G4Media.ro

Ce învață copiii și tinerii din Marea Britanie și Suedia la orele…

Sursa foto: Unsplash

Ce învață copiii și tinerii din Marea Britanie și Suedia la orele de educație sexuală/ România, țara cu cele mai multe mame minore din UE, dar cu opoziție puternică la educația sexuală în școli

Educația sexuală stârnește controverse puternice în societatea românească, fiind o temă tot mai aprinsă de dezbatere. Opiniile sunt împărțite între faptul că educația sexuală predată în școli ar încuraja începerea vieții sexuale la vârste tot mai fragede și faptul că astfel de cursuri ar contribui semnificativ la educația copiilor și la scăderea procentului mamelor minore, cel mai mare din Europa.

La polul opus României, în Marea Britanie, spre exemplu, astfel de cursuri (educație pentru relații) sunt obligatorii pentru toți elevii din învățământul primar, iar cursuri pentru ”relații și sex” (RSE) sunt obligatorii pentru toți elevii care urmează studii medii, în timp ce educația pentru sănătate este obligatorie în toate școlile, conform site-ului guvernamentul al Mării Britanii.

Ce învață copiii din Marea Britanie în școala primară 

La școala primară, educația în relații îi învață pe copii o mulțime de informații despre relațiile sănătoase, inclusiv despre cum să-și comunice propriile limite și să recunoască granițele celorlalți, să rămână în siguranță online și diferențele dintre contactul adecvat și inadecvat sau nesigur. Încurajăm cu tărie școlile să includă predarea diferitelor modele de familie și a relațiilor între persoane de același sex.

Educația pentru sănătate ar trebui să includă pubertatea, inclusiv menstruația și pe cât posibil, acest lucru ar trebui abordat înainte de debut. De asemenea, se concentrează pe predarea caracteristicilor unei bune sănătăți fizice și a bunăstării mentale, iar profesorii ar trebui să fie clar că bunăstarea mintală este o parte normală a vieții de zi cu zi, la fel ca sănătatea fizică.

Cursurile pentru gimnaziu: Despre hărțuire, viol și abuz domestic

La liceu, educația sexuală acoperă conținut pe o gamă mai largă de subiecte cheie, inclusiv consimțământul, exploatarea sexuală, abuzul online, îngrijirea, constrângerea, hărțuirea, violul, abuzul domestic, căsătoria forțată, violența bazată pe onoare și modul în care acestea pot afectează relațiile actuale și viitoare.

Elevii învață faptele și legea despre sex, sexualitate, sănătate sexuală și identitate de gen într-un mod adecvat vârstei și incluziv, pentru a exista șanse egale de a explora caracteristicile relațiilor stabile și sănătoase.

Educația pentru sănătate se concentrează prin a le permite elevilor să facă alegeri bine informate și pozitive pentru ei înșiși și include predarea despre impactul pubertății asupra emoțiilor și psihicului adolescenților. Curriculumul acoperă sănătatea mintală și îi ajută pe tineri să recunoască și să gestioneze orice probleme de bunăstare, precum și modul în care pot căuta sprijin cât mai devreme posibil.

În Suedia, prezervativele sunt distribuite în contextul educației sexuale, iar elevii pot pune întrebări sub anonimat

În Suedia, educația sexuală presupune studiul despre sănătatea sexuală și reproductivă, despre anatomie și funcții sexuale, orientări sexuale, ITS, HIV/SIDA, avort și contracepție, notează RFSU.se.

Suedezii consideră importantă posibilitatea de a discuta, de a reflecta și de a lucra la atitudinea tinerilor, la norme și valori privind, de exemplu, folosirea prezervativelor, genul, hărțuirea și exprimarea iubirii. Sunt folosite diferite metode, cum ar fi jocuri de clarificare a valorilor și discuții de grup. Elevii spun adesea că aceasta este cea mai bună parte; să cunoască reflecțiile colegilor de clasă și ale profesorilor despre sex, dragoste și relații.

