G4Media.ro

Ce s-a ales dintr-un sistem de irigații în valoare de 1, 3…

Ce s-a ales dintr-un sistem de irigații în valoare de 1, 3 milioane de euro inaugurat cu pompă de Petre Daea în 2018/ Agricultor: A existat apă doar pentru vizita aia, dar atât

Sistemul de irigații din judetul Ilfov, inaugurat acum doi ani de ministrul Petre Daea, nu funcționează. Stația de pompare a fost reabilitată și poate fi pornită. Însă nu are unde trimite apa. Canalele sunt înfundate, surpate și pline de buruieni, transmite Digi24.ro

  • Florinel Barbu – fostul director ANIF, în 2 octombrie 2018: „S-a făcut bazinul de aspirație pe un kilometru, s-au montat stăvilare noi la râul Sabar, au fost reabilitate stația, conducta de refulare și 26 de kilometri de canal, valoarea investiției a fost undeva la 1,3 milioane de lei„.

Ziua de 2 octombrie 2018 a fost una dintre cele mai fericite pentru agricultorii din zona Jilava, din Ilfov. Canalul de irigații urma să fie funcțional și să asigure apa pentru toate terenurile din zona.

Redeschiderea s-a făcut cu mare fast în prezența fostului minstru al agriculturii, Petre Daea. Aproape doi ani mai târziu situația arată dezolant.

Adrian Țone (foto) este unul dintre cei care s-au bucurat cel mai tare de noua investiție pentru că are în apropierea canalului de irigații 3000 de hectare de culturi. Omul spune că bucuria a durat doar câteva zile.

„Când s-a dat drumul la stație și a fost deschiderea cu ministrul Daea prezent, apa a fost dată de la stația de pompare de la 400 de metri, până aici. De aici încolo nu a fost plin niciodată canalul, aici a fost blocat doar pentru a vedea minstrul Daea că există apă, pentru vizita aia, da, atât”, mai spune Adrian Țone.

În teorie canalul de irigatii care începe de la Jilava și se termină la Frumușani, care măsoară 26 de kilometri ar trebui să irige 10.000 de hectare de teren. În realitate canalul este plin de gunoaie, este foarte degradat și nu a mai văzut picătură de apă de peste 10 ani.

Noul director al Autorității Naționale de Îmbunătățiri Funciare spune că proiectul nu era gata în toamna anul 2018 și nu este gata nici acum.

  • Constantin Ștefan, director ANIIF: In anul 2018 a fost o inaugurare! Nu a funcționat, nu în 2019 în decembrie a fost reabilitată lucrarea de la stația de pompare. Lucrările pe canal nu au fost executate și suntem puși în situația să le efectuăm acum. În momentul de față, trebuie o decolmatare a sifonului și o reparație pentru că au fost niște încercări de vandalizare. Se intervine intens pentru ca săptămâna viitoare să putem alimenta canalul”.

Canalul de irigații din Ilfov a fost amenajat în anii 70 și a funcționat până în 2008. Canalul traversează comune din Ilfov, Giurgiu și Călărași.

Citește integral pe Digi24.ro

Sursa Foto: jurnaluldeilfov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Teleorman… pot sa se si cac* in capul lor, ca tot PSD voteaza.

  2. „Canalul de irigații din Ilfov a fost amenajat în anii 70 și a funcționat până în 2008”

    se facea treaba buna pe atunci, acum am uitat tot, suntem furnizori de forta de munca bruta si prea smecheri sa votam

  3. Canalul a fost colmatat de gunoaie și devalizat de către Petre Daea sau oricare alt ministru, nu de către riverani. În perioada iterbelică și încă o perioadă după al-2-lea, până la colectivizare, țăranii foloseau fiecare picătură de apă, inclusiv cea de ploaie, aveau „roți” de apă la care înhămau cai, își construiau singuri baraje și canale și reușeau să-și irige culturile. De ce atunci se putea și acum nu ?!? Pentru că atunci pământul era al țăranilor care știau valoarea lui, acum pământul este al boierilor din capitală și al celor din alte capitale, iar interesul este unul marginal.

