G4Media.ro

China, reacție dură după promulgarea legii 5G, care poate duce la excluderea…

Foto: Pexels

China, reacție dură după promulgarea legii 5G, care poate duce la excluderea Huawei: Legile discriminatorii vor provoca un impact serios negativ asupra imaginii și intereselor țării respective

Ambasada Chinei la București a criticat în termeni duri, într-un comunicat de presă, promulgarea legii 5G de către președintele Klaus Iohannis. China arată că ”se opune ferm utilizării standardelor non-tehnice și a dispozițiilor discriminatorii pentru a exclude orice țară sau întreprindere de pe piață” și avertizează că va continua să protejeze ferm drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”.

Promovarea legii 5G marchează un nou moment tensionat în relațiile cu China, după excluderea companiilor chineze de la licitațiile pentru infrastructură. Legea dă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ce privește autorizarea proiectelor și exclude de facto compania chineză Huawei de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

Potrivit legii 5G, pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G în România, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții concomitent:

a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
b) are o structură transparentă a acţionariatului;
c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;
d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente
Or, în ce privește compania chineză Huawei, aceasta e supusă unor sancțiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică și se supune unui sistem juridic opac – cel chinez – care nu impune practici corporative transparente.

Comunicatul Ambasadei Chinei:

China respectă dreptul României de a legifera în domeniul securității cibernetice, în același timp, întrucât legislația 5G determină posibilitatea companiilor chineze de a se bucura sau nu de un mediu de afaceri echitabil, drept, deschis și transparent, suntem extrem de preocupați de această lege. De la bun început, Ambasada Chinei în România și-a exprimat în repetate rânduri poziția și și-a exprimat îngrijorarea solemnă guvernului român, partidelor politice, parlamentului și altor instituții relevante. Ne opunem ferm utilizării standardelor non-tehnice și a dispozițiilor discriminatorii pentru a exclude orice țară sau întreprindere de pe piață și ne opunem ferm acțiunilor care subminează principiul concurenței loiale și spiritul statului de drept.

Securitatea rețelei 5G este o preocupare generală a comunității internaționale. Toate părțile ar trebui să pledeze conceptul de cooperare deschisă în domeniul securității cibernetice, să susțină principiul acordării importanței egale dezvoltării și securității, să discute împreună standarde și reguli pentru securitatea rețelei 5G, promovând astfel o dezvoltare sănătoasă și durabilă a economiei digitale și să construiască o comunitate cu un viitor comun în spațiul cibernetic, care este pașnic, sigur, deschis, cooperant și ordonat.

Abaterea de la normele industriei și standardele tehnice pentru a judeca securitatea cibernetică este împotriva simțului științific și este o negare a principiilor economiei de piață și a concurenței loiale, iar esența acesteia fiind abuzarea conceptului de „securitate națională” în vederea excluderii anumitor țări și companii, reprezintă un act tipic de discriminare și suprimare politică.

Esența spirituală a statului de drept este echitatea și dreptatea. Evident, legile discriminatorii nu numai că vor împiedica în mod serios dezvoltarea industriilor relevante din țara în cauză, vor afecta interesele consumatorilor, dar și vor submina în mod grav mediul de afaceri orientat spre piață liberă, respectarea statului de drept și internaționalizare din țara respectivă, vor reduce atractivitate pentru investițiile străine și companiile multinaționale și, în cele din urmă, vor provoca un impact serios negativ asupra imaginii și intereselor țării respective.

Companiile chineze de telecomunicații au un istoric bun de siguranță și au lucrat mult timp în România cu sârguință respectând lege , au adus contribuții remarcabile la îmbunătățirea industriei comunicațiilor, la dezvoltarea economică, și la ocuparea forței de muncă și bunăstarea poporului. Suntem încrezători că dacă România va menține un mediu de piață prietenos, investițiile companiilor chineze în România vor fi extinse și vor aduce mai multe beneficii cetățenilor români, iar în cazul în care companiile chineze vor fi excluse, interesele poporului român și cooperarea chino-română economică și comercială vor fi afectate substanțial.

