G4Media.ro

Ce obligații ai dacă ești vaccinat, dar locuiești sau ai intrat în…

sursa foto: Pexels/ Emma Bauso

Ce obligații ai dacă ești vaccinat, dar locuiești sau ai intrat în contact cu un caz pozitiv. În ce situații copiii intră automat în carantină/ Vezi explicațiile directorului CNSBT din cadrul Institutului de Sănătate Publică

  • Ce face o persoană vaccinată cu schemă completă, care a intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv cu COVID-19 -fie că este un membru de familie, coleg de muncă sau pur și simplu o persoană care s-a aflat în același loc sau încăpere.
  • Trebuie să intre în carantină sau nu? Dar un copil? În ce situații aceștia intră automat în carantină?
  • G4Media a consultat prevederile în vigoare ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a stat de vorbă cu Adriana Pistol, șefa Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, pentru a lămuri cele mai importante aspecte pentru persoanele care află că au intrat în contact direct cu un caz pozitiv.

Potrivit articolului 6, alineatul 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din data de 1 iulie 2021, persoanele care au făcut ambele doze de vaccin şi au depăşit pragul de 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze nu mai trebuie să stea în carantină dacă au luat contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19.

  • „Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct”, se arată în documentul citat.

Totodată, din documentele consultate de G4Media, reiese faptul că persoanele vaccinate cu schemă completă care au intrat în contact direct cu un caz pozitiv de COVID-19, dar sunt asimptomatice, nu trebuie să efectueze un test RT-PCR.

Potrivit unui document al Institutului Național de Sănătate Publică, actualizat la data de 2 iulie 2021, excepție fac persoanele vaccinate, dar care prezintă simptome. În acest caz, chiar dacă este vaccinată, o persoană care a intrat în contact cu un caz pozitiv și are simptome de COVID-19 trebuie să facă un test PCR, iar dacă acesta iese pozitiv să se izoleze. Dacă iese negativ testul PCR (este necesar pentru vaccinații simptomatici, chiar dacă au ieșit negativi la un test rapid):

  • ”Persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cele care au trecut prin boală, documentată cu bilet de externare din spital și/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv:
  • persoanele simptomatice conform definiției de caz trebuie să efectueze un test RT-PCR;
  • persoanele simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2 efectuat în unități sanitare sau în alte unități avizate pentru testare trebuie să efectueze la rândul lor un test RT-PCR”.

Totodată, important de notat este definiția contactului direct, elaborată de INSP și actualizată la data de 2 aprilie 2021.

Astfel, „contactul direct este definit ca:

Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

– Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

– Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

– Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

– Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.

Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct”, se arată în documentul INSP privind definițiile de caz pentru COVID-19.

Când nu ești contact direct chiar dacă locuiești cu o persoană pozitivă la COVID-19

Adriana Pistol, șefa CNSCBT din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a oferit lămuriri suplimentare pentru G4Media în privința copiilor care locuiesc sau au intrat în contact direct cu o persoană confirmată pozitiv la COVID-19.

Pistol susține că indiferent de vârstă, în cazul copiilor nevaccinați care intră în contact direct cu un caz pozitiv aceștia nu mai pot merge la școală și intră automat în carantină. Nu este de ajutor nici un test PCR negativ pentru că pozitivarea poate fi constată ulterior:

  • ”Carantinarea este obligatorie pentru orice persoană nevaccinată, contact direct al unui caz pozitiv, indiferent dacă are azi un test PCR negativ, care a doua zi poate fi pozitiv”.

În schimb, persoanele vaccinate nu sunt considerate contacți direcți și nu sunt obligate să intre în carantină. Se recomandă însă ca persoana pozitivă să fie izolată în casă, iar vaccinatul să poarte mască peste tot, chiar dacă este asimptomatic:

  • ”Persoanele vaccinate nu sunt considerate contacți direcți, nu se carantinează, dar se recomandă ca persoana pozitivă să fie izolată în casă, iar vaccinatul să poarte mască peste tot”, a mai declarat Adriana Pistol pentru G4Media.

Spre exemplu, în cazul unei familii în care unul dintre părinți e confirmat pozitiv la COVID-19, iar celălalt părinte (vaccinat) și copilul (nevaccinat) ies negativi la testele PCR: părintele nu este considerat contact direct, pentru că este vaccinat, însă copilul este considerat contact direct, pentru că este nevaccinat.

Așadar, părintele poate părăsi locuința, dar trebuie să poarte mască peste tot unde merge, iar copilul intră în carantină. Singura situație în care al doilea părinte este obligat să intre în carantină alături de primul este dacă prezintă simptome, iar testul PCR e pozitiv.

