, este în creştere şi că vârsta la care apare afecţiunea este în scădere.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cancerul de colon este un tip de cancer care poate fi diagnosticat din vreme tocmai pentru că în România există programe de screening: testul fecal imun care depistează hemoragiile oculte din scaun este extrem de important pentru că el indică dacă trebuie ca pacientul să meargă mai departe şi să facă o colonoscopie. Eventualele tumori depistate astfel din vreme sunt operabile.
Depistarea precoce a cancerului de colon îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire ale pacientului, transmite News.ro.
„Este o creştere a numărului de cazuri fără să avem o cauză clară, poate alimentaţia, poate alte cauze şi în în acelaşi timp o scădere a vârstei la care apare cancerul de colon. Din fericire, cancerul de colon este unul dintre acele tipuri de cancer care pot fi diagnosticate precoce şi pentru care există programe de screening.
Iar programele de screening mai noi se bazează pe testul fecal imun care este un test uşor de făcut, se face din materie fecală şi în Bucureşti poate fi făcut şi individual, la unele laboratoare. Testul depistează hemoragiile oculte din scaun.
Odată pozitivat acest test, următoarea etapă este colonoscopia, pentru că multă vreme depistarea precoce s-a bazat doar pe colonoscopie care nu e un examen uşor de făcut, poate nu avem nici suficiente colonoscoape, nici sufiecienţi colonoscopişti, accesul la această metodă nu este atât de uşor, în schimb accesul la testul feca imun este foarte uşor şi doar cei la care testul este pozitiv trebuie să meargă mai departe şi cu ajutorul acestui screening se pot depista tumorile într-o fază operabilă, într-o fază curativă, înainte să producă metastaze, înainte să se ajungă în stadii avansate”, a declarat Prof. Irinel Popescu.
Este foarte important traseul pacientului după pozitivarea testului fecal imun ( FIT – Fecal Immunochemical Test). Sunt pacienţi care nu mai sunt de găsit după ce testul iese pozitiv şi trebuie să facă mai depare procedura de colonoscopie.
„La Institutul Fundeni profesorul Cristian Gheorghe coordonează un program care acoperă toată România de sud, de depistare precoce a cancerului colorectal şi în care un număr semnificativ de cazuri au fost depistate prin acest procedeu.
Ce pot să spun este că pe de o parte, chiar şi în program, unii pacienţi nu sunt suficient de complianţi, au fost cazuri de teste pozitive la care foarte greu a mai fost găsit pacientul, câteodată deloc, iar populaţia generală, deşi am spus de multe ori acest lucru, de acum peste 45 de ani,în orice caz peste 50, fiecare o dată pe an ar trebui să-şi facă acest test”, a explicat Prof. Irinel Popescu.
Ce înseamnă descoperirea unui cancer colorectal în fază avansată. Se poate ajunge la metastaze în zona în care a apărut cancerul sau la distanţă, în diferite organe.
Pacienţii trebuie să se controleze anual astfel încât să nu se ajungă la forme avansate de boală. Testul FIT este recomandat pentru persoanele cu vârsta între 50 şi 75 de ani care nu prezintă simptome specifice ale cancerului de colon dar care sunt la risc, au de exemplu antecedente familiale de cancer de colon.
„Boala neoplazică se caracterizează prin diseminare, diseminare şi invazie şi loco-regional dar mai ales la distanţă, sunt acele metastaze care pot să apară în ficat, în plămâni şi cu care lupta nu e uşoară.
Totuşi trebuie să spun că în ultimul timp s-au înregistrat chiar şi aici progrese remarcabile, mai ales pentru cancerul de colon stâng, şi mai ales pentru variantele care se cheamă KRAS wild, care nu au mutaţie la nivelul acestei gene, există protocoale de chimioterapie şi imunoterapie destul de eficiente şi boala poate fi ţinută pe loc şi pentru care supravieţuirea poate fi mult mai bună decât era altă dată, cu o calitate a vieţii acceptabilă.
Ar fi bine să nu se ajungă aici, dar chiar şi în aceste stadii, astăzi există tratamente oncologice foarte eficiente.
Medicina modernă pleacă de la ideea că o boală, atunci când a produs simptome, vorbim de cancer în general, este deja în stadiu avansat. Ideal este ca aceste cancere, indiferent de tipul lor, să fie depistate înainte de a produce simptome.
Pentru că atunci sunt în stadii curabile şi curabilitatea ţine în primul rând de actul chirurgical, deci extirparea unor tumori în stadii incipiente este curativă, aşa încât astăzi e bine să nu mai vorbim de semne şi simptome ci mai degrabă de programe de screening, de faptul dacă acel cetăţean şi-a făcut în acel an testul.
Când încep să apară simptome poate să fie nu prea târziu, dar destul de târziu. Ridică semne de întrebare sângerările în scaun dacă bolnavul le observă, ridică semne de întrebare tulburările de tranzit, alternanţa de constipaţie cu diaree sau constipţie progresivă, însoţită de senzaţie de greaţă şi vărsături, semne că undeva, în calea tranzitulu intestinal există un obstacol”, a explicat medicul.
Mai multe tipuri de cancere pot fi depistate din vreme dacă se fac anumite analize recomandate de medicul de familie sau de medicul specialist, în funcţie de anumiţi factori.
„Ar trebui să nu mai vorbim în ziua de astăzi care sunt semnele care pot să atragă atenţia, ci ar trebui să vorbim foarte mult de acele controale anuale pe care oricine trebuie să şi le facă, nu e singurul tip de cancer care poate fi depistat precoce şi cineva care are responsabilitatea propriei sănătăţi, mai ales când vedem cât de scumpă a devenit sănătatea, nu numai la noi, ci peste tot, îşi face o dată pe an un control şi în felul ăsta pot fi prevenite foarte multe boli, accentuez asupra acestei atitudini care ţine de populaţie în general, de mentalităţile care trebuie puţin schimbate şi reorientarea mai degrabă profilactică decât curativă.
Dacă îmi permiteţi, după mine, Mihai Leu a fost o personalitate ieşită din comun, din toate punctele de vedere, nu numai că a fost un mare sportiv, dar şi un mare om şi cu un psihic extraordinar care l-a ajutat în această luptă cu boala.
O personalitate greu de reprodus, în cazul despre care vorbim, o boală extrem de agresivă, din start, dar îmi permit să spun aşa, o personalitate ieşită din comun. La noi a fost internat de multe ori şi ultimul an a fost greu”, a declarat pentru News.ro Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.