G4Media.ro

CEDO: Refuzul de înregistrare a Partidul Comunist Român a fost justificat /…

Sursa foto: Pixabay

CEDO: Refuzul de înregistrare a Partidul Comunist Român a fost justificat / Decizia a fost „necesară într-o societate democratică”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că refuzul de înregistrare a unui partid politic care nu s-a disociat de fostul Partid Comunist Român a fost justificat, informează Agerpres.

În decizia sa în cauza Comitetul de Organizare şi Înregistrare al Partidului Comunist Român împotriva României (cererea nr. 20401/15), CEDO a declarat în unanimitate cererea inadmisibilă. Această decizie este definitivă, conform unui comunicat de presă publicat la 21 decembrie pe site-ul instanţei de la Strasbourg.

Comitetul de Organizare şi Înregistrare al PCR a reclamat refuzul instanţelor româneşti de a înregistra PCR pe lista partidelor politice. Invocând articolele 10 (libertatea de exprimare) şi 11 (libertatea de întrunire şi de asociere) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul s-a plâns de respingerea cererii sale şi de motivele invocate de instanţele naţionale. Plângerea a fost depusă la CEDO la 20 aprilie 2015.

Curtea a decis să examineze plângerile reclamantului doar în temeiul articolului 11 din Convenţie.

Instanţele naţionale au considerat că programul şi statutul PCR conţineau termeni vagi şi generali, ignorau valorile democratice şi evoluţia socio-politică a ţării după 1989, permiteau acţiuni de natură totalitară şi extremistă care puteau submina securitatea naţională, reprezentau pericole pentru valorile democratice şi că partidul nu s-a disociat de fostul Partid Comunist Român (fostul PCR).

CEDO consideră că analiza instanţelor naţionale cu privire la statutul şi la programul politic prezentat de reclamant nu a fost neîntemeiată. Aceasta a constatat că instanţele naţionale au dorit să împiedice ca o grupare politică care a abuzat grav de poziţia sa pe o perioadă lungă de timp prin instaurarea unui regim totalitar să abuzeze în viitor de drepturile sale, evitând astfel atacuri la adresa securităţii statului sau a fundamentelor unei societăţi democratice. În spatele acestui refuz s-a aflat dorinţa de a contracara un abuz deosebit de grav, deşi doar potenţial, care ar fi constat într-o încălcare a principiilor statului de drept şi a fundamentelor democraţiei.

Prin urmare, intervenţia în cauză a răspuns unei „nevoi sociale stringente” şi nu a fost disproporţionată în raport cu obiectivele legitime urmărite: protecţia securităţii naţionale şi a drepturilor şi libertăţilor celorlalţi. Refuzul de înregistrare a reclamantului a fost „necesar într-o societate democratică” în sensul articolului 11 din Convenţie (libertatea de asociere şi de întrunire). Prin urmare, cererea este vădit nefondată şi respinsă în temeiul articolului 35 alin. 3 şi 4 al Convenţiei, se spune în comunicatul CEDO.

Hotărârea a fost dată de un grup de trei judecători format din Gabriele Kucsko-Stadlmayer (Austria), preşedinte, Iulia Antoanella Motoc (România) şi Pere Pastor Vilanova (Andorra).

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost înfiinţată la Strasbourg de către statele membre ale Consiliului Europei în 1959 pentru a soluţiona acuzaţiile de încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului din 1950.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. relax 🙂 legea lustratiei a fost declarata neconstitutionala 🤪

  2. Sa nu uitam ca predecesorul urSulei, Jean-Claude Juncker, a participat la Trier la comemorarea lui Karl Marx.
    Intre bolșevicii de rit vechi si cei de rit nou e o ura fara margini. Vezi si pezedeii vs uSECUricii
    🤣

    • Iar s-a spart țeava la haznale și ne-am umplut de (ne)voi 😀

    • Inca o dovada ca propagandistii anti vaccinisti sub de fapt anti UE deghizati. Ce spuneti dvs e lipsit de sens, daca oficialii UE sunt bolsevici si il comemoreaza pe Marx, inseamna ca ei ar favoriza partidul comunist. Ori tocmai despre asta este vorba, ca adevaratii bolsevici admiratori ai lui Marx vor de fapt reinfiintarea partidului comunist iar Romania sa iasa din UE si sa se intoarca la comunism. De aceea subminati statul democratic roman cu propaganda marxista si anti vaccinista, ca sa va intoarceti la statul dictatorial din vremurile de mult apuse.

    • Îmi place de oameni că tine cu IQ scăzut când zic cuvântul securiști făcând referire la USR, dar ei sunt singurii care au adus acte legislative împotriva securității și foștii securiști dar partidele vechi au votat împotriva. Dar atât de duce capul și deja îmi e și milă de voi

  3. 45 de ani de comunism au fost suficienti pentru ca romanii sa fie convinsi de „” binefaceriile” comunismului.Nu e nevoie de ani in plus.Nuai scoateti comunismul din lada de gunoi a istoriei.Ca sa nu se plictiseasca acolo trimeteti i un coleg si prieten,progresismul vorect politic.

  4. De fapt aici este toată lupta, intre sistemul rusesc și cel american- european.
    Încet încet fiecare își precizează poziția.
    PSD, PNL, AUR – pro rusi
    USR – pro americani-europeni

  5. Pro-rusii mai umbla cu fofarlica ca de obicei.
    Ar vrea cu rusii dar și banii europeni.

  6. „permiteau acţiuni de natură totalitară şi extremistă”

    Pe raționamentul asta trebuie interzise și UDMR și USR-MISA. Toate partidele care susțin capsarea forțată.

  7. Lasa ca venim cu tancurile si va vaccinam pe toti cu forta!

  8. Eu as caracteriza-o mai degrabă neo-comunistă (aka „progresistă”).
    Dar cele două se confundă, mai ales la metode!

  9. Tu ești Felix, cum să uiți din lista partidul foștilor turnători ?
    sputnikar mic…

  10. Când ai P$D, PN£, UDMR, UNPR, AUR, CSM și CCR? Mai PCR decât atât nu se poate. Nu ai cum să înregistrezi un partid, dacă partidul există deja.