G4Media.ro

Ceasov Iar. De ce este atât de important pentru Ucraina să nu…

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

Ceasov Iar. De ce este atât de important pentru Ucraina să nu piardă acest oraș

După ocuparea Avdiivka la sfârșitul iernii, Kremlinul pare să fi identificat deja un nou obiectiv în Donbas. Este vorba despre orașul Ceasov Iar, care în această primăvară a devenit principala arenă de luptă, scrie BBC.

Iarna 2021. Mai este încă un an până la un război la scară largă între Rusia și Ucraina. Dar Ceasov Iar este deja plin de personal militar.

Aici, departe de zona dens populată de clădiri sovietice cu cinci etaje și de întreprinderi industriale, se află cartierul general al Operațiunii Forțelor Comune.

Această circumstanță a transformat un oraș obișnuit din Donbas într-o zonă fortificată puternică, o „fortăreață” a armatei ucrainene.

Acum, în primăvara anului 2024, trupele rusești sunt aproape de Ceasov Iar și îl distrug cu lovituri aeriene.

Potrivit comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Sîrski, Rusia și-a stabilit obiectivul de a cuceri acest oraș înainte de 9 mai – Ziua Victoriei URSS împotriva Germaniei naziste.

Orașul de pe dealuri

Dacă unul dintre comandanții din trecut ar fi vrut să construiască o fortăreață în stepele din Donbas, atunci nu ar fi existat un loc mai bun decât Ceasov Iar.

Acesta este cel mai înalt punct pe sute de kilometri în jur. Orașul se află pe dealuri, care, ca niște ziduri de apărare, îl protejează din est și din sud.

Cel mai înalt punct de aici este de 247 de metri. De exemplu, în localitățile învecinate Konstantinovka, Drujkovka, Slaviansk și Kramatorsk, înălțimile medii variază între 100 și 125 de metri.

După ocuparea rusească a Donețkului în 2014, aglomerația acestor orașe a devenit de fapt centrul administrativ al părții controlate de ucraineni din regiunea Donețk. Aici s-au dezvoltat întreprinderi industriale și a existat un nod de transport extins, inclusiv unul feroviar.

Ceasov Iar a devenit „poarta de intrare” în această aglomerare – datorită proximității sale față de Konstantinovka (la 7 km spre vest) și Kramatorsk (la 25 km spre nord-vest).

Aici trăiau aproximativ 13 mii de locuitori, dar la începutul lunii aprilie au rămas aproximativ 700, a declarat șeful orașului, Serghei Chaus, pentru serviciul în limba ucraineană al BBC. Dintre aceștia, 80-85% sunt persoane în vârstă care refuză să se evacueze.

„Principalul argument pe care îl folosesc este ‘aici este casa mea, aici m-am născut și aici voi muri, dacă mă omoară, mă vor omorî'”, explică șeful administrației militare a orașului.

Din februarie 2023, în Ceasov Iar nu există alimentare cu gaz sau apă, nu există electricitate și comunicațiile mobile sunt deficitare. Viața de zi cu zi a localnicilor care au rămas aici este asigurată doar datorită generatoarelor și a apei din fântâni.

Toate clădirile înalte din Ceasov Iar au fost afectate de bombardamente, iar 80% sunt în stare critică, subliniază Chaus.

În plus față de topografia sa dominantă, Ceasov Iar are și o barieră de apă – canalul Severski Donets – Donbas curge la periferia estică.

În timpul bătăliei pentru Bahmut de anul trecut, această zonă a fost partea din spate operațională pentru grupul ucrainean, care a luptat cu inamicul în direcția Bahmut. Cu toate acestea, de la începutul acestui an, situația s-a schimbat.

Încă din iarnă, Rusia a creat un grup puternic – în principal din forțele trupelor aeropurtate – și a început să se deplaseze spre Ceasov Iar dinspre Bahmut. În pofida asigurărilor Statului Major General ucrainean că „mai multe linii de apărare au fost create acolo”, la începutul lunii aprilie, armata rusă a reușit să se apropie de periferia estică a orașului dinspre satele Bogdanovka și Ivanovskoe.

