G4Media.ro

China: Decesele unor celebrități stârnesc temeri cu privire la numărul de morți…

Sursa foto: Unsplash / Kate Trifo

China: Decesele unor celebrități stârnesc temeri cu privire la numărul de morți provocate de coronavirus

Creșterea numărului de personalități chineze ale căror decese sunt făcute publice îi determină pe oameni să pună sub semnul întrebării numărul oficial de decese provocate de Covid, transmite BBC.

Moartea lui Chu Lanlan, o cântăreață de operă în vârstă de 40 de ani, luna trecută, a fost un șoc pentru mulți, având în vedere cât de tânără era.

Familia ei s-a declarat întristată de „plecarea ei bruscă”, dar nu a oferit detalii despre cauza morții sale.

China a renunțat în decembrie la politica sa strictă zero-Covid și a înregistrat o creștere rapidă a infecțiilor și a deceselor.

Există rapoarte potrivit cărora spitalele și crematoriile au fost copleșite.

Dar țara a încetat să mai publice datele zilnice privind cazurile și a anunțat doar 22 de decese Covid din decembrie, folosind propriile criterii stricte.

Acum sunt numărați doar cei care mor din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi pneumonia.

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că China subestimează adevăratul impact al Covid în țară – în special decesele.

Dar moartea lui Chu Lanlan și a altora stârnește speculații cu privire la pierderi mai mari decât cele raportate în conturile oficiale.

Potrivit site-ului specializat de știri Operawire, Chu Lanlan era o soprană specializată în Opera Beijing – o artă teatrală în care artiștii folosesc vorbirea, cântecul, dansul și mișcările de luptă pentru a spune povești – și era, de asemenea, implicată în cauze caritabile.

În ziua de Anul Nou, vestea morții actorului Gong Jintang a devastat mulți internauți chinezi.

Gong, în vârstă de 83 de ani, era cunoscut în multe gospodării pentru prestația sa în cel mai longeviv serial de televiziune din țară. Persoajul său, Părintelui Kang, a captivat fanii timp de peste două decenii, de când serialul a fost difuzat pentru prima dată în 2000.

Cauza morții sale este neclară, dar mulți utilizatori de rețele sociale au făcut legătura cu decesele recente ale altor persoane în vârstă.

„Te rog, Doamne, te rog, tratează-i mai bine pe cei în vârstă”, a scris colegul său de scenă Hu Yanfen pe platforma chineză de socializare Weibo.

„R.I.P. Părintele Kang. Acest val a luat cu adevărat viețile multor bătrâni, să ne asigurăm că protejăm bătrânii din familiile noastre”, a scris un utilizator pe Weibo.

Printre decesele recente s-a numărat și aclamatul scenarist Ni Zhen. În vârstă de 84 de ani, acesta era celebru pentru munca sa la filmul din 1991 „Ridicați lanterna roșie”, care este considerat de critici unul dintre cele mai bune filme chinezești.

Între timp, Hu Fuming, un fost jurnalist și profesor pensionar al Universității Nanjing, a murit pe 2 ianuarie la vârsta de 87 de ani.

El a fost autorul principal al unui comentariu celebru publicat în 1978, care a marcat începutul perioadei „Boluan Fanzheng” din China – o perioadă de eliminare a haosului și de revenire la normalitate după tulburările Revoluției Culturale sub conducerea primului lider comunist al țării, Mao Zedong.

Potrivit unui bilanț realizat de presa chineză, 16 oameni de știință din cele mai importante academii de știință și inginerie din țară au murit între 21 și 26 decembrie.

Niciunul dintre aceste decese nu a fost legat de Covid în necrologurile lor, dar acest lucru nu a împiedicat speculațiile online.

„A murit și el de „gripă rea”?”, spunea unul dintre comentariile cele mai bine cotate la știrea morții lui Ni.

„Chiar dacă răscolești tot internetul, nu găsești nicio referire la cauza morții sale”, a spus un alt internaut.

Dar au existat, de asemenea, critici la adresa demonstranților care au ieșit în stradă în noiembrie în cadrul unor proteste politice rare, care au cerut încetarea politicii „zero-covid” a liderului Xi Jinping.

„Sunt acei oameni fericiți acum, văzându-i pe bătrâni… deschizând acum calea pentru libertatea lor?”, a întrebat un utilizator de rețele sociale.

Xi a părut să se refere în mod oblic la proteste în discursul său de Anul Nou, spunând că este firesc ca într-o țară atât de mare oamenii să aibă opinii diferite.

Dar a îndemnat oamenii să se adune și să dea dovadă de unitate, în timp ce China a intrat într-o „nouă fază” în abordarea Covid.

