
China lansează măsuri de stimulare a economiei, în contextul discuţiilor comerciale cu SUA
China a anunţat miercuri o serie de măsuri menite să contracareze efectele războiului comercial declanşat de preşedintele american Donald Trump asupra economiei sale, în condiţiile în care cele două părţi se pregătesc pentru discuţii săptămâna aceasta, transmit agențiile de știri DPA şi AP, citate de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Guvernatorul Băncii Centrale a Chinei şi alţi oficiali importanţi au prezentat planuri ce vizează reducerea dobânzilor şi a rezervelor minime obligatorii, pentru a ajuta la eliberarea mai multor fonduri, în vederea stimulării creditării. Ei au anunţat, de asemenea, că Guvernul va majora suma de bani disponibilă pentru modernizarea fabricilor şi alte inovaţii.
Taxele vamale ridicate impuse de Trump au început să afecteze economia Chinei dependentă de exporturi, care era deja sub presiune, în urma dificultăţilor prelungite din sectorul imobiliar.
Marţi seara, China şi SUA au anunţat planuri pentru discuţii între Scott Bessent, secretarul Trezoreriei americane, Jamieson Greer, reprezentantul SUA pentru comerţ, şi vicepremierul chinez He Lifeng, la Geneva, Elveţia.
Discuţiile „ar putea reprezenta un punct de cotitură, care fie se blochează într-o încredere fragilă, fie reaprinde infernul războiului comercial”, a apreciat Stephen Innes de la SPI Asset Management.
Primele economii mondiale arată semne de tensiune, după sporirea activităţii, determinată de eforturile companiilor şi consumatorilor de a atenua efectele taxelor vamale.
În ritm anual, PIB-ul SUA s-a contractat cu 0,3% în primul trimestru din 2025, în timp ce economia chineză a înregistrat un avans de 5,4%, fabricile majorând producţia în urma creşterii semnificative a comenzilor. Dar economiştii pun sub semnul întrebării validitatea datelor statistice, iar rapoartele recente indică o deteriorare a noilor comenzi de export şi a încrederii companiilor.
Guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, Pan Gongsheng, a explicat că economia mondială se confruntă cu sporirea incertitudinilor, escaladarea tensiunilor comerciale perturbând lanţurile de aprovizionare, provocând volatilitate pe pieţele financiare internaţionale şi afectând avansul PIB-ului global.
Pieţele se aşteptau la adoptarea măsurilor de stimulare, deoarece disputa comercială cu Statele Unite, combinată cu alte dificultăţi interne, începe să afecteze economia chineză. În industrie, încrederea companiilor scade iar mai puţine containere au fost rezervate pentru transportarea mărfurilor din China spre SUA, conform rapoartelor.
Pe plan intern, China este afectată de cererea slabă din partea consumatorilor, în special în urma dificultăţilor prelungite din sectorul imobiliar. Rata şomajului rămâne ridicată, în special în rândul tinerilor, familiile fiind afectate de costurile ridicate pentru creşterea copiilor şi pentru educaţie.
Ca răspuns, Banca Centrală a anunţat un program de refinanţare de 500 miliarde de yuani, pentru a ajuta la îngrijirea vârstnicilor şi pentru a stimula serviciile şi consumul.
În plus, două pachete de 300 miliarde de yuani fiecare vor fi direcţionate către sprijinirea creditării în agricultură, pe segmentul întreprinderilor private, şi finanţarea inovării.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.