Ambele sate nu au fost capturate în totalitate, dar rușii au reușit să găsească o breșă între ele și să se strecoare în apărarea ucraineană.

Este important faptul că dealurile și majoritatea clădirilor din Ceasov Iar sunt situate pe malul vestic al canalului. Și doar noul microdistrict, care se numește „Canal”, este situat în est.

Autoritățile orașului spun că acest microdistrict este supus unui bombardament constant și că acolo nu a mai rămas niciun civil.

„Este imposibil pentru un civil să supraviețuiască în Canal. Acolo există un bombardament constant. Artileria nu tace acolo, plus sosirile de KAB-uri, plus dronele FPV”, spune Serghei Chaus.

Tocmai în acest microdistrict, pe cea mai periferică stradă Zelenaia, a reușit să intre un grup de militari ruși la începutul lunii aprilie. Comandamentul ucrainean susține că aceștia au fost deja doborâți, surse rusești susțin contrariul.

Soldații ucraineni care apără orașul susțin că rușii folosesc deseori „atacuri banzai” – încearcă să pătrundă rapid la țintă într-o mică coloană de vehicule blindate sau alte vehicule. Cele mai multe dintre acestea sunt distruse, dar cei care au supraviețuit încearcă să-și mențină pozițiile.

Până la jumătatea lunii aprilie, nu există nicio confirmare vizuală că rușii continuă să se afle în interiorul Ceasov Iar.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că situația din această zonă s-a îmbunătățit pentru forțele armate ucrainene.

De ce s-a întâmplat acest lucru?

La sfârșitul toamnei anului trecut, Rusia a început să se deplaseze spre vest de Bahmutul ocupat și a reușit să captureze satul Hrovoe, care se află pe drumul spre Ceasov Iar. Ulterior, ambele părți s-au împotmolit în lupte sângeroase pentru satele vecine Bogdanovka (2 km nord-est de Ceasov Iar) și Ivanovskoe (3 km sud-est).

În ceea ce îl privește pe acesta din urmă, autoritățile ruse au anunțat la sfârșitul lunii martie că au preluat controlul asupra acestui sat, pe care îl numesc după vechiul său nume sovietic – Krasnoe. Cu toate acestea, armata ucraineană neagă acest lucru.

În ciuda acestui fapt, armata rusă a găsit o oportunitate de a pătrunde între aceste sate prin câmpuri și plantații forestiere.

Potrivit unor surse ale serviciului ucrainean BBC din rândul armatei, această străpungere s-a datorat nu în ultimul rând acțiunilor nereușite ale brigăzii mecanizate separate 67 a Forțelor Armate ucrainene, care apărau acest sector.

Această unitate militară a fost creată în 2022 pe baza organizației „Corpul voluntarilor ucraineni „Sectorul de dreapta””. Voluntarii DUK PS au fost cei care au stat la baza acesteia.

În același timp, în brigada 67 au apărut neînțelegeri între voluntarii din Sectorul de Dreapta și cei mobilizați obișnuiți.

Cei din urmă au fost trimiși să apere sectoare dificile ale frontului fără o pregătire adecvată. Pe măsură ce ofensiva rusă s-a intensificat, unii soldați din brigada 67 nu au mai putut rezista și și-au abandonat pozițiile.

După cum se menționează în declarația Corpului Voluntarilor Ucraineni, comandamentul superior al Forțelor Armate a început „reformarea brigăzii” – în special, transferând în alte unități militare toți comandanții și luptătorii din DUK PS, care servesc drept coloana vertebrală de luptă a acesteia.

La 16 aprilie, comandamentul Forțelor Terestre a confirmat decizia de reorganizare a brigăzii 67, inclusiv prin separarea batalionului de asalt într-o unitate separată.

„Consecințele pierderii pozițiilor de către una dintre unitățile noastre și expunerea flancurilor altor brigăzi și batalioane sunt calculate în vieți omenești pierdute, o schimbare a situației care nu este în favoarea Forțelor Armate Ucrainene”, se arată în declarația comandamentului.

