
Ce știm despre dosarele Epstein și de ce ocupă un loc atât de important în mișcarea MAGA?
Cuvintele „dosarele Epstein” bântuie administrația Trump de câteva săptămâni, în timp ce aceasta se confruntă cu o criză din ce în ce mai mare, generată de infracțiunile sexuale ale defunctului finanțist pedofil Jeffrey Epstein, scrie BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Presiunea a crescut din partea propriilor susținători ai președintelui Donald Trump și din partea unor voci din propriul său Partid Republican pentru mai multă transparență cu privire la ceea ce au descoperit investigațiile asupra lui Epstein.
Au apărut rapoarte conform cărora însuși Trump a fost informat în luna mai de către procurorul său general că numele său apare în dosare legate de investigații.
El a fost prieten cu Epstein în anii 1990 și la începutul anilor 2000, iar faptul că a numele său apare în dosare nu este o dovadă a vreunei activități infracționale și nici Trump nu a fost acuzat vreodată de fapte ilegale în legătură cu cazul Epstein.
Președintele a declarat în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2024 că ar fi deschis să facă publice mai multe informații.
El și-a schimbat însă poziția la începutul acestei luni, afirmând că cazul a fost închis și criticându-și chiar proprii susținători care au continuat să facă presiuni asupra sa.
Ce sunt dosarele Epstein?
În 2008, Epstein a ajuns la o înțelegere cu procurorii după ce părinții unei fete de 14 ani au declarat poliției din Florida că Epstein le molestase fiica în casa sa din Palm Beach.
Fotografii ale fetelor au fost găsite în întreaga casă, iar el a fost condamnat pentru solicitarea prostituției de la o minoră, fapt pentru care a fost înregistrat ca agresor sexual și a scăpat de o pedeapsă grea cu închisoarea ca urmare a înțelegerii.
Unsprezece ani mai târziu, a fost acuzat că a condus o rețea de fete minore pentru sex. A murit în închisoare în timp ce aștepta procesul, iar moartea sa a fost considerată sinucidere.
Aceste două anchete penale au acumulat o cantitate mare de documente, inclusiv transcrieri ale interviurilor cu victimele și martorii, precum și obiecte confiscate în urma descinderilor la diversele sale proprietăți.
A existat, de asemenea, o anchetă separată cu privire la fosta sa prietenă britanică Ghislaine Maxwell, care a fost condamnată în 2021 pentru conspirație cu Epstein în vederea traficului de fete în scopuri sexuale.
Atât Epstein, cât și Maxwell au făcut, de asemenea, obiectul unor cauze civile.
Ce a fost deja publicat despre Epstein?
În diferite etape de-a lungul anilor, au fost puse în domeniul public unele materiale referitoare atât la Epstein, cât și la Maxwell.
Un lot, în ianuarie 2024, conținea 1.400 de pagini de documente, inclusiv depoziții cu ambii. De asemenea, a fost făcut public un set de documente în cazul Maxwell, în care au fost numite mai multe figuri importante. Însă acestea nu conțineau noi dezvăluiri despre Epstein sau asociații săi.
În luna februarie a acestui an, la câteva săptămâni după ce Trump a preluat funcția, Departamentul de Justiție și FBI au făcut public ceea ce au descris la momentul respectiv drept „prima fază a dosarelor declasificate ale lui Epstein”.
Un grup de persoane influente de dreapta au fost invitate la Casa Albă, dar au rămas dezamăgite când au realizat că cele 341 de pagini care le-au fost înmânate erau, în mare parte, materiale care existau deja.
Printre acestea se numărau jurnalele de zbor din avionul lui Epstein și o versiune redactată a agendei sale de contacte care conținea numele unor persoane celebre pe care le cunoștea.
În iulie, Departamentul de Justiție și FBI au declarat într-o notă că nu vor mai fi publicate alte materiale.
Cine este numit în dosarele Epstein?
Potrivit Wall Street Journal, Trump însuși este menționat în documentele nepublicate care au legătură cu Epstein și a fost informat în acest sens de procurorul general Pam Bondi în luna mai. Ziarul a precizat că faptul de a fi numit în dosare nu este o dovadă a unei infracțiuni.
Casa Albă a transmis mesaje contradictorii în replică. Purtătorul de cuvânt Steven Cheung a ripostat, numind povestea „falsă”, deși un oficial anonim care a vorbit cu Reuters a declarat că administrația nu contestă faptul că numele lui Trump a fost inclus.
Deși conținutul oricăror documente inedite rămâne necunoscut, materialele existente în domeniul public menționează o serie de figuri de profil înalt care au avut legături cu Epstein.
Din nou, acest lucru nu implică nicio infracțiune din partea persoanelor respective.
Zeci de nume au fost menționate într-o publicare de documente judiciare în 2024. Prințul Andrew, fostul președinte american Bill Clinton și Michael Jackson s-au numărat printre asociații, prietenii și presupusele victime menționate în cele 900 de pagini care au fost desigilate.
Atât fostul președinte american, cât și prințul britanic neagă orice cunoștință despre crimele lui Epstein. Jackson a murit în 2009.
Există o listă a clienților lui Epstein?
S-a sugerat că dosarele nepublicate ale lui Epstein ar putea conține o așa-numită listă de clienți care ar putea implica în operațiunea sa criminală asociați de profil înalt, pe lângă Maxwell.
În memoriul lor din iulie, DoJ și FBI au declarat că nu există o astfel de listă. Cu toate acestea, teoriile conspirației persistă.
Pretinsa listă a fost uneori confundată cu dosarele Epstein mai ample, iar remarcile lui Bondi au alimentat confuzia.
Declarația Departamentului de Justiție al lui Bondi potrivit căreia nu a existat nicio listă de clienți a părut să contrazică comentariile acesteia de la începutul anului. Când a fost întrebată de un ziarist de la Fox News despre lista despre care se zvonea în februarie, ea a răspuns: „Se află pe biroul meu chiar acum pentru a fi analizată”.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al lui Bondi a precizat că aceasta s-a referit la dosarele generale din cazul Epstein.
Ce știm despre relația Trump/Epstein?
Trump și Epstein par să fi fost prieteni timp de mai mulți ani, frecventând un cerc similar.
Dosarele publicate anterior arată că detaliile lui Trump se aflau în așa-numita carte neagră de contacte a lui Epstein. Jurnalele de zbor au arătat, de asemenea, că Trump a zburat cu avionul lui Epstein în mai multe ocazii.
Ei au fost fotografiați împreună la evenimente de elită în anii 1990, iar fotografiile publicate recent de CNN ar arăta că Epstein a participat la nunta lui Trump cu soția de atunci, Marla Maples.
În 2002, Trump l-a descris pe Epstein drept un „tip grozav”. Epstein avea să remarce mai târziu: „Am fost cel mai apropiat prieten al lui Donald timp de 10 ani”.
Potrivit lui Trump, ei s-au certat la începutul anilor 2000, cu doi ani înainte ca Epstein să fie arestat pentru prima dată. Până în 2008, Trump spunea că nu a fost „un fan al lui”.
Recent, Casa Albă a sugerat că dezacordul lor a avut legătură cu comportamentul lui Epstein și că „președintele l-a dat afară din clubul său pentru că era un ciudat”.
Washington Post, între timp, a sugerat că ruperea relației lor s-a datorat rivalității lor cu privire la unele proprietăți imobiliare din Florida.
De ce sunt oamenii atât de interesați de Epstein?
Membrii duri ai mișcării MAGA a lui Trump au crezut mult timp că oficialitățile ascund adevăruri esențiale despre viața și moartea lui Epstein.
Unii dintre ei au teoretizat că la cele mai înalte niveluri ale societății americane a funcționat o cabală de violatori de copii, protejată de stat. Teoria s-a răspândit prin mesaje criptice postate de un personaj numit Q.
Conform uneia dintre teoriile conspirației promovate de unii influenceri MAGA, Epstein era un agent al guvernului israelian.
De ce cazul Epstein ocupă un loc important în lumea MAGA
Există mai multe întrebări fără răspuns despre Epstein, împărtășite și de populație – în special de ce a primit o sentință atât de blândă în Florida, dacă el și Maxwell au acționat într-adevăr singuri și cum i s-a permis să își ia viața în închisoare.
Trump și echipa sa au dat amploare teoriilor în timpul campaniei electorale, dar acum, când sunt la putere, s-au văzut incapabili să își convingă susținătorii că nu mai există întrebări la care trebuie dat un răspuns.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.