G4Media.ro

China: Moneda națională se depreciază sub pragul simbolic de 7 yuani pentru…

Foto: Pixabay.com

China: Moneda națională se depreciază sub pragul simbolic de 7 yuani pentru un dolar

Yuanul a coborât vineri sub un prag simbolic în raport cu dolarul, un semn al deprecierii lente a monedei chineze, reflectând deteriorarea celei de-a doua economii mondiale, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Renminbi cotat în China continentală (CNY), cealaltă denumire a monedei chineze, a scăzut sub 7 yuani pentru un dolar, o premieră din iulie 2020.

Există o altă cotație, așa-numita cotație offshore (CNH), pentru yuan, în special în regiunile administrative speciale, cum ar fi Hong Kong, cu o gamă mai largă de cotare.

Deprecierea prelungită a yuanului continuă, chiar dacă autoritățile chineze încearcă să o limiteze.

Miercuri, banca centrală chineză (PBOC) a stabilit un nou ecart record între cursul de referință pe care îl stabilește zilnic pentru yuan și așteptările pieței, ceea ce indică o abordare proactivă din partea autorităților chineze.

Odată ce banca centrală a stabilit rata de referință, rata de schimb poate crește sau scădea în limita unui interval de 2%.

Joi, PBOC a retras de pe piață lichidități în valoare de aproximativ 200 de miliarde de yuani (aproximativ 28 de miliarde de dolari), o măsură care, teoretic, ar trebui să susțină moneda sa.

Marc Chandler, de la Bannockburn Global Forex, a declarat că China dorește să „modereze ritmul” deprecierii monedei, dar nu dorește să o oprească, în parte pentru că aceasta îi oferă un avantaj suplimentar pentru exporturile sale.

Economia chineză este în decelerare de câteva luni, mișcare accentuată de efectele carantinelor sanitare succesive, ceea ce privează yuanul de susținere.

În august, pentru a limita această încetinire, autoritățile au redus ratele de credit și au deblocat fonduri pentru a salva sectorul de dezvoltare imobiliară, care se află în mare dificultate, după cum a arătat naufragiul gigantului Evergrande de anul trecut.

Dar Craig Botham de la Pantheon Macroeconomics spune că această politică acomodantă a cântărit asupra yuanului, determinând autoritățile chineze să ia măsuri pentru a limita declinul acestuia.

De asemenea, China suferă din cauza retragerii masive a investitorilor străini, pe fondul problemelor din sectorul imobiliar, mare consumator de datorii, dar și de deprecierea yuanului. Iar prin vânzarea produselor lor financiare denominate în yuani, contribuie la deprecierea renminbi.

În altă ordine de idei, pe piața valutară, lira sterlină a scăzut vineri la 1,1351 dolari, prima dată de peste 37 de ani.

Moneda britanică a fost afectată de publicarea vânzărilor cu amănuntul în Marea Britanie, în august, care „au subliniat gravitatea recesiunii”, a comentat Susannah Streeter de la Hargreaves Lansdown.

„Acest lucru întărește așteptările că membrii Băncii Angliei nu vor fi la fel de îndrăzneți în a majora ratele ca omologii lor de la Fed”, a scris banca centrală americană într-o notă.

Într-un alt semn al ascensiunii actuale a Fed față de alte bănci centrale, dolarii canadieni și australieni, precum și randul sud-african, au scăzut vineri la cele mai scăzute niveluri față de dolarul american din 2020.

Pe lângă Fed, Marc Chandler a spus că declinul s-a datorat aversiunii față de risc, deoarece aceste monede sunt considerate mai volatile.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ciudat! Încep să cred că nu-i duce capul pe comuniști! Cât timp nu erau belicoși economia lor era înfloritoare erau să ajungă locul 1 mondial! Când susțin atrocitățile rușilor si vor să cucerească teritorii precum Taiwan și economia lor se duce de râpă!