Singura situație în care copilul este exceptat de la carantină și poate continua să meargă la școală este aceea în care acesta este vaccinat.

sursa foto: Pexels/ Emma Bauso

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. De ce nu este centrata campania de vaccinare pe persoanele vulnerabile ?

    • Poti chiar tu sa fii persoana vulnerabila, chiar daca nu crezi / nu te consideri asa. Nu poti sa stii ce probleme ascunse de sanatate ai care sa te duca Doamne ferește la ATI daca iei virusul.
      Unii ajung la ATI chiar daca e a doua infectare, trecand fara probleme prin prima infectare.

    • Vaccinul e la liber.Centrele de vaccinare sunt goale.Intrebarea asta avea rost în februarie-martie,acum e tâmpită rău.

    • Bună seara! Eu am următoarea situație :eu și soțul suntem vaccinați formulă completă, băiatul nostru de 13 ani (nevaccinat) a fost confirmat pozitiv Covid iar celălalt copil de 3ani și 10 luni(nevaccinat) negativ.
      Cum se procedează? Unul din părinți nu trebuie să rămână izolat cu copiii? Dna doctor de familie spune că nu există stipulat în procedura astfel de cazuri și nu îmi poate elibera document medical pentru a prezenta la serviciu. Mă puteți ajuta?
      Vă mulțumesc!

  2. Sau de ce nu spun zilnic de cei vindecați ?
    Așa ar trebui să înceapă știrea :
    – S-au vindecat 1.300.000 oameni din x …
    -S-au îmbolnăvit 13.000 oameni
    -Au decedat 10 care aveau afecțiuni grave(Comorbiditati)

    • @”Prosti dar multi”-asa scria ieri pe pancarta voastră.
      Comorbiditati înseamnă GRASi,in jumătate din cazuri.Ai priceput acum,s-au vrei să îți desenez.

    • Qed

  3. Valul vaccinatilor.Se infecteaza si transmit la fel de bine ca nevaccinatii.In Israel doar 6 luni este valabil certificatul verde pentru ca si-au dat seama ca erau prea multi vaccinati infectati.

    • „Prosti dar mulți”-o pancarta foarte sinceră aseară.

    • „Se infecteaza si transmit la fel de bine ca nevaccinatii” De unde ai scos asta? Din cur?

  4. Spui jumatati de adevaruri. E mai periculos decat daca ai minti constant…

  5. Mda, desi varianta Delta e mult mai infectioasa, sunt aceleasi reguli ca anul trecut pentru definitia de caz, definitia de „contact direct”, etc.

    Si chiar si atunci aceste definitii erau prea restranse, eliminand multe persoane care ar fi trebuit sa fie considerate „cazuri” si „contacte directe”. Asta e unul dintre motivele pentru care suntem unde suntem.

    Intre timp, afara tocmai se mai aude inca o salvare.

    PS: „Contacți” nu exista in limba romana, e „contacts” din limba engleza la care a fost lipit artificial un „i”, un fel de plural dublu. Ca si cum ai zice ”cheți” in loc de ”pisici”.

  6. Eu am stat o dată în carantină și pentru că am avut 37.3 am luat tratamentul medicului de familie. Cam după șase zile au venit acasă și m-au testat, rezultatul a fost negativ. Habar n-am dacă n-am luat-o sau mi-a trecut până la test.
    Acum am în casă medicamente și un test rapid.
    Sunt vaccinată și dacă o să am simptome mă tratez, dar ies din casă când vreau eu. Celor nevaccinați le urez multă sănătate.

    • Grija doar sa nu te audă panicatii, s ar putea să facă palpitații ca și „cioabă”. Probabil el sta in casa din 2019 sa nu moara bunica nu știu cui

  7. Referitor la ultima fraza
    „Singura situație în care copilul este exceptat de la carantină și poate continua să meargă la școală este aceea în care acesta este vaccinat.”
    Conform cu ultimul ordin comun Men/Ms e valabil doar copiii vaccinati clasele VII-XII/XIII .. Copiii de clasa a VI-a (sau chiar de a V-a) peste 12 ani vaccinati ce au, eide ce nu pot merge fizic la scoala cand apar cazuri de imbolnaviri in clasa si trec in online?

    (7) Prin excepție de la prevederile alin. (1), elevii claselor VII—XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

  8. Buna ziua.Am si eu urmatoarea situatie:eu si sotul suntem vaccinati ,copilul 3 ani a intrat in contact direct cu sora mea depistata pozitiv ,sotul a ramas cu el acasa cele 14 zile,medicul de familie nu vrea sa emita medical deoarece noi suntem vaccinati ,nici macar de ingrijire copil ,pt ca un parinte clar trebuia sa ramana acasa cu copilul ,ce facem in urmatoarea situatie ,Dsp-ul spune ca ei nu au nici o treaba ca noi suntem vaccinati .