G4Media.ro

Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia…

Sursa foto: Pixabay

Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat de către consumatorii casnici

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat un document pentru a informa pe scurt, cu liniuţe, ce trebuie să facă oamenii pentru a încheia un nou contract la energie pe piaţa liberă.

Aceasta pentru a explica cât mai bine consumatorilor ce înseamnă liberalizarea şi ce aduce nou ultimul ordin aprobat de ANRE în acest sens, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii autorităţii.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică pentru clienţii casnici s-a liberalizat. ANRE recomandă clienţilor casnici încheierea unui contract în piaţa concurenţială cu oricare furnizor de energie electrică licenţiat, scriu reprezentanţii ANRE.

Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică este gratuit şi nu implică modificări de ordin tehnic.

În derularea procesului de schimbare a furnizorului nu există niciun risc de deconectare.

În scopul încheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice, clienţii casnici trebuie să ia legătura cu orice furnizor de energie electrică, să aleagă cea mai bună ofertă accesând „Comparatorul de oferte-tip” de pe site-ul ANRE sau să aştepte acasă o informare privind procesul de liberalizare, precum şi un Formular de selecţie ofertă de la furnizorul actual.

Până la data încheierii noului contract, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică la data de 20 ianuarie 2021.

Formularul de selecţie ofertă transmis de furnizorul actual conţine oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurenţială alternativă şi oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I 2021, precum şi valoarea reducerii comerciale acordate şi perioada de aplicare.

Pentru încheierea unui contract nou cu actualul furnizor nu mai este necesară deplasarea la sediile centrelor de relaţii cu publicul ale furnizorului.

Prin completarea acestui Formular de selecţie ofertă clientul poate alege direct oferta concurenţială din cele două propuse, iar transmiterea formularului prin selecţia unei oferte constituie acordul de contractare şi, implicit, obligaţia contractuală pentru ambele părţi.

Furnizorul are obligaţia ca, după cel puţin 5 zile de la data primirii Formularului de selecţie ofertă completat, să transmită clientului final, odată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat.

Nu există un termen limită pentru a trece în piaţa concurenţială. Toţi clienţii casnici au dreptul oricând să îşi schimbe furnizorul/contractul de energie electrică în termen de 21 de zile calendaristice de la data solicitării.

Miercuri, ANRE a aprobat un ordin potrivit căruia companiile pot acorda discounturi egale cu diferenţa dintre preţul serviciului universal şi cea mai bună ofertă a lor fără abonament pentru piaţa concurenţială în primul semestru al acestui an.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Vad ca se vorbeste doar de drepturile celor care au „serviciu universal” si nimic despre cei care sunt captivi in „oferta concurenţială”.
    Cred ca ar fi timpul ca și ANPC sa dea un semnal.
    Cu banii cetateanului si energia lor nu e de joaca in Gradina maicii dlui.

  2. „Serviciul universal” inseamna: oricui/oriunde/oricand, cu respectarea unui anumit timp de intrerupere a serviciului respectiv si a unui anumit nivel de calitate (cum ar fi, in cazul Electrica, parametrii de tensiune/frecventa ai retelei, stabilitatea lor, etc). Nu am verificat inca pt Electrica Furnizare indeplinirea conditiilor specifice unui „serviciu universal”, dar reiese din prezentarile ANRE ca ofertantii din piata concurentiala nu furnizeaza un serviciu universal. Discutia centrata doar pe analiza comparativa a preturilor poate aduce utilizatorilor surprize dezamagitoare.

  3. Știți că multor români le e foarte greu să înțeleagă ce și cum trebuie făcut, în plus se uită la un calculator ca vițelul la rebranding și scrieți un articol despre un document ce-i poate ajuta fără a-l publica sau măcar a băga un link. Foarte tare!

    • Il primesc prin poșta fizica.
      Unii profita de online cu curentul lor eftin daca primesti factura prin email.

  4. Aveți personal care citesc contoarele, prin ei puteți transmite anumite informații către abonați pentru a alege corect furnizorul, nu toți au calculator, nu toți știu sa lucreze sau sa cunoască anumite date mulțumesc.

    • Dar sant oameni în vârstă de la țară care nu știu ce sa facă. Trebuia cine vrea sa schimbe furnizorul sa facă o cerere cine nu vrea sa rămână an continuare Cum a fost.Atâta batae de joc?

  5. Liberalizare? E o bataie de joc la adresa populatiei. Care dintre „furnizori” are productie de energie electrica? Acestia sunt doar comercianti, comercianti care nu aduc ceva nou pe lume, doar cumpara si vând. Nu au muncitori doar juristi care editeaza contracte care greu pot fi chiar si citite, dar mai greu intelese de un om oarecare, neprofesionist in domeniul juridic.
    Se complica contractele, cu abonamente si pachete care fiecare au câte-un inconvenient, dar acesta nu poate fi scos din pachet, contractele nu se negocieaza.
    Liberalizarea acestei piete va fi malefica, firmele private, prin natura lor, urmaresc crearea profitului cât mai mare.
    In multe locuri, tensiunea curentului electric este mult sum standardul de 230V, oare acel „furnizor” privat va avea vre-o responsabilitate, sau doar vor ridica din umeri, ca nu e reteaua lor, iar clientul va plati la pret intreg un serviciu de calitate inferioara?
    Asta e doar o metoda de a scoate banii din buzunarul populatiei pentru a umple, nu buzunarul public, ci unele buzunare private, multe si straine.
    Tot lumea a treia vom ramâne.

  6. Nu vă lăsați păcăliți acum un An mi.a venit un reprezentant Enel la ușă pentru schimbarea contractului. Mi.a facut o oferta de 0.27kw/h pret.per kilowat pe lângă acel kilowat in factură detaliată au mai aparut nistemici taxe per kilowat 0.15bani transport energie Jt.ajungând în final prețul unui singur kilowat sa coste 0.65bani.Deci dacă pe factura veche era 0.41kw/h fără alte costuri adiționale adu0se acelui kilowat. La o factură de 150kw consum.pe factura veche era in jur de 85ron.pe factura noua.pe aceiasi număr de kilowati cost total factură 128ron.am cerut in termenul de 2luni rezilierea contractului și trecerea la contractul de dinainte. Unde kilowatul era 0.41bani.fara alte taxe adiționale mentenanță rețea joasă tensiune.etc.Aceste tertipuri nu fac decât să mărească enorm de mult prețul kilowat/h plătit de consumator.aproape dublu

  7. Poate cineva să expună schematic procedura prin care selectam noul contract? Sunt abonat Electrica și vreau să optez pentru noua lor oferta numita „Stabil”