G4Media.ro

Ce promite progresistul Gabriel Boric, noul președinte ales al Chile, care a…

foto: Gabriel Boric Facebook

Ce promite progresistul Gabriel Boric, noul președinte ales al Chile, care a câștigat alegerile în fața unui ultra-conservator

Președintele ales Gabriel Boric, care la doar 36 de ani va deveni cel mai tânăr președinte din istoria Chile, promițând că va „îngropa” neoliberalismul „născut” chiar în această țară, l-a învins duminică cu scorul de 55,87% – 44,13% pe ultra-conservatorul José Antonio Kast, potrivit datelor oficiale provizorii.

Fiu de nazist, oponent al avortului la cerere și căsătoriilor între persoane de același sex, Kast spunea despre fostul dictator Augusto Pinochet (care a condus Chile între 1973 – 1990) că, dacă era în viață, l-ar fi „votat”, într-o cursă electorală care a dus la o participare  record la urne de când votul a devenit voluntar (2012).

„De astăzi el (Gabriel Boric n.red.) este președintele-ales al Chile și merită întregul nostru respect și o colaborare constructivă”, a declarat José Antonio Kast într-o postare pe Twitter, citată de DW, chiar înainte de publicarea rezultatelor finale. „Chile este întotdeauna pe primul loc”, concluzionează Kast, care în trecut propunea săparea de „șanțuri” pentru a combate migrația ilegală din Venezuela, conform informațiilor prezentate anterior de G4Media.

„Voi fi președintele tuturor chilienilor”, a declarat Gabriel Boric, după o discuție cu actualul președinte de centru-dreapta, Sebastian Pinera, care își va finaliza mandatul pe 11 martie 2022, conform France24. Actualul președinte Pinera l-a asigurat pe Boric de întregul său sprijin în cele trei luni de tranziție, precizează The Times of Israel.

„Timpurile care urmează nu vor fi ușoare. Doar cu coeziune socială, cu regăsirea noastră și a unor fundamente comune vom putea să avansăm spre o dezvoltare cu adevărat sustenabilă, care să atingă fiecare chilian”, precizează progresistul social-democrat Boric, citat de The Guardian.

Candidat la alegerile prezidențiale din partea coaliției de stânga „Aprobați Demnitatea” (AD), Boric a fost ales în 2014 ca deputat independent în regiunea natală din sudul statului Chile, Magallanes, și reales în 2017, după ce între 2011 și 2013 a fost unul din liderii protestelor studențești numite „Iarna din Chile”, care au fost împotriva unei reforme „neoliberale” asupra sistemului de învățământ, notează revista Jacobin. La vârsta de 36 de ani, acesta va deveni în 11 martie 2022 cel mai tânăr președinte al Chile, după ce în 2014 a devenit unul dintre cei mai tineri aleși din parlamentul chilian.

„Suntem o generație care a apărut în viața publică cerând ca drepturile noastre să ne fie respectate ca fiind drepturi, nu tratate precum niște bunuri de consum sau ca o afacere”, spunea Boric, citat de Associated Press. „Știm că aici continuă să fie o justiție pentru bogați și o justiție pentru săraci, și nu vom mai permite ca cei săraci să plătească prețul inegalității din Chile”, adaugă acesta.

Gabriel Boric a promis în timpul campaniei electorale susținerea pentru modificarea constituției chiliene din 1980, încă în vigoare, din timpul dictaturii militare a lui Augusto Pinochet, în care inclusiv apa este văzută ca un drept privat și nu ca un bun public, conform El Pais. 

„Dacă Chile a fost leagănul neoliberalismului, îi va fi și cimitirul”, anunța progresistul Gabriel Boric după câștigarea alegerilor interne a coaliției AD pentru alegerile prezidențiale, citat de Reuters.

Inițiativa de modificare a constituției, care e considerată că blochează orice încercare de reformă, a fost votată pozitiv de 78% din chilieni în 2020, precizează New York Times, în timp ce un referendum pentru aprobarea noii constituții este așteptat la anul, proces ce ar putea duce și la alegeri prezidențiale anticipate, în caz de validare.

Printre prioritățile lui Boric se află și protecția populației indigene, combaterea schimbărilor climatice, mărirea taxelor pentru cei „super bogați” pentru a finanța programele sociale și cele de mediu, precum și promovarea drepturilor LGBTQ și ale femeilor, conform Aljazeera.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Bravo Chile! 👏 O țară făină merita un președinte fain. Foarte mândru și mișcat de alegerea făcută de acest popor minunat.

  2. Pe cand un presedinte asa si la noi.

  3. Cand votul nu este obligatoriu, la urne se prezinta doar cei care au „interes” sa voteze un anumit candidat.
    Prin urmare, toata planeta unde votul e liber, este conduse de persoane care nu au fost alese de majoritatea electoratului, ci de majoritatea electoratului care a votat.
    Chile, o perla a Americii de Sud. Sa vedem cum o sa evolueze in epoca progresismului.

    • Bine, Ano, stai jos si mai invata putin limba romana… Si, apropo, vezi ca la alegerile din Chile de acum prezenta la vot a fost la un maxim istoric de cand a fost eliminat votul obligatoriu.

    • Si cine nu iese la vot nu are dreptul sa se planga de nimic. Au avut ocazia sa isi spuna parerea . Si daca partea care nu a castigat asta e. ASta e democratia daca vreti un TATUC mergeti in Rusia, China , Korea de N

  4. Cind doi lupi si o oaie voteaza ce maninca la masa de seara, nu iese bine, indiferent de culoarea politica a animalelor. De data asta, lupii sint rosii. Chiar sint curios sa vad, din afara, ce-o sa se intimple in Chile cu progresistii la putere, ca se vaitau de mama focului ce-i exploata guvernul de dreapta.

  5. Bravo Chile! In Romania, mai e intuneric…

  6. Lumina ca asta, cu suprataxarea bogatilor si un pic de lupta de clasa, cam vine de la Rasarit.