  4. Apa a disparut din cauza cormoranilor, ca ” e prea multi „

  5. Parcă numai acolo a fost așa ?Mai cercetați ziariștilor.Raportările false de pe vremea lui Ceașcă n-au ieșit din fizicul lui Daea nici când a fost ministru.Ajutat de mahărul Florinel de la Anif și de toate slugile care conduceau filialele locale , subordonații mahărului amintit au băgat apă pe canale doar pentru a sifona bani prin lucrările executate.Apa gratis-plătește poporul!Urmăriți lucrările făcute in anii trecuți .Mai sunt lucrări unde apa a curs doar în prezența lui Daea anul trecut.Acuma nu…Cercetați băieți!Este marfă…

  6. Pai cum vine asta, ca Orban mi-spus acul 2 luni ca se fac investiții în șist de irigații!!!
    Nu știu ce o fi ala „șist de irigații”?!
    Sau o fi vrut sa scrie „șest”, dar a greșit?!
    Nu știu, ca nu i-am mai cerut detalii…

    • Program de guvernare PSD ALDE 2017 – 2020
      Capitolul Politici agricole și de dezvoltare rurală
      „2. Refacerea și extinderea sistemului de irigații. Apă gratuită până la
      stația de punere sub presiune. Reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la stațiile de punere sub presiune, pentru cca. 2 milioane de hectare. Programul se va desfășura în trei etape, urmând a fi reabilitate în total un număr de 86 de amenajări de irigații: în prima etapă, 2017-2020 vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafață de 1,3 milioane hectare; în a doua etapă, 2018-2020, vor fi reabilitate 37 de amenajări deservind o suprafață de 490 mii hectare; în a treia etapă, 2019-2020 vor fi reabilitate 9 amenajări deservind o suprafata de 190 mii hectare. (Durata 4 ani; Beneficiari: 484 organizatii ale utilizatorilor de
      apă pentru irigații, cu peste 200.000 de utilizatori care dețin exploatații agricole în
      amenajările de îmbunătățiri funciare”
      Cum fiecare etapa de irigare incepe cand incepe si se termina in 2020 iar PSD nu a mai apucat la guvernare in 2020 (dar mai au majoritatea in parlament) sunt scuzabili pentru ca din 2 milioane de hectare in „3 ani de foarte buna guvernare”(?) au realizat doar vreo 100 de mii de hectare din cele 2 milioane promise.

  7. A venit toarăşu, a dat indicăţii pretioase, a „inaugurat” si a plecat.

    Piesa-i gata, trag oblonul, Hei, ce ploaie e afară! Dacă v-a plăcut bufonul, Mai poftiţi şi-n altă seară. Trist!

  8. ANIF – o agentie fara control, cu sedii locale ascunse, cu angajati fantoma, nu apuci sa ii vezi decat pe statele de plata sau la cumparaturi prin oras cu masinile agentiei! O institutie care deserveste clientela politica cu foarte multi angajati nejustificati! Se continua linia PDL, apoi ALDE si PSD! E agentia cea mai activa la angajari si poate se apleaca si ministrul agriculturii asupra exploatarilor padurilor de salcam! Se fura din paduri chiar de catre oamenii institutiei!

  9. Vedeti ca e o diferenta intre titlu si articol.
    In titlu zice 1.3 milioane euro
    In articol zice 1.3 milioane lei.
    Nu ma intereseaza care e adevarat, dar sa fie la fel.

    E usor sa il critici pe Daea. Oare cine trebuie sa curete canalale alea? Daea nu mai e ministru de 7 luni. Oare agricultorii aia din zona n-au tractoare sa isi curete canalul? Sau mai bine ne vaitam?
    Sper ca si-au asigurat culturile, cum fac vesticii si ii doare-n cur ca e seceta.

    • E responsabilitatea ANIF! Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare! Reteaua de irigatii e responsabilitatea lor de cand preiau apa de la Apele Romane! Agricultorii nu au voie sa intervina pe canale sau bazine! O zi buna!