G4Media.ro

Cererea de petrol, gaze și cărbune va atinge un nivel maxim în…

Sursă foto: Unsplash

Cererea de petrol, gaze și cărbune va atinge un nivel maxim în acest deceniu

Pentru prima dată, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) se așteaptă ca cererea pentru toți combustibilii fosili – petrol, gaze și cărbune – să atingă punctul maxim „în următorii câțiva ani” ai acestui deceniu, a declarat marți directorul executiv al agenției OCDE, Fatih Birol, pe baza unor noi proiecții, transmite agenția AFP.

„Chiar și în lipsa unei noi politici climatice, se așteaptă ca cererea pentru fiecare dintre cei trei combustibili fosili să atingă un vârf în următorii ani”, a declarat Fatih Birol într-un articol publicat de Financial Times.

Potrivit sursei citate, „este pentru prima dată când este vizibil un vârf al cererii pentru fiecare dintre acești combustibili pe parcursul deceniului”.

Succesul energiilor regenerabile

Această nouă perspectivă se bazează pe noile proiecții din viitorul raport anual 2023 al AIE, care va fi publicat luna viitoare. Până acum, AIE, cu sediul la Paris, se aștepta ca cererea globală de petrol să atingă un nivel maxim înainte de sfârșitul deceniului, dar acum include și gazele naturale, precum și cărbunele. AIE a estimat că cererea mondială de petrol va continua să crească, dar că această creștere „ar trebui să încetinească semnificativ până în 2028”, datorită ascensiunii automobilelor electrice, potrivit raportului său 2023 privind acest combustibil fosil, o viziune pe cinci ani a pieței, publicat în iunie anul trecut. În precedentul său raport „World Energy Outlook” pentru anul 2022, AIE vedea „o revenire a cererii mondiale de petrol în pofida prețurilor ridicate, atingând un vârf și stabilizându-se după 2035”.

„Primele proiecții ale AIE evidențiază succesul legislației în favoarea energiilor regenerabile”, au comentat marți, într-o notă, experții băncii RBC. „În ciuda acestui fapt, factorii de decizie politică au încă loc pentru a accelera tranziția energetică și eliminarea treptată a combustibililor fosili”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...