Cele trei mari semne de întrebare legate de renumărarea voturilor: Nu se mai filmează / Nu există observatori independenți / Nici o măsură în legătură cu sacii cu voturi deja desigilați
Birourile electorale județene au fost însărcinate joi seară de Biroul Electoral Central să înceapă renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, ca urmare a unei decizii CCR de joi. Procesul de renumărare a celor 9,4 milioane de voturi, despre care experți au explicat că este imposibil să se termine într-un termen scurt, ridică însă semne de întrebare după ce Biroul Electoral Central a luat trei decizii cruciale.
Fără observatori independenți
Biroul Electoral Central a decis ca la renumărarea voturilor să nu poată participa observatori independenți. Cererea a fost depusă de ONG-ul Funcky Citizens, condus de Elena Calistru. BEC a invocat prevederi legale pentru a respinge solicitarea.
Ca urmare a deciziei, la renumărare vor participa doar membrii birourilor electorale, împreună cu personalul tehnic auxiliar și statisticienii, potrivit deciziei BEC.
Fără filmarea procesului de renumărare
USR a depus o cerere ca procesul de renumărare să fie filmat în mod obligatoriu peste tot, dar BEC a respins propunerea, potrivit unei declarații a lui Cristian Ghinea (USR).
Aceste lucru înseamnă că nu va exista nici o probă video legată de modul în care se renumără acum 9,4 milioane de voturi.
Sacii rupți cu voturi vor fi luați în calcul
Biroul Electoral Central a decis că vor fi numărate toate voturile, inclusiv cele din saci care au fost deja desigilați înainte de începerea procesului de renumărare, potrivit deciziei publicate pe site-ul oficial al instituției.
Singurul lucru pe care îl vor putea face birourile electorale județene care renumără voturile e să menționeze în procesul verbal că au găsit saci desigilați.
Reamintim că voturile exprimate la alegerile din 24 noiembrie sunt ținute în saci sigilați la tribunale. Acum, ca urmare a deciziei BEC, sacii cu voturi sunt luați înapoi de la tribunale de către membrii birourilor electorale centrale.
Context
Curtea Constituțională a confirmat joi, într-un comunicat de presă, că a decis, cu unanimitate, renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Fostul judecător Cristi Danileț a explicat într-o postare pe Facebook că dacă în urma renumărării voturilor se constată voturi în plus sau în minus pentru unii candidați, efectul va fi anularea rezultatelor și reluarea primului tur de scrutin, ”nicidecum că se continuă al doilea tur cu noii candidați!”
Ce a decis CCR:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Totodată, în ceea ce privește Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin (în Dosarul nr.3670F/2024), un nou termen a fost stabilit pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
De remarcat că cererea către CCR a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale. Terheș a fost ales europarlamentar în 2019 pe listele PSD, când partidul era condus de Liviu Dragnea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.