
Celebra fotografie „Napalm Girl” din timpul războiului din Vietnam – controverse asupra adevăratului autor
Agenţia americană de presă Associated Press (AP) a anunţat că va continua să-i acorde credit unuia dintre fotografii săi pentru celebra fotografie cu fetiţa arsă cu napalm în timpul Războiului din Vietnam, intitulată „Napalm Girl”, chiar dacă „întrebări importante” persistă după lansarea unui documentar acuzator, transmite miercuri AFP.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Fotografia alb-negru cu fetiţa vietnameză cu arsuri grave, alergând goală pe un drum după un raid cu napalm în Trang Bang, în sudul ţării, în 1972, a contribuit la schimbarea percepţiei lumii asupra acestui război şi rămâne, după mai bine de 50 de ani, un simbol al ororilor sale.
Fotograful americano-vietnamez Huynh Cong Ut, mai cunoscut sub numele Nick Ut, a câştigat un premiu Pulitzer şi un premiu World Press Photo pentru această imagine emblematică. ‘Fata cu napalm’, Kim Phuc Phan Thi, a devenit între timp canadiană.
Însă, în ianuarie, un documentar proiectat la Festivalul de Film Sundance din SUA, intitulat ‘The Stringer’, a atribuit fotografia unui jurnalist independent vietnamez, Nguyen Thanh Nghe, care este intervievat în film.
După o anchetă de aproape un an, agenţia de presă a publicat marţi un raport de 97 de pagini, concluzionând că „nu există dovezi definitive, conform standardelor (sale), care să modifice creditul acordat pentru această fotografie veche de 53 de ani”.
„Analiza vizuală aprofundată a AP, interviurile cu martori şi examinarea tuturor fotografiilor disponibile, realizate la 8 iunie 1972, arată că este posibil ca Ut să fi făcut această fotografie. Niciunul dintre aceste elemente nu dovedeşte că altcineva a realizat-o”, a declarat agenţia de presă într-un comunicat.
Însă, „investigaţia noastră ridică întrebări importante, la care s-ar putea să nu putem să răspundem niciodată”, deoarece „au trecut 50 de ani, multe multe dintre persoanele implicate sunt decedate, iar tehnologia are limitele ei”, a adăugat AP.
Agenţia a notat, de exemplu, că este „probabil”, pe baza anchetei sale, ca fotografia să fi fost realizată cu o cameră foto Pentax, în timp ce Nick Ut a susţinut în mai multe interviuri că, în ziua respectivă, lucra cu două camere foto Leica şi două Nikon.
„Se spune că Ut a făcut fotografia cu o cameră foto Leica. Ancheta AP a arătat că acest lucru era foarte puţin probabil. Însă, Ut a folosit şi alte camere, inclusiv camere Pentax pe care le-a moştenit de la fratele său decedat”, a scris AP în raportul său.
În documentarul „The Stringer”, Carl Robinson, pe atunci editor foto în Saigon pentru AP, susţine că a minţit şi a schimbat legenda imaginii la ordinul redactorului-şef, Horst Faas.
„Nick Ut m-a însoţit pe teren. Dar nu el a făcut această fotografie… Eu am fost acela”, spune Nguyen Thanh Nghe în film.
„Nu există nicio dovadă că Nguyen a realizat fotografia”, a scris agenţia americană în raportul său, adăugând în acelaşi timp că „posibilitatea ca Ut să nu fi făcut această fotografie rămâne deschisă”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.