G4Media.ro

Cel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși într-o confruntare cu…

Cel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși într-o confruntare cu militari chinezi, în Ladakh, Kashmir

Tensiunile se amplifică în regiunea Kashmir, disputată de China și India. Potrivit BBCcel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși  mariți într-o confruntare cu forțe armate chineze.

Este pentru prima oară în ultimii 45 de ani când un incident de acest fel este soldat cu morți.

Inițial, armata indiană a comunicat că au fost uciși trei soldați. Marți după-masă, oficialii indieni au revenit informând că mai mulți soldați se află în stare critică sau că au murit din cauza rănilor.

Ministrul de Externe al Indiei acuză China că a încălcat acordul stabilit în urmă cu o săptămână, care viza granița de control din Valea Galwan. Potrivit comunicatului Indiei, „o confruntare violentă a avut loc după ce partea chineză a încercat să schimbe starea de fapt din regiune în mod unilateral”.

De cealaltă parte, ministrul de Externe chinez susține că indienii au trecut granița de două ori luni, că au „provocat și atacat forțele chineze prezente în zonă, fapt care a dus la confruntarea fizică dintre cele două părți”.

Sursa Foto: BBC

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Zici partidul comunist chinez și tragi apa.

  2. eheeee norii s-au strans de ceva timp … abia acum cu articolul cand a curs sange?

  3. Parca stiu scenariul asta: proxy war si destabilizarea Chinei pentru ca au mers prea departe cu investitiile in Africa si Europa, Huawei, BeiDou si baza pe luna pe care intentionau sa o construiasca.

    • Da, doar că e fix invers: China e agresorul iar ăsta e doar un test. Scoate prima oară capacitățile în teren, să vadă dacă tot echipamentul ăla de luptă high-tech clonat sau inspirat după al altora funcționează decent într-un teatru de operațiuni, să știe dacă se poate băga în ceva mai temeinic decât un mic conflict de graniță. Modus operandi copiat după cel rusesc. Dacă îi ține aparatura, o să avem conflict rapid cu Taiwanul.

    • „investitiile” in Africa sunt elemente de infrastructura folosite de China si construite de chinezi pe teritoriile tarilor africane, pe datoria externa a tarilor respective. Sunt mai degraba unelte de indatorare si subminare economica, cu greu pot fi numite investitii.
      Baza de pe luna cred ca e o gluma. Ei nu au reusit nici sa-si tina pe orbita Tiangong 1 si 2.

  4. Pe 9 iunie agreasera ca ambele parti sa-si mute trupele inapoi cu 2.5 Km fata de linia de control.
    Se pare ca doar indienii au respectat intelegerea de la inceput, chinezii au ramas pe loc sau chiar au progresat. Conform unor relatari, trupele chineze au ajuns pana la confluenta raurilor Gallowan si Shyok, aflata pe teritoriul indian.
    In orice caz, avand in vedere ca intreaga regiune Aksai Chin este revendicata atat de China cat si de India, este cel putin un exces de zel din partea Chinei sa actioneze ofensiv la extremitatea vestica a teritoriului aflat in disputa.
    Au aruncat cu pietre de pe crestele muntoase invecinate, ceea ce este destul de primitiv.

  5. Chinezi isi cumpara armament din bani nostri ce ii dam pe electrocasnice, tel, si alte prostii. Mai sunt si alte tari cu forta de munca ieftina in Asia, poate ne reorientam

    • @Toma: ieftină… dar nu atât de calificată.
      O grămadă de studenți și doctoranzi chinezi vin la școlit prin Europa, prin Australia, prin State sau Canada. După ce termină 90% din ei se întorc în țara de baștină. 5% nu se intorc că nu le mai place în țara de baștină, iar 5% rămân să spioneze în beneficiul țării de baștină.
      Comparativ, studenții din Bangladesh sau Vietnam, sensibil mai puțini ca număr, nu se mai întorc acasă niciodată dacă au cum rămâne unde au ajuns. Studenții din India se mai întorc acasă, dar tot puțini prin comparație.
      China are avantaje multe față de „vecinii” din zonă: forță de muncă ieftină, forță de muncă calificată multă și relativ ieftină (dacă ai nevoie), resursă de lithiu cât cuprinde pentru electronicele portabile atât de dorite de toți, infrastructura necesară pentru aprovizionare și pentru export masiv… și o populație imensă, disciplinată și înregimentată după 70 de ani de comunism. Combinația asta o face atât de profitabilă. Și exact cu combinația asta țin Vestul cu părțile moi în menghină. Șah… încă nu mat.

    • As adauga lipsa normelor de mediu.
      Oriunde in EU, daca iti deschizi o fabricuta care polueaza putin mai mult de cat ar trebui sau care doar polueaza, iti sar vecinii in cap, esti dat in judecata si constrans sa opresti productia pana cand faci lucrarile de modernizare necesare.
      In China nu se pune problema asftel, sau cel putin pana acum nu a fost cazul, trebuie doar sa pui la dispozitie know-how-ul si sa accepti participatia de 50% a statului chinez.