China și România se bucură de o prietenie tradițională, iar realizările de cooperare acumulate de la stabilirea relațiilor diplomatice de peste 70 de ani în urmă, nu au venit cu ușurință. Derularea cooperării bilaterale pe baza respectului reciproc, beneficiului mutual și câștigului în comun corespunzând intereselor comune ale ambelor țării. Adoptând o perspectivă pe termen lung, ar trebui să promovăm dezvoltarea continuă a parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre cele două țări aflate în noua situație. Facem apel la partea română să susțină ferm statul de drept, să trateze companiile chineze într-un mod echitabil, drept și nediscriminatoriu și să întreprindă acțiuni concrete pentru a menține interesele generale ale cooperării pragmatice bilaterale. Guvernul chinez va continua să protejeze ferm drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze. (foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Ciu tze en na tzun lai pi?
    Păi de ce, mânca-v-aş?

  2. Aha. Chineji s-au supărat puțin. Ar fi putut cu ajutorul tehnologiei 5G, construite de ei sa indentifice ugurii fugiți pe teritoriul nostru.

    • Cu huaweiul lor, nici sa ne scarpinam undeva n-o sa mai putem fara sa stie presedintele Xit (se citeste șit)

  3. Antisemitismul si discriminarea sunt politici de stat a Romaniei.

  4. I-auzi bre ! China zice cică „esența spirituală a statului de drept este echitatea și dreptatea” și „respectarea statului de drept” – muhahahaha. Ai dreaq comuniști, de parcă la ei se respectă altceva decât ce vrea tătucul Na-Ți-omPing. Hai jet șobolanilor roșii ! 🖕

  5. Un comunicat de bun simț. Din păcate, suntem prea spălați pe creier și prea pu pin Cristi.

    • Asa e , invadarea Tibetului si asimilarea lui, prigonirea lui Dalai Lama, arestarea jurnalistilor din Hong Kong si bagatul cu japca in lagare a Uigurilor sunt de bun simt.

    • Un comunicat ipocrit si atat.

    • Mai citeste! Indivizii astia la putere in china sunt niste criminali de o ticalosie rar intalnita.

    • cei mai mari criminali sunt americanii, daca tot e sa comparam. dar daca te omoara strigand democratie din toti bojocii nu se pune, nu? :))

  6. Hai pa! Plecați în rusia, chiar vă așteaptă mujicii. P.S. Dar ce mai aveți în meniu?

  7. Pe China o doare numai când o lovești la bani! Un stat comunist ne dă lecții despre etică ha, ha…

  8. „o comunitate cu un viitor comun în spațiul cibernetic, care este pașnic, sigur, deschis, cooperant și ordonat” bla-bla-bla.

    Google, Twitter și Facebook în China, tot interzise sunt?

  9. Pentru deontologi:
    chinezii sa imi citesca mail’ul daca muncesc, nu sa imi vanda echipamente si sa imi conditioneze accesul la servicii de acceptul meu sa imi citesca mail’ul
    si nu comentati prostii ca asta e situatia astazi, daca nu credeti dezactivati sistemul de raportari de pe device’uri chinezesti si o constatati ca in 3-6 luni o sa conditioneze accesul la servicii de reactivarea raportarii.
    experienta propie cu lenovo(fost ibm)
    si pentru postaci … sa va vad plecati definitiv in china pentru un trai … adecvat!!!

  10. Multa vreme i-am privit pe Chinezi cu simpatie sincera. Intre timp lucrurile s-au schimbat.

    1. Avalansa de produse proaste, foarte proaste si oribil proaste e primul dintre ele.
    2. Badarania chinezeasca a ajuns la concurenta cu badarania ruseasca. Sa intrebi un om pe strada si el sa intoarca dispretuitor spatele nu am mai vazut decat la niste comunisti de etnie rroma.
    3. La instituirea starii de urgenta, am vazut un chinez postat la intrarea intr-un supermarket. Avea o atitudine provocatoare-sfidatoare si isi nota intr-un carnet reactiile romanilor. M-am intrebat daca astia sunt intregi la cap.
    4. Amenintarile astea jegoase. Amenintarile cu razboiul. Amenintarea ca ne lasa din brate. Porcariile facute in Muntenegru (ca sa vorbim de o tara apropiata).
    5. Propaganda mincinoasa pe toate canalele. In special despre caldura si bunatatea chinezeasca. Chinezii sunt in realitate agresivi, prost crescuti, aroganti si mincinosi.
    6. China este responsabila de pandemie.

    Cateva observatii personale doar.

    Una peste alta Huawei are produse extrem de proaste. Si din punct de vedere al utilizarii si al fiabilitatii. Scandalurile de spionaj impotriva propriilor clienti au pus capacul.

    Ca si in cazul rusilor, cand ai asemenea prieteni nu mai ai nevoie de dusmani.

    A cumpara produse Made in China/PRC echivaleaza cu tradarea de tara. E ca si cand ai hrani o Anaconda sa se faca mare. In acest moment Anaconda este deja foarte mare.

    • ai probleme la mansarda mari de tot!!!

    • Da tovarase. Ce vezi cu ochii tai nu este adevarat. Este adevarat ce spui spune tovarasul de la partid/securitate. Ei stiu cel mai bine ce ai vazut tu cu ochii si ai trait pe pielea proprie. Nu te duci tu in excursie la Xi Zda si la Ma Tii?

    • jeane lasa’ne, dute ca te asteapta Xi :))))))

  11. Dupa ce au aruncat lumea in haos prin eliberarea din laborator a COVID-19 si uitand sa informeze toate tarile imediat, facand-o abia dupa luni de zile intr-un cinism fara margini, acum au pretentii economice. Va rog sa vizionati documentarul despre Mao si Xiaoping. China a prosperat in anii lui Xiapoing nu ai lui Mao care a saracit 30 de ani tara. Numai ca fanaticii il adulau si inca mai are tabloul la loc de cinsnte in Piata Tienanmen. Comunismul este o plaga datorita politicii cine nu este cu noi este impotriva noastra, a promovarii inculturii si minciunii. Mutarea productiei in China are mari probleme astazi cand aceasta tara santajeaza lumea civilizata fara sa li se intample nimic. Boicotati produsele chinezesti si terminam povestea.

  12. Am o propunere pentru Huawei. Sa înființeze o firma in Romania numita Ro Huawei sau whatever, cum vor ei sa o numească…..firma respectivă va aproviziona piata românească cu produsele Huawei și va respecta in același timp și criteriile din lege ( supusă unui sistem juridic independent etc, etc).
    Din câte îmi amintesc, in China imperială, firmele străine, britanice, olandeze etc nu aveau acces direct pe piata imperiului ci prin intermediul unor negustori chinezi.
    Se poate aplica aceeași politica. Daca nu mă înșel și Trump a aplicat o când le a permis accesul celor de la Tik Tok pe piata americana doar daca erau în parteneriat cu o firmă americană ( nu mi amintesc numele acum).

    • Sunteti faustiana doamna.

      In definitiv de ce nu. Ne-am ars cu toti dracii de pana acum. Cu cel rus, cu cel german, cu dracul grec si cu dracul turcesc. De ce n-am incerca si cu dracul chinez. Ce poate fi atat de rau in asta? Nu-i asa?

      Sancta simplicitas!

  13. Nicușor era cu usb-ul .a apărut usr-ul.matematicianul s-a tuns că așa au dorit bucureștenii.cu nebuna ce facem?

  14. De ce companiile Chineze pot sa participe in Ro si in EU la licitatii publice pe banii europenilor dar companiile Europene nu pot sa faca asta in China? Ei vor echitate, te buseste rasul cand auzi asa cuvinte. Imagineaza-ti o companie Romaneasca sa blocheze o licitatie publica in China, asa cum fac ei in Romania, motiv pt care stagneaza proiecte importante ani de zile, e inutil sa va imaginati, pt ca e fictiune.