Autoritățile chineze sunt conștiente de scepticismul larg răspândit, deși continuă să minimalizeze gravitatea acestui val de Covid care a cuprins țara.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat, directorul Institutului de Boli Respiratorii din Beijing a recunoscut că numărul deceselor de persoane în vârstă de până acum în această iarnă a fost „cu siguranță mai mare” decât în anii trecuți, subliniind totodată că cazurile critice rămân o minoritate din numărul total de cazuri de Covid.

Săptămâna aceasta, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist, a îndemnat cetățenii să lucreze pentru o „victorie finală” asupra coronavirusului și a respins criticile la adresa politicii anterioare zero Covid.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Folositi cu incredere vaccinurile si alte produse chinezesti 😎😂🤣

  2. „Te rog, Doamne, te rog, tratează-i mai bine pe cei în vârstă”
    Se refera la domnul Xi? 🤣🤣🤣

  3. Parca era mai buna politica zero covid, aia de iti sudau ușa la bloc.

    • Nasol pentru tine,ai locuit in China?
      Vezi daca locuiai in Romania umblai pe unde voiai cu o hartie in buzunar in toti anii de pandemie. Nici nu ma gandeam ca exista romani care sa fi fost asa asupriti,cel mult ma gandeam la cei din Vestul Europei care au trecut prin cateva luni de lockdown,si restul in Romania fara mari restrictii. Dar iata ca Scufitza asta a trait in China cu usa blocului sudata.

    • Numai teorii conspiraționiste vedeți. Nu au voie oamenii sa moara de cauze naturale, e musai sa fie covid?

    • @Bogdan: Se pare ca ai uitat, dar in Romania nu puteai merge oriunde cu declarația aia, erau numai un set limitat de motive acceptate, asta in cazul in care erai un om corect si nu voiai sa minți.

      Si ai uitat si de discriminarea celor nevaccinați, o politica de-a dreptul naz/ista si fără nici o justificare medicala – pentru ca vaccinurile nu opreau transmisia (scria si prospectele respective)

    • Asa e mai scufitza ,scrie si pe prospect si la vaccinul antigripal si la cel anticovid.
      Ceea ce nu pricepi tu este ca restrictiile impuse persoanelor nevaccinate erau pentru ca habaucii sa stea in casa pentru ca spre deosebire de cei vaccinati cand luau carcalacul umpleau spitalele si blocau accesul la ingrijiri medicale al celorlalti bolnavi. Plus ca era si cam scump sa tratezi un „perfect sanatos” de 120 de kg caruia ii era frica de ac.

    • Cum, restrictiile pentru nevaccinati nu erau ca sa o salveze pe bunica? Hai domne, pai ce vrei sa zici, ca toti cei care s-au vaccinat pentru bunica s-au vaccinat degeaba?

      In plus, iata ca ne zice Bogdan si de ce e minunat in dictatura, ca ti se impune binele cu forta. Daca statul zice sa stai acasa desi esti perfect sanatos, pai stai acasa, nu umbli bra.mbura, ca statul si espertii stie mai bine. Si faci ci.ocu mic, sosocar conspirationist subuman care esti tu.

      Si inca ceva, sa va intre bine la cap: restrictiile n-au fost nici un moment gandite ca sa va oblige sa va vaccinati. Nu! Au fost pentru binele vostru. Va zice Bogdan, ca el stie.

    • @fob, restricțiile au fost pentru nevaccinati pentru ca ați umplut spitalele de carcalac. Fix cum spune Bogdan. Vaccinatii nu au nevoie de spitalizare.
      Și pentru bunica-ta care murea că-i duceai tu carcalac deși săraca nu avea de unde lua singură în curtea casei.
      In România restricțiile au fost pistol cu apă.
      Am fost în concediu și 2020 și 2021. Mult mai liber, fără imbulzeala, mult mai curat, totul se igieniza din ora în ora. Perfect.

    • Marcele, vezi ca il contrazici pe espertul Bogdan, doar ti-a zis ca vaccinul nu opreste transmisia deci restrictiile nu erau pentru bunica, ca doar si vaccinatii puteau sa-i dea covidu. Puneti-va de acord, altfel sunteti cam pen.ibili.

      Cat despre „Vaccinatii nu au nevoie de spitalizare”… Pana si in Romania erau cifre oficiale cati spitalizati, ATI, m.orti erau vaccinati sau nu. Propaganda asta de doi lei nu mai tine de mult.

    • Ești shoshock scufițule, degeaba te kci pe tn!

  4. Moam.aaaa, mor celebritati, moa.maaaa ce tragedie!!!
    Bai g4, in fata mor.tii toti suntem egali!!
    Bagati asta la cap si lasati propaganda!!

  5. In chinezia are balta peste….. Unchiul Xi sa traiasca… brav conducator…..🖕