
Cea mai veche dovadă a prezenţei creştinismului pe teritoriul Bulgariei, descoperită la Debelt: o amuletă din argint
O amuletă din argint este una dintre ultimele descoperiri arheologice de mare valoare obţinute în cursul escavărilor din rezervaţia Arheologică Naţională Deultum-Debelt, din apropierea satului Debelt din Municipalitatea Sredeţ (sud-estul Bulgariei), transmite Agerpres, care citează BTA. Arheologii susțin că amuleta este cea mai veche dovadă a prezenţei creştinismului pe teritoriul bulgar. După restaurare şi analiza inscripţiei de pe amuletă, aceasta poate fi admirată în muzeul rezervaţiei, a declarat Dora Todorova, curatorul muzeului.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Primii creştini erau atenţi să nu fie recunoscuţi şi foloseau diferite simboluri pentru a se referi la Iisus. În acest caz, amuleta era plasată într-un mormânt, lângă capul persoanei înmormântate, ascunsă de ochii curioşi”, a explicat Todorova. Numele Mântuitorului este inscripţionat pe ea, iar prima literă este rotită la 45 de grade formând simbolul crucii. Această caracteristică este asociată, de asemenea, unor inscripţii creştine foarte timpurii, conform curatorului, transmite Agerpres.
Todorova a susţinut că analiza amuletei şi datarea sa au fost realizate de unul dintre cei mai buni experţi în epigrafie din Europa, Dr Nikolai Şarankov. În analiza pe care a publicat-o, Şarankov susţine că în urma datării a rezultat că această amuletă este cea mai veche relicvă creştină, ce conţine cea mai veche menţiune a lui Iisus, descoperită pe teritoriul Bulgariei.
Conform acestuia, descoperirea unui obiect creştin atât de vechi la Deultum nu este neaşteptată, pentru că această colonie romană a fost prima aşezare despre care se ştie că avea o comunitate creştină şi un episcop.
Colonia Deultum este prima colonie romană de pe teritoriul bulgar, fiind înfiinţată în secolul I d.Hr., fiind locuită de veterani din Legiunea a 8-a Augustus. Arheologii de la Rezervaţia Arheologică Naţională Deultum-Debelt studiază această colonie încă din anii ’80.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii