G4Media.ro

Ce șanse are președintele Iohannis să ajungă Înalt Comisar pentru politică externă…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce șanse are președintele Iohannis să ajungă Înalt Comisar pentru politică externă al Uniunii Europene / Cine își mai dorește funcția de comisar la Bruxelles

Nu mai este un secret că președintele Klaus Iohannis își dorește mai nou funcția de Înalt Comisar pentru Politică Externă al Uniunii Europene, ocupată în prezent de Joseph Borell (socialist). La fel de mult și-ar fi dorit funcția de secretar general NATO. În vara anului trecut a semnalizat public că s-ar gândi serios dacă i s-ar oferi. Numai că nu l-a pus nimeni pe nici o listă scurtă de posibili înlocuitori ai lui Jens Stoltenberg.

Sursele de la Bruxelles consultate de G4Media.ro susțin că nici cu funcția de Înalt Comisar nu pare să aibă mai mult noroc. Toate calculele politice o indică în acest moment pe Ursula von der Leyen favorită pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene după alegerile din 2024.

Dacă va ajunge din nou șefa Comisiei, este greu de crezut că un politician din aceeași familie politică, cum este Klaus Iohannis (PPE) va ajunge numărul doi. Potrivit cutumei, poziția de Înalt Comisar revine unui socialist. Înainte de Borell a fost Federica Mogherini, tot socialistă. Iar în cărți pentru această funcție s-ar afla premierul portughez Antonio Costa, socialist și el.

Foarte posibil că președintele Klaus Iohannis nu mizează deloc pe cutumă, ci pe bunele relații cu președinta comisiei, nemțoaica Ursula von der Leyen.

Potrivit unor surse liberale, organizarea Congresului PPE la București înaintea alegerilor europarlamentare ar avea legătură tot cu dorința lui Klaus Iohannis de a deveni Înalt Reprezentant UE pentru politică externă. Președintele Iohannis ar spera să fie anunțat în tandem cu viitorul candidat la președinția Comisiei Europene.

”În politică la acest nivel bunele relații nu prea contează. Negocierile sunt mult mai dure”, a explicat pentru G4Media.ro un europarlamentar român. Acesta admite totuși că președintele Iohannis va încerca să joace această carte, dar spune că șeful statului ar mai trebui să-și informeze măcar propriul grup politic de intențiile sale dacă vrea să-și sporească șansele.

Totuși, bunele relații contează cu siguranță în politica românească. De pildă, cel care va face nominalizarea viitorului candidat la funcția de Înalt Comisar este Guvernul, deci premierul Marcel Ciolacu.

Iată de ce președintele Iohannis lucrează atât de bine cu Guvernul și are tot interesul să cultive o relație cordială cu Marcel Ciolacu. Dacă a calculat corect sau nu, vom vedea, cert este că șeful statului își dorește o funcție la Bruxelles după ce va încheia cei zece ani de mandat la Cotroceni.

Însă mult mai realist pentru România ar fi o poziție de comisar de mai mică importanță la nivelul UE, cum ar fi politica de vecinătate. Cu perspectiva aderării Moldovei și Ucrainei la UE, cu o Ungarie deraiată de la parcursul european, pentru România această poziție în viitoarea Comisie rezultată în urma alegerilor din iunie 2024 ar avea sens.

Unii o văd pe actualul ministru de externe, Luminița Odobescu, drept cel mai potrivit candidat pentru funcția de comisar pentru politica de vecinătate, însă pe lista doritorilor găsim mai multe nume din politica românească.

Printre ei, însuși Mircea Geoană. Chiar dacă azi secretarul general adjunct al NATO le spune tuturor că va fi viitorul președinte al României, n-ar fi exclus să asistăm la o candidatură sperietoare, la o carte de negociere: voi mă numiți comisar ca să nu vă încurc la prezidențiale. Ultimul lucru de care ar avea nevoie Marcel Ciolacu și PSD ar fi un Geoană candidat independent.

Numai că și politica de vecinătate, o poziție așa neînsemnată cum pare, are concurenți serioși. Nu doar România, ci și Austria și-ar dori portofoliul pentru a juca activ integrarea statelor din Balcanii de Vest.

Pe lista candidaților cu greutate la funcția de viitor comisar european se numără și fostul șef al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig. Greu de crezut că fostul șef SRI se va implica în politica internă până după alegerile de anul viitor. O funcție la Bruxelles ar fi însă altceva.

Unele informații indică faptul că Marcel Ciolacu nu ar avea o problemă să-l nominalizeze Comisar din partea României, nici Hellvig să accepte. Au apărut informații că Hellvig ar putea deschide lista PNL la europarlamentare, însă fostul șef SRI pare prea puțin interesat de jocul politic în liga a doua.

Printre cei care își doresc un mandat de comisar european se numără și europarlamentarii Rareș Bogdan (PNL) și Dacian Cioloș (Renew Europe). Cioloș a mai ocupat funcția de comisar pe agricultură, însă capacitatea sa de lobby politic a scăzut dramatic după un șir de erori în politica internă. Cioloș nu mai are formal nici o funcție politică și reprezintă un partid de cel mult 1%.

Vehiculat pentru funcția de comisar este și europarlamentarul Victor Negrescu (PSD), un politician tot mai bine profilat la Bruxelles în grupul socialiștilor, unde este vicepreședinte, dar și în țară. Pentru premierul Marcel Ciolacu, Negrescu a devenit aproape indispensabil în vizitele efectuate la Comisie sau la Parlamentul European.

Așa arată acum culisele bătăliei pentru funcția de comisar, o poziție importantă de putere în Executivul european, bine plătită și, prin urmare, mult răvnită. Datele se pot schimba după ce vom afla rezultatul alegerilor, însă greu de crezut că vom asista la răsturnări dramatice de situație. Cam așa arată bazinul de recrutare al viitoului comisar pe care îl va propune România.

O altă bătălie se duce pentru ocuparea locurilor eligibile pe listele de europarlamentari, însă acest război nevăzut merită tratat separat, ca la Animal Planet, într-un episod viitor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. S-ar putea sa ajunga mai rapid pe la parnaie in afacerea cu BMW-uri pt militie la suprapret de la prietenul lui.

    • Nimeni la nivelul UE nu vrea un astfel de scandal. D-aia nici nu o sa-l propuna nimeni pentru nimic dar nici la parnaie nu ajunge.

  2. Nu cred că interesează pe cineva. Eventual pe doamna profesor.

  3. sa speram ca de la anul nu mai auzim niciodata de acest impostor

  4. Mai bine pun brăduleți în biroul Înaltului Comisar, ficusul nostru s-a ofilit rău.

  5. Ce șanse are președintele Iohannis să ajungă Înalt Comisar pentru politică externă al Uniunii Europene ? Zero.

  6. Nu interesează pe nimeni viitorul acestui ins!

  7. Toate sansele! Sa-l ajute Belzebut!!!

  8. Îi doresc să ajungă Înalt Comisar. Șef de celulă.

  9. Sunteți siguri că Iohannis nu e socialist? Nu de alta dar în două mandate a numit mai mulți premieri de la PSD decât de la orice alt partid :)))

    • Vrednic este! Nici un lider psd n-a făcut atât de mult bine partidului pe cât a reușit iohahannis.

    • Ca sa ai o ideologie, trebuie sa ai totusi niste principii. Omul e prea limitat intelectual ca sa aiba principii. El vrea doar posturi caldute, bani multi si sa nu fie deranjat de nimeni.

  10. Sa speram ca va merge la pensie. Suntem in criza. Europa are nevoie de lideri, nu de turisti.

    Doamne fereste sa fie si unul ca Victor Negrescu, un impostor de prima mana.

    Cea mai buna si curata din lista este Luminita Odobescu. Ea ar trebui sa fie!

    • Din Romania nu vad pe nimeni capabil sa ofere ceva Uniunii Europene. Nu ca in restul Europei ar fi prea multi. In momentul asta Meloni si Macron sunt singurii care pare ca au ceva creier si vointa de a schimba ceva. Pe restul politicienilor din UE i-as imparti in 2 categorii : pro-europeni dar inutili complet, fara vointa si inteligenta, fara viziune si anti-europeni lipsiti de orice scrupule, care nu dau doi bani pe UE si tot ce vor e sa se mentina la putere in tarile lor cu orice pret inclusiv acela de a distruge tot ce s-a construit in Europa in ultimii 60 de ani.

  11. Excelentă comparația cu Animal Planet!Pentru că ne gândim invariabil la hiene,șacali,varani etc din politica noastră..

  12. sper sa ajunga ceea ce este : un nimic ! poate aia de la bruxelles nu pun botu asa usor la vrajelile grivco cum am pus noi ca fraierii!

  13. Ghinion: încă nu-și poate trece în CV-ul Europass Schengenul.

  14. Credeți că UE nu are nevoie de oameni docili, manevrabili? Iohhanis e perfect. Singura prolemă ar fi că aeroportul Sibiu nu are legături cu Bruxelles și onorabilul nu va putea vizita nevasta în fiecare weekend.

  15. se califica ! ii plac funcțiile, călătoriile si somnul …e dezamăgirea perfecta

  16. Ce parere aveti despre Victor Negrescu? Pare cel mai frecventabil pesedist

  17. Cui ii mai pasa de tradator bre?

  18. Există o distanță uriașă între ceeea ce ar vrea să fie acest om și ce realizări are. Sunt două fapte în apariția cărora are ”merite” de necontestat. Primul este demolarea pnl, prin aplicarea unui criteriu de selecție, conform căruia nivelul maxim de competență, ”benchmarkul” ideal al liberalului român, îl constituia el însuși. Luînd în considerare oferta modestă de politicieni liberali, aplicarea acestui al doilea filtru care egalează ”în jos”, cred că este pe cale să dea lovitura de grație partidului liberal.

    Cel de al doilea este și mai grav ; mă refer la această coaliție psd-pnl, care a dus într-adevăr ”liniștea” , o liniște nefirească și falsă, fiindcă a apărut după niște ciocniri cu mult fum și gălăgie, de ochii lumii. O liniște în care lucrează deobicei cei ce ”trag sfori” , pun mâna pe lucruri și se construiesc concordii murdare. O liniște de rău augur.
    Trebuie totuși să subliniez, că privite dinafară aceste fapte mărețe ale lui Iohannis nu sunt atât de acut vizibile, precum le sesizăm noi. Coalițiile dintre socialiști/socialdemocrați și liberali sunt o formulă frecventă de guvernare în multe țări, cu toate că, de exemplu în Ungaria, au creat premizele pentru apariția regimului Orban. Bănuiesc că apetența spre călătorii, de a ”vedea lumea” sunt mai vii în imaginația pretendentului, decât dorința de a lăsa amprenta unei politici unionale externe marcante. Pe de altă parte, ce au realizat ceilalți predecesori, din ultimii ani ? Uniunea are de mult nevoie de o imagine și politică externă, demnă de potențialul lui economic global, încă neatinsă. Cu Iohannis șansele sunt și mai mici.