De ce este imposibil de aplicat decizia Curții Constituționale privind renumărarea voturilor până vineri la 14.00 și de ce este o procedură de lungă durată
Decizia Curții Constituționale luată joi, de a renumăra buletinele de vot din primul tur de scrutin până vineri la ora 14.00 este imposibil de pus în practică. Renumărarea celor peste 9 milioane de buletine de vot este o procedură care va lua mult timp. Un fost președinte de Biroul Electoral Județean care a dorit să-și păstreze anonimatul a explicat de ce.
- Întreaga operațiune de numărare a voturilor se filmează și se înregistrează cu tableta. Înregistrarea se înaintează automat la Autoritatea Electorală Permanentă.
- Voturile valabil exprimate se introduc în același sac cu voturile nule (cele neîntrebuințate). Odată ce se amestecă, este imposibil să se mai facă ceva, deoarece se duc direct în arhiva Tribunalelor.
- Numărarea voturilor se poate contesta atunci, înainte de încheierea procesului verbal.
- Toate comisiile electorale ale secțiilor de votare s-au desființat. Cine să mai numere buletinele de vot?
- Voturile din diaspora sunt în drum spre țară.
- Numărarea voturilor nu se face automat, ca în Statele Unite, cu ajutorul unor mașini. Se face manual, de către membri birourilor electorale ale celor peste 18.000 de secții de votare. Sunt zeci de mii de oameni care și-au încetat activitatea în mod oficial odată cu expirarea termenului de depunere a contestațiilor cu privire la rezultatul votului din secția respectivă.
- Este imposibil de forțat acești zeci de mii de oameni să vină înapoi, deja și-au încasat indemnizațiile.
- De exemplu, în 2009 când BEC a dispus renumărarea voturilor nule (doar 138.476), 15 oameni au numărat timp de trei zile. Acum este vorba de renumărarea tuturor voturilor exprimate, adică 9, 4 milioane.
- Nu pot fi constrânși membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare să numere voturile de la turul 1 la prezidențiale.
- Unii saci cu voturi au ajuns deja la arhiva Tribunalelor, alții sunt încă la Prefecturi.
- Procesul de renumărare poate avea loc, dar va fi de lungă durată.
UPDATE: Un delegat într-o secție de vot a explicat sub anonimat pentru G4Media de ce ”renumărarea unor voturi în format fizic nu poate garanta un proces electoral lipsit de suspiciuni si vicii”:
- In fiecare sectie de vot se numara voturile conform procedurii electorale. Comisia formata din presedinte de sectie, loctiitor si 7 membri delegati (in cazul de fata, din partea PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, ADN, PNR) numara voturile fiecarui candidat in fata camerei tabletei instalate de operatorul STS in sectie. Pana in acest punct, se poate deduce ca avem un „watchdog” asigurat prin intermediul comisiei si o garantie ca numararea voturilor este supravegheata de ochii mai multor persoane.
- Dupa numararea si renumararea voturilor, in momentul in care toata comisia de vot este ferm convinsa ca nu exista erori referitoare la rezultatul numararii, se incheie un Proces Verbal (PV).
- PV-ul este apoi transmis prin tableta operatorului STS. Daca rezultatele sunt conforme si nu exista contestatii din partea membrilor din comisie, PV-ul este validat si se obtine asa-numita « cheie de control ». In acest moment, toata comisia este prezenta si ia act de rezultatul validat in PV.
- Dupa acest moment, voturile valabil exprimate si cele anulate (adica cele care nu au fost folosite ca bulletin de vot valabil) sunt puse in niste saci care se inchid prin brida (usor de desfacut ulterior), iar voturile nule impreuna cu PV-urile in format fizic sunt puse intr-un dosar.
- Dosarul respectiv este dus apoi de catre presedintele de sectie catre BEC. In mod concret in cazul sectiei la care am asistat, undeva in jurul orei 4:00, ni s-a spus ca totul este ok si ca putem pleca acasa, iar presedintele de sectie va astepta masina oficiala care o il va duce catre BEC/BEJ. Deci incepand cu acest punct, nu mai avem parte nici de « watchdog », nici de o alta garantie ca ceea ce a fost consemnat in PV-urile semnate de membrii comisiei si validate de catre operatorul STS mai poate fi renumarat in conditii de impartialitate si neviciere. Practic, ipotetic vorbind, dupa acest moment, exista posibilitatea ca voturi sa apara in plus sau in minus in saci sau in dosarul presedintelui de sectie.
- Mai mult, dupa ce PV-urile sunt predate de catre presedintii de sectie si pana cand rezultatele sunt validate in mod oficial de catre AEP (ceea ce s-a si intamplat, fara incidente si contestatii), mai avem un « filtru de control» conferit de BEC/BEJ. Dupa aceasta a doua validare, infrastructura fizica (adica sacii cu buletine de vot si dosarele) este din nou mutata, de data aceasta catre tribunal. Practic, intre aceste momente, putem avea din nou suspiciuni de viciere a procesului, in cazul in care se cere o renumarare.
- Practic, toti acei saci si dosare nu au mai fost supravegheati de catre toti acei ochi (acel watchdog format din delegati ai partidelor) ai comisiei intre momentul validarii PV-urilor din sectii si momentul in care acestea au ajuns la tribunal.
- Cu alte cuvinte, renumararea unor voturi (exprimate in format fizic, prin infrastructura « manuala », pur umana) nu poate garanta un proces electoral lipsit de suspiciuni si vicii. Exista, asadar, sanse foarte mari ca dupa renumarare sa apara voturi in plus sau in minus (chiar si 1 vot pe sectie !) pentru un anumit candidat, iar asta sa rastoarne tot clasamentul. Singura parghie cat de cat democratica si care ar putea garanta un proces cat mai aproape de idealul unei numarari corecte este cel din sectia de vot, sub supravegherea comisiei. Orice contestatie si posibila renumarare trebuie asigurata in acel moment, si nu 3 sau mai multe zile mai tarziu. Mai mult se pune, astfel, la indoiala competentele intregului aparat BEC/BEJ/AEP, si totodata, increderea in procesul efectiv de vot.
Context
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că renumărarea voturilor exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale nu poate fi efectuată într-o singură zi, așa cum prevede decizia Curții Constituționale.
CCR a stabilit joi:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Într-o intervenție telefonică la Digi24, înainte ca decizia CCR să fie comunicată oficial, Toni Greblă a fost întrebat cât ar dura renumărarea voturilor.
“Ar fi vorba de reverificarea a 9 milioane de buletine de vot care sunt sunt depozitate acum în cele 41 de județe ale țării. Acest lucru nu poate fi făcut nici în ore nici într-o zi nici în două”.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii