G4Media.ro

Cercetătorii au demontat mitul conform căruia un an de câine echivalează cu…

sursa foto: Pexels

Cercetătorii au demontat mitul conform căruia un an de câine echivalează cu 7 ani de om și lansează o nouă formulă de calcul a vârstei

Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt „mai în vârstă” decât se credea anterior, relatează joi The Guardian, citat de Agerpres.ro.

Constatările, publicate joi în jurnalul Cell Systems, sugerează că un câine în vârstă de un an are de fapt aproximativ 30 de ani în „ani umani”.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din San Diego din cadrul Universităţii California a studiat modificările epigenetice de la nivelul ADN-ului – care nu intervin asupra secvenţei ADN, însă pot activa sau dezactiva gene.

Echipa a comparat modul în care anumite molecule, numite grupuri metil, s-au acumulat de-a lungul timpului pe anumite regiuni ale genomului uman cu cel în care aceste molecule s-au acumulat în zone similare din genomul câinelui.

Rezultatele, bazate pe date genetice prelevate de la aproximativ o sută de exemplare de Labrador Retriever, de la pui la câini în vârstă, au dezvăluit că un an la om nu este echivalent cu şapte ani la câine.

În primul an de viaţă, câinii prezintă acumulări mult mai rapide de grupări metil în genom prin comparaţie cu oamenii, ceea ce sugerează că ei îmbătrânesc într-un ritm mult mai rapid. Însă, rata de îmbătrânire la câini, comparativ cu cea a oamenilor, încetineşte în timp.

„Acest lucru are sens, dacă stai să te gândeşti – în definitiv, un câine de nouă luni poate avea pui, deci deja ştiam că proporţia 1:7 nu este o metodă corectă de estimare a vârstei”, a declarat Trey Ideker, cercetător la Facultatea de Medicină din San Diego, citat de phys.org.

Constatările sugerează că un câine de un an ar avea o „vârstă umană” de aproximativ 30 de ani, în timp ce la patru ani ar avea aproximativ 54 de ani în „ani umani”, iar la 14 ani, o vârstă echivalentă cu cea a unui om de circa 70 de ani.

Formula, potrivit echipei, este: vârsta umană = 16 ln (vârsta câinelui) + 31. În matematică, ln se referă la logaritmul natural al unui număr.

Potrivit echipei de cercetători, în cazul câinilor tineri şi bătrâni, relaţia pare să reflecte vârstele la care oamenii şi câinii ating anumite puncte de referinţă. „De exemplu, epigenomul a tradus şapte săptămâni la câini în nouă luni la oameni, ceea ce corespunde stadiului de sugar, când apar dinţii definitivi atât la căţeluşi cât şi la bebeluşi”, a notat echipa într-o prezentare a studiului. „În cazul seniorilor, speranţa de viaţă la Labrador Retriever, de 12 ani, s-a tradus corect în speranţa de viaţă la om la nivel mondial, de 70 de ani”, potrivit cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă au remarcat însă că asocierea este mai puţin exactă când vine vorba despre punctele de referinţă din perioada adolescenţei şi din a doua parte a vieţii.

Echipa a adăugat că acest studiu sugerează faptul că atât oamenii cât şi câinii acumulează grupuri de metil pe unele dintre aceleaşi gene pe măsură ce îmbătrânesc. Acestea, a notat echipa, sunt implicate într-o varietate de funcţii asociate dezvoltării.

Cercetătorii au notat că studiul va trebui repetat şi pe alte rase de câini.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Uf, iarasi un studiu de care era nevoie. Nu am citit articolul pentru ca nu ma intereseaza. Ma intreb cat o fi costat studiul respectiv, fara de care nu puteam trai. Unii cu martirizarii, altii cu studi super benefice.

  2. Daca nu te intereseaza, de ce comentezi bazaconii? Si e un studiu benefic pentru a intelege mai bine imbatranirea avand in vedere ca baza pare a fi aceeasi la doua specii total diferite de mamifere.

    • Am citit ulterior, dar nu mai pot sterge comentariul. Am dedus gresit.

    • Data viitoare cand ma uit la cainele meu voi incerca sa-mi amintesc daca aplic formula de calcul cu radicali, sau pe cea cu integrale si functii derivate.

      Ca si cum majoritatea populatiei statea cu calculatorul in buzunar sa calculeze varsta catelului pe baza (numar ani) X 7.

      Studiul poate fi util daca determina metode de prelungire a duratei de viata (caine sau alte mamifere), dar modul de prezentare in articolul curent e de tip CanCan.

    • @Tulthor:
      Deja stiam ca esti un natarau, nu trebuia sa ne-o mai spui inca o data !

      PS. Din ce dedusesei tu gresit devreme ce nu citisei articolul ?!!!!

    • @Tulthor:
      Deja stiam ca esti un natarau, nu trebuia sa ne-o mai spui inca o data !

      PS. Din ce dedusesei tu gresit devreme ce nu citisei articolul ?!!!!

  3. pare mai rezonabil sa fie: 16 ln (vârsta câinelui + 31), altfel da cu minus..

  4. Dragi oameni de stiinta, dar pe cand formula de calcul, algoritmul, ce vreti voi aplicabil tatucului rosu de la noi a carui varsta a depasit cu mult granitele intelegerii umane? Eu cred ca e ceva cu minus, altfel nu inteleg cum poti avea nouaj de ani in acte si sa intineresti pe zi ce trece de o sa ne ingroape pe toti cu ranjetul ala sinistru.

    • Pentru ca inainte de Judecata de Apoi maidraga trebuie sa apuce si Judecata dinainte… adica dinaintea celor pe care i-a prostit si a celor a caror viata a distrus-o.
      Pentru el…caz particular ii uram viata cat mai lunga si sanatate atat cat sa-si inteleaga sentinta pe care i-o va rosti instanta.
      Speram ca mult inainte de pastele cailor.

  5. Dacă studiul ce sta la baza articolului s-a făcut pe 100 de labradori, G4 de ce ilustrează cu poza unui Golden Retriever?

    • @Marius:
      Pt ca Golden Retriverul este un caine din rasa Labrador Retriver. In afara lui care este de culoare auriu stralucitor, mai sunt labradori retriveri de culoare neagra si ciocolatie.

      PS. Am avut si eu un Golden Retriver care a trait 14 ani si 2 luni ! Golden Retriveri sunt cei mai grozavi caini de companie. Sunt exceptionali !

  6. Ideal ar fi sa-i feriti de ‘boabe’. De cand e cainele pe pamant numai boabe n-a mancat … Sunt niste uscaturi care-i nenorocesc inainte de timp, de altfel, valabil si la om pt. mezeluri …