G4Media.ro

Cea de-a doua treaptă a unei rachete SpaceX se va prăbuși pe…

sursa foto: Spacex.com

Cea de-a doua treaptă a unei rachete SpaceX se va prăbuși pe Lună la începutul lunii martie

Deşi nu planificase acest lucru, compania SpaceX va ajunge în sfârşit pe Lună încă din anul 2022, însă nu prin intermediul unui vehicul integral. Cea de-a doua treaptă a unei rachete spaţiale din gama Falcon 9 se va prăbuşi la începutul lunii martie pe suprafaţa selenară, potrivit unor astronomi care au recalculat traiectoria acestui fragment al vehiculului american, abandonat în spaţiu după lansarea sa din urmă cu şapte ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Racheta a fost utilizată în 2015 pentru a plasa pe orbita Pământului un satelit de monitorizare a climei de pe Terra, denumit Deep Space Climate Observatory (DSCOVR).

După acea lansare, cea de-a doua treaptă a rachetei plutea în spaţiu pe o orbită considerată „haotică” de către matematicieni, întrucât era dificil de prevăzut, a explicat miercuri astronomul Bill Gray, primul cercetător care a depistat noua traiectorie a dispozitivului spaţial.

Obiectul a trecut destul de aproape de Lună la începutul lunii ianuarie, fapt care i-a modificat orbita, a detaliat creatorul „Project Pluto”, un software ce permite calcularea traiectoriilor urmate de asteroizi şi de alte corpuri cereşti, utilizat de programele de observare a spaţiului finanţate de NASA.

O săptămână mai târziu, acelaşi astronom a putut să monitorizeze din nou fragmentul de rachetă spaţială şi şi-a dat seama că acesta se va prăbuşi pe faţa întunecată a Lunii în data de 4 martie 2022.

După ce a lansat un apel prin care i-a îndemnat pe astronomii amatori să realizeze observaţii suplimentare, datele sale au fost confirmate.

Dispozitivul spaţial va lovi scoarţa lunară cu o viteză de peste 9.000 de kilometri pe oră.

Momentul şi locul exact al impactului pot încă să se modifice – în raport cu estimările actuale – cu câteva minute şi cu câţiva kilometri, din cauza efectului generat asupra acestui cilindru gol în interior de lumina Soarelui, care îl influenţează într-o manieră importantă.

A doua treaptă a rachetei va putea fi observată din nou la începutul lunii februarie, iar estimările vor putea fi rafinate. Însă coliziunea sa cu scoarţa selenară este certă.

„Am urmărit deşeuri spaţiale de acest tip de aproape 15 ani şi acesta este primul impact lunar neintenţionat pe care l-am detectat”, a subliniat Bill Gray.

Reglementarea deşeurilor spaţiale

Potrivit astronomului Jonathan McDowell, ciocniri similare este posibil să se fi produs deja în trecut, fără ca ele să fie observate de oamenii de ştiinţă.

„Există cel puţin 50 de obiecte abandonate în spaţiul îndepărtat în anii 1960, 1970 şi 1980, pur şi simplu abandonate acolo, fără ca cineva să le urmărească”, a explicat el.

Observaţiile din zilele noastre nu au permis însă descoperirea poziţiilor exacte în care se află toate acele obiecte. „Este probabil ca unele dintre ele să se fi ciocnit cu Luna în mod accidental”, a precizat acelaşi astronom.

În martie 2022, explozia ce va fi provocată de ciocnirea deşeului spaţial cu o greutate de patru tone cu scoarţa lunară nu va fi vizibilă de pe Terra.

Impactul ar trebui să creeze un crater, care ar putea fi însă observat ulterior de oamenii de ştiinţă, mai ales cu ajutorul sondei LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) operată de NASA sau prin intermediul sondei indiene Chandrayaan-2. Astfel de monitorizări îi vor ajuta pe cercetători să afle mai multe informaţii despre geologia lunară.

Vehicule spaţiale au fost deja proiectate în mod intenţionat pentru a se prăbuşi pe Lună în trecut în scopuri ştiinţifice, aşa cum s-a întâmplat în timpul misiunilor Apollo pentru a testa mai multe seismometre. În 2009, NASA a dirijat a doua treaptă a unei rachete spaţiale pentru ca aceasta să se prăbuşească într-o regiune situată în proximitatea polului sudic al Lunii, cu scopul de a studia prezenţa apei.

Multe dintre rachetele companiei SpaceX sunt lansate însă la distanţe mai puţin îndepărtate, ceea ce permite, de obicei, celei de-a doua trepte a acestor vehicule să reintre în atmosfera terestră şi să se dezintegreze deasupra oceanului planetar. Prima treaptă a rachetelor SpaceX este recuperată şi reutilizată.

Însă astfel de impacturi lunare neprevăzute ar putea să se înmulţească în viitor, afirmă Bill Gray, referindu-se mai ales la obiectele abandonate în spaţiu de programele lunare american şi chinez. Statele Unite vor să construiască o staţie spaţială pe orbita Lunii.

Astfel de evenimente „vor începe să devină problematice atunci când în spaţiu va exista o circulaţie mai intensă”, a adăugat Jonathan McDowell.

În prezent, „nimeni nu are sarcina de a monitoriza traiectoria deşeurilor pe care le abandonăm în spaţiul îndepărtat. A sosit timpul să începem să le reglementăm”, a adăugat acelaşi expert american.

Contactată de jurnaliştii de la AFP, compania SpaceX nu a oferit deocamdată un punct de vedere pe această temă. Compania deţinută de miliardarul Elon Musk dezvoltă în prezent modulul de asolizare care va permite NASA să trimită din nou astronauţi americani pe Lună, cel mai devreme în anul 2025.

Sursa foto: Spacex.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. spacex plateste taxa de co2?am uitat taxa e pentru pleaba!

    • Are 114 lansari fata de cursele de avioane care sunt 100k pe an. Procentul de CO2 este infim fata de ceilalti care polueaza atmosfera. Te invit sa mergi cu trenul data viitoare ca nu mai poluezi.
      Pe de alta parte Tesla incaseaza bani de la ceilalti producatori care produc masini cu combustibil.

  2. Si uite asa , incet incet , ajunge mizeria umana si acolo . Aici pe pamint omul a rezolvat toate situatiile nefiresti toate imoralitatile si amoralitatile si incepe sa umple spatiul cosmic de resturi si mizerii .