Totuși, aceasta nu este principala problemă în apărarea Ceasov Iar. Forțele rusești se străduiesc să profite de acest moment, în timp ce au avantaje semnificative în ceea ce privește efectivele, avioanele și muniția.

Autoritățile ucrainene vorbesc despre un raport de 1 la 10 pentru muniția de artilerie în favoarea Rusiei. Avantajul în aviație le permite rușilor să lanseze zilnic 20-30 de bombe aeriene ghidate asupra Ceasov Iar.

Acestea distrug case, instalații industriale, precum și fortificații ale Forțelor Armate ale Ucrainei, atât în orașul în sine, cât și în apropierea acestuia.

Ce plănuiește Rusia?

„Dacă te uiți la harta altitudinală, devine clar că dincolo de Ceasov Iar există o câmpie, există stepă și teren deschis”, a declarat analistul militar și istoricul Mihail Jirokhov pentru BBC.

Dacă armata rusă va reuși să captureze Ceasov Iar, atunci va avea „la îndemână” întreaga aglomerație Kramatorsk-Slaviansk. Acest lucru va permite artileriei cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse să preia controlul de foc asupra rutelor logistice ale armatei ucrainene.

În primul rând, este vorba despre nodurile de cale ferată din Konstantinovka și Kramatorsk.

În același timp, potrivit lui Jirojov, la vest de Slaviansk, armata ucraineană construiește rapid două linii de fortificație pentru a complica avansarea ulterioară a inamicului.

Dar, potrivit analistului, Rusia nu intenționează să ia cu asalt direct orașul, ci va încerca să-l ocolească dinspre sud și nord. Acum, unitățile rusești se apropie de flancurile barierei de apă – canalul Severski Donets-Donbass.

„Dacă fac același progres pe care l-am văzut în ultimele două sau trei săptămâni, atunci acest lucru (traversarea canalului) este aproape inevitabil”, spune Jirokhov.

Dacă rușii reușesc să avanseze pe flancuri, garnizoana ucraineană din Slaviansk va fi nevoită să se retragă din oraș pentru a nu fi prinsă în capcană.

Analistul militar al grupului Rezistența informațională Konstantin Mashovets consideră că Rusia desfășoară acum „operațiuni de formare”, adică atacă simultan fronturile de sud și de nord (zone fortificate de unde se planifică ofensiva ulterioară ) pentru a desfășura ulterior o ofensivă de amploare asupra Kramatorsk și Slaviansk.

Frontul nordic se formează în direcția orașelor Liman și Yampol, cel sudic – în apropiere de Slaviansk și Konstantinovka. În același timp, el notează că, pentru operațiunea finală de încercuire a Kramatorsk și Slaviansk, armata rusă va avea nevoie de mult mai multe forțe decât cele care operează în prezent în această zonă.

„Se creează premisele pentru organizarea unei mari ofensive”, a declarat analistul. „Dar aici inamicul va avea nevoie de mai multe trupe, semnificativ mai multe”.

„Grupul [de ruși] care avansează acum spre Chasov Yar și încearcă să pătrundă în oraș riscă, evident, să primească un fel de contra-acțiune [din partea forțelor armate ucrainene] pe flancul său stâng”, consideră Mashovets.

Șeful Direcției principale de informații, Kirilo Budanov, consideră că Moscova plănuiește o „mare ofensivă” în Donbas la începutul verii. El este convins că, după Ceasov Iar, rușii vor să se îndrepte spre Pokrovsk, situat la 55 km spre vest. Acesta este un nod de transport cheie la granița dintre regiunile Donețk și Dnepropetrovsk.

Dar va avea Kremlinul timp să rezolve prima problemă și să cucerească Ceasov Iar înainte de 9 mai?

Mihail Jirojov spune că principalul factor va fi dacă armata rusă va putea traversa în curând canalul Severski Donets-Donbass (lățimea acestuia este de aproximativ 30 de metri) și va putea crea un cap de pod pe malul vestic.

Forțele armate ucrainene asigură că, de la jumătatea lunii aprilie, situația din această zonă este complexă, dar controlabilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...