
Cele mai vechi urme fosile de reptilă, descoperite în Australia / Noua descoperire arată că evoluția animalelor terestre a fost mai rapidă decât se credea
Oamenii de știință din Australia au identificat cele mai vechi amprente fosile cunoscute ale unui animal asemănător unei reptile, datate în urmă cu aproximativ 350 de milioane de ani, anunță sciencealert.com.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Descoperirea sugerează că, după ce primele animale au ieșit din ocean în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani, acestea au dezvoltat capacitatea de a trăi exclusiv pe uscat mult mai repede decât se presupunea anterior.
Anterior, cele mai vechi amprente cunoscute de reptile, găsite în Canada, au fost datate în urmă cu 318 milioane de ani.
Amprentele din Australia au fost găsite pe o placă de gresie recuperată în apropiere de Melbourne și prezintă picioare asemănătoare reptilelor, cu degete lungi și gheare cârlige.
Oamenii de știință estimează că animalul avea aproximativ 80 de centimetri lungime și ar fi putut semăna cu o șopârlă monitor modernă. Descoperirile au fost publicate miercuri în Nature.
Apariția animalelor cu patru picioare cunoscute sub numele de tetrapode a fost un pas cheie în evoluția multor specii de astăzi – inclusiv a oamenilor.
Noua descoperire detaliază amprentele fosile antice descoperite în Australia care dau peste cap cronologia evoluției timpurii a tuturor tetrapodelor. De asemenea, sugerează că părți importante ale poveștii ar fi putut avea loc în sudul supercontinentului Gondwana.
Tetrapodele își au originea cu mult timp în urmă, în perioada Devoniană, când peștii ciudați cu înotătoare lobate au început să iasă din apă, probabil acum aproximativ 390 de milioane de ani.
Acest ”stoc” ancestral s-a divizat ulterior în două linii evolutive principale. Una a condus la amfibienii moderni, precum broaștele și salamandrele. Cealaltă a dus la amniote, ale căror ouă conțin membrane amniotice care protejează fătul în dezvoltare.
Astăzi, amniotele includ toate reptilele, păsările și mamiferele. Acestea sunt de departe cel mai de succes grup de tetrapode, numărând peste 27 000 de specii de reptile, păsări și mamifere.
Acestea au ocupat toate mediile terestre, au cucerit aerul și multe dintre ele s-au întors în apă. Dar fosilele arată că primii membri ai acestui grup de amniote erau mici și semănau mai degrabă cu șopârlele.
Cele mai vechi tetrapode cunoscute au fost întotdeauna considerate a fi forme primitive asemănătoare peștilor, precum Acanthostega, abia capabile să se deplaseze pe uscat.
Acanthostega, un tetrapod timpuriu care a trăit în urmă cu aproximativ 365 de milioane de ani, a fost un membru al stocului ancestral care a dat naștere amfibienilor și amniotelor.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu