G4Media.ro

CCR discută sesizarea PSD privind desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Ion…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

CCR discută sesizarea PSD privind desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu

Curtea Constituţională a României urmează să discute, miercuri, sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmisă de grupul parlamentar PSD din Senat, transmite Agerpres.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat de Senat cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”. Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.

Proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce legea pentru respingerea OUG 91/2019 fusese trimisă la promulgare, dar a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, admitea că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. De ce e treaba CCR sa decida asupra existentei unei institutii?

    Asa iti dai seama ca Romania e o tara din lumea a treia, noua politruci sunt zei si decid tot ce misca, parlamentul e inutil, la fel si guvernul.

  2. Cercetările trebuie făcute de istorici independenți, pentru a evita flagrantul conflict de interese in care conducerea institutului se afla de la înființarea sa. Pașii inainte făcuți in descifrarea evenimentelor din decembrie 1989 nu sunt rezultatul “cercetarilor” acestui institut.

    • Pai scopul este exact invers, ce nu e clar?
      …”descifrarea evenimentelor”… ce evenimente? care teroristi? cine’s criminalii?
      30 de ani de „cercetari”…… peste 1000 de morti omorati de nimeni

  3. 1. Ccr ar trebui sa respinga sesizarea ca inadmisibila. Nu e treaba ccr sa infiinteze sau desfiinteze institutii.
    2. Nu e nevoie de un institut special ca sa cerceteze o lovitura de stat de acum 30 de ani.
    3. E conflict de interese ca liderii loviturii de stat sa investigheze lovitura de stat. E ca si cum stalin ar fi pus sa cerceteze crimele comunismului sau hitler exterminarea evreilor.

  4. Domnul Iliescu, în Decembrie 2004, cu puțin înainte de expirarea mandatului de președinte și-a tras un institut pentru cercetarea revoluției sale. A numit totodată – pentru că nu se specifică termenul, se pare că – pe viață un colegiu national, format din 25 de membri, toți fiind ”simboluri ale revoluției”. Finanțat din bugetul statului, mai exact dintr-un subcapitol al bugetului Senatului, institutul mai are și istorici de casă care sunt ”dedicați cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.
    Am scos aceste date din Wikipedia română. Mi-ar fi plăcut să mă pot informa și din site-ul oficial al IRRD ( http://irrd.ro/ ) prezentat la sfârșitul articolului din Wiki, dar spre surpinderea mea, dând click pe link, mi-a intrat un magazin online de casă și grădină, care m-a instruit într-un ton arțăgos : ”Pentru a posta produse pe siteul nostru va rugam sa ne contactati la email: info@irrd.ro
    Vă recomand cu căldură să citiți articolul din Wikipedia, scris cu siguranță de casă ”pro domo”, în cel mai autentic limbaj de lemn de esență tare. Sunt prezentate și titlurile lucrărilor editate de institut, care – să recunoaștem – are un caracter inovator în domeniul istoriografiei, prin această introspecție amplă, prin ”depănarea amintirilor” din acele zile zbuciumate. IRRD are și pagină de Facebook, urmată de 572 persoane.
    Se enumeră și încercările de desființare a IRRD din 2006 și 2011, izvorite de ”teama de adevăr” a inițiatorilor respectivi, adevăr care – iată – are un unic și singular posesor )).