În multe școli, prezervativele sunt distribuite gratuit în acest context al educației sexuale. Cea mai mare parte a educației sexuale se desfășoară în al cincilea, al optulea și al nouălea an școlar, deși diferă de la școală la școală.

Pubertatea, dezvoltarea corpului, dragostea, imaginea de sine, masturbarea, prezervativele și metodele de prevenire, sexul, orientarea sexuală sunt câteva subiecte considerate de suedezi ca fiind importante, iar mulți profesori îi lasă pe elevi să pună întrebări în mod anonim.

În al cincilea an de școală, când elevii au 11 ani, sunt abordate subiecte precum pubertatea, dezvoltarea corpului și masturbarea. În al optulea an, la vârsta de 14 ani, multe școli se concentrează pe subiecte precum funcțiile corporale și ITS (infecții cu transmitere sexuală – n.red). În al nouălea an, accentul este adesea pus pe relații. Multe subiecte revin, pe măsură ce gândurile și întrebările elevilor se schimbă pe măsură ce cresc și câștigă experiență. 

România: Educație ”pentru viață”, nu sexuală, și doar cu acordul scris al părinților

Deputații au adoptat, în iunie anul trecut, Legea privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, unde este prevăzută introducerea acestei materii începând cu clasa a 8-a, doar cu acordul scris al părinților.

În lege nu apare însă sintagma ”educație sexuală”, ci „educație pentru viață” și „educație sanitară”.

Programele care vor putea fi predate au ca scop prevenirea bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii la minore, un flagel social în România.

La dezbateri, deputatul partidului extremist AUR Alin Coleşa a afirmat că nu este nevoie de „sexualizarea copiilor”, potrivit Agerpres, în condițiile în care AUR s-a împotrivit constant introducerii acestei discipline de la clasele mici.

”Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creştem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenţi, de sexualizarea lor într-un cuvânt”, a spus Coleşa, citat de Agerpres.

România, țara cu cele mai multe mame minore din UE care nasc înainte de 15 ani 

România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană care nasc înainte de 15 ani, iar o investigație Dela0.ro și Info Sud-Est arată că, în medie, două minore au născut în spitalele de stat din sud-estul țării în ultimii cinci ani.

Autoritățile statului, care ar trebui să monitorizeze și să prevină fenomenul sau, de ce nu, să încerce să îl reducă, nu colaborează între ele și, în cele mai grave cazuri, nici măcar nu știu câte fete ajung în maternități mult prea devreme.

Conform informațiilor furnizate de reprezentanța Comisiei Europene în România, din 2015 până în 2021, România oscilează între locurile 1 și 2 în Europa în ce privește mamele minore, în total.

Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei ”Salvaţi Copiii România”, a atras atenţia la începutul lui 2021 asupra faptului că în România se înregistrează 40% dintre toate sarcinile din UE la fete sub 15 ani şi 23% în rândul fetelor sub 19 ani.

Potrivit reprezentantului ”Salvați Copiii” zonele cu cele mai multe mame adolescente sub 19 ani sunt judeţele Bihor, Suceava, Iaşi, Vaslui, Constanţa sau Bucureşti. Iar în Mureş, Dolj, Braşov sau Bacău se înregistrează cele mai multe fete sub 15 ani care au copii.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Corect, de ce sa educam copiii, cand putem avea cel mai mare procent de mame minore din Europa?

  2. Educatia e rea, fiindca duce la scaderea procentelor PSD/PNL.

  3. Mame minore : ce culoare au majoritatea ?

  4. @Ioan Aurel P – 😂 Mai omule, ti-am mai spus, nu te mai da in stamba aici ca te faci de ras. Ti-am cautat virgula inainte de si. Ce sa vezi, e o apozitie acolo, una explicativa, da’ cred ca e cam mult pentru cunostintele tale. „Educatie ”pentru viata”, nu sexuala, si doar cu acordul scris al parintilor”

  5. Intunericul necunoasterii!

  6. @Ioan Aurel P – 😂 De fapt, sunt vreo doua trei situatii similare in text, la una chiar fiind omisa virgula de dupa si, desi ar fi trebuit sa fie acolo. Te las pe tine sa le descoperi.