G4Media.ro

Cercetătorii au calculat topirea gheţarilor din Groenlanda începând cu 1972 / Ritmul…

Cercetătorii au calculat topirea gheţarilor din Groenlanda începând cu 1972 / Ritmul este ”înspăimântător”: Se topesc aproape 300 de gigatone de gheață anual

Măsurarea topirii gheţarilor în Groenlanda sau în Antarctica este un demers realizat cu o anumită precizie în 2019, graţie unui arsenal de sateliţi, staţii meteorologice şi modele climatice complexe, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Oamenii de ştiinţă ştiau să facă acest calcul destul de bine pentru perioada 1990-2000, dar estimările care vizau deceniile precedente erau, până în prezent, puţin fiabile, întrucât sateliţii şi celelalte tehnologii erau mai puţin avansate.

Într-un studiu publicat luni în revista Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite (PNAS), cercetătorii au recalculat pierderile de gheaţă începând cu 1972, data lansării pe orbită a primilor sateliţi Landsat, care au fotografiat cu regularitate Groenlanda.

„Când privim asupra mai multor decenii, cel mai bine ar fi să luăm loc pe un scaun înainte să ne uităm la rezultate, pentru că este puţin înspăimântător să constatăm viteza la care se produc schimbările”, a precizat pentru AFP glaciologul francez Eric Rignot, de la Universitatea din California, coautor al studiului împreună cu colegi din California, Grenoble, Utrecht şi Copenhaga.

„Este o problemă care afectează toate regiunile Groenlandei, nu doar părţile mai calde, din Sud”.

O topire de şase ori mai rapidă

Glaciologii dispun de trei metode pentru măsurarea topirii calotei glaciare.

Sateliţii măsoară pur şi simplu altitudinea – şi variaţiile acesteia – cu ajutorul unui laser: dacă un gheţar se topeşte, satelitul vede scăderea în altitudine.

O a doua tehnică, disponibilă din 2002 graţie sateliţilor NASA, constă în măsurarea variaţiilor în gravitaţia terestră: munţii nu se mişcă (aproape) deloc, aşa că acestea se explică prin mişcările şi transformările apei.

În ultimul rând, oamenii de ştiinţă au dezvoltat modele de bilanţ al maselor: aceştia compară ceea ce se acumulează în Groenlanda (ploaie, ninsoare) cu ceea ce iese (râuri de gheaţă topită) şi calculează apoi ceea ce rămâne. Aceste modele, confirmate prin măsurători de teren, au devenit foarte fiabile începând cu mijlocul anilor 2000, spune Eric Rignot, cu o marjă de eroare cuprinsă între 5 şi 7%, în comparaţie cu 100% cu câteva decenii în urmă.

Echipa de cercetători a utilizat acest model pentru a ”merge pe firul timpului” şi a reconstrui în detalii felul în care arăta stratul de gheaţă din Groenlanda în anii 1970 şi 1980.

Puţinele date de care dispun pentru această perioadă (fotografii de rezoluţie medie realizate din satelit, fotografii aeriene, probe de zăpadă şi alte observaţii de pe teren) a permis rafinarea acestui model.

„Am adăugat o mică parte de istorie care nu a existat”, a adăugat Eric Rignot.

Potrivit rezultatelor, în anii 1970, Groenlanda a câştigat în medie 47 de gigatone de gheaţă anual (Gt/an), după care a pierdut un volum echivalent în anii 1980.

Topirea a continuat într-un ritm similar în anii 1990, cu o accelerare puternică începând cu anii 2000 (187 Gt/an) şi mai ales din 2010 (286 de Gt/an).

În prezent, gheaţa se topeşte aşadar de şase ori mai rapid decât în anii 1980, estimează cercetătorii. Gheţarii din Groenlanda, doar aceştia, au contribuit la creşterea nivelului apelor oceanelor cu 13,7 milimetri din 1972.

„Este o muncă excelentă, a unei echipe de cercetare bine stabilită, care utilizează metode noi pentru a extrage mai multe informaţii din datele disponibile”, a comentat Colin Summerhayes, din cadrul Scott Polar Research Institute, cu sediul în Cambridge, Marea Britanie.

Asemenea unui studiu similar realizat de aceeaşi echipă pentru Antarctica, noua cercetare oferă un context mai larg pentru topirea accelerată constatată în Groenlanda în ultimii ani.

„Topirea gheţarilor observată de opt ani este echivalentă cu cea din cele patru decenii precedente”, a rezumat Amber Leeson, de al Universitatea din Lancaster.

Foto: Ghețar din Groenlanda / Sursa: Facebook Nelu Dascălu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. A crescut nivelul oceanelor cu 13 milimetri din 1972. Cu alte cuvinte cele peste 1.5 trilioane de dolari cheltuite anual din banii publici pentru încălzirea globală sunt furate pentru a se alcătui un sistem clientelar politic. Încălzirea globală este cel mai mare furt din istoria omenirii.

    • 13.7 mm doar din Groenlanda. Este o estimare cantitativa pentru ca in anii ’70 nu aveam sateliti capabili sa masoare asa ceva. Per total, oceanul planetar creste cu ~3mm/an. O cantitate uriasa de apa dulce, care modifica in mod constant clima, ecosistemele, granitele…
      Desi discutia in milimetri poate sa para diminutiva pentru unii, realitatea de pe plaje este greu de ignorat. Cativa centimetri in plus la 10 ani duc la eroziunea mult mai rapida a solului. Avem noroc la Marea Neagra ca nu sunt mareele puternice.

    • GeigerC este doar un trol pus să scrie la punctaj. Chiar dacă pare ciudat că postează și la astfel de subiecte nu doar la cele politice în care sprijină mafia PSD-ALDE in lupta antijustitie, explicația e simplă: scopul este de a duce in derizoriu tema ecologiei pentru că face parte din credințele progresiste, ale lumii de mâine, civilizate. Ei, trolii împărtășesc alte credințe: ei sunt cu zidurile, gardurile, mentalitatea de trib, lumea de ieri.

  2. Nu a crescut nimic… ce se topeste de la polul Nord… se depune la polul Sud… in Antartica creste nivelul de zapada si gheata cu 2m/an

  3. Şi îi pasă cuiva?

    • am vrut sa zic ca le pasa cercetatorilor dar ei primesc salariu, deci majoritatea nu o fac gratis ca au nevoe si ei de bani. totusi le pasa multora dar asa doar stind in fata monitorului si tastind, probabil o sa le pese la toti atunci cind presiunea in cratita se va mari prea tare si inainte de explozie isi vor aminti unii dar va fi prea tirziu