G4Media.ro

PSD a atacat la Curtea Constituțională desființarea Institutului Revoluției Române, condus de…

PSD a atacat la Curtea Constituțională desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu

Grupul senatorial al PSD a atacat la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care a fost desființat Institutul Revoluției Române din 1989.

Ordonanța de urgență de desființare a Institutului a fost adoptată la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, dar anul trecut a fost respinsă de PSD, care controla majoritatea în Parlament. Actul normativ a fost însă trimis la reexaminare de președintele Iohannis, iar noua majoritate constituită din PNL, USR PLUS și UDMR a aprobat desființarea.

Decizia finală de aprobare a ordonanței de urgență a fost luată luni în plenul Senatului cu 84 de voturi ”pentru” și 54 de voturi ”împotrivă”.

Curtea Constituțională a stabilit ca termen de judecată data de 24 martie pentru sesizarea PSD.

CCR s-a mai pronunțat o dată pe această speță, pe 24 septembrie 2020, când a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului Orban pe legea PSD pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a declarat pentru G4Media.ro că partidul pe care îl reprezintă a depus această sesizare la CCR pentru că, în opinia sa, Institutul Revoluției nu ar fi trebuit desființat, ci, eventual transformat.

”Principiul simplu e că orice desființare e neavenită dacă poți să transformi, să faci lucrurile mai aproape de dorințele societății. Desființarea duce spre un talibanism politic care nu ar trebui să se regăsească în societatea românească de acum”, a precizat Romașcanu.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului privind desființarea Institutului Revoluției, liberala Alina Gorghiu le-a cerut parlamentarilor să voteze ”pentru”, deoarece a produs „exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică”.

„O scrisoare deschisă a fost remisă presei din partea Societăţii din Timişoara, a Asociaţiei Revoluţionarilor Fără Privilegii şi din partea Fundaţiei Gheorghe Ursu. Aceşti oameni, care cunosc foarte bine fenomenul Revoluţiei şi ce s-a întâmplat în 1989, spun un singur lucru despre acest institut – că a avut un efect minor, dar neconvingător, că, din păcate, ce a produs acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică, pentru că a pretins studierea represiunii şi a scos lucrări şi studii despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără ca măcar, instituţional, să-i numească pe aceşti autori ai crimelor”, a susţinut Gorghiu.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a admis, la rândul său, că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

„După propunerea de vot a unei legi de desfiinţare a Institutului pentru Cercetările Avansate ale Civilizaţiei Levantului, avem acum lege pentru desfiinţarea IRRD. (…) Avem acest institut de 16 ani, cu certitudine sunt 16 ani care necesită reforme şi în institute de cercetare, şi nu înţelegem de ce nu corectăm o lege care ni se pare depăşită, de ce nu punem noi proceduri de lucru ale acestui institut care este singurul dedicat cercetării, studiului a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 în România. Avem încă lucruri neştiute despre Revoluţie şi nu văd raţiunea pentru care un asemenea institut, în loc să fie adus la zi, să fie desfiinţat. Este un mod rău de a face politică, este un mod care duce spre revanşă şi răzbunare şi în niciun caz pentru mersul înainte al societăţii. Vom vota contra acestei propuneri”, a afirmat Romaşcanu.

Senatorul USR PLUS Cristi Berea a etichetat IRRD drept „o fraudă financiară” şi „o ticăloşie morală”, care „nu a produs nimic relevant pentru cercetarea din România”.

„În cazul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, avem de-a face cu o fraudă financiară, precum şi cu o ticăloşie morală. Institutul, condus de inculpatul Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost un institut de mistificare a adevărului despre Revoluţie. Ion Iliescu a putut fi reales preşedinte de trei ori, pentru că nu am aflat cum au decedat peste 1.000 de oameni. (…) Institutul nu a produs nimic de valoare sau relevant pentru cercetarea din România, cu atât mai puţin, despre evenimentele din 1989. Exista o singură cercetare care a studiat în detaliu ce s-a întâmplat atunci, cercetarea s-a materializat în peste 3.000 de volume de documente şi un rechizitoriu de 250 de pagini. Haideţi să aflam adevărul despre ce s-a întâmplat la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Justiţie, nu de la Ion Iliescu”, transmis Berea.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Cum îl conduce Ion Iliescu? Cred că e o glumă!

 2. Ăsta nu e Iliescu e gorbaciov

 3. Ăsta nu e Iliescu e gorbaciov e un gunoi care împreună cu Iliescu au stins flacăra neputinței românești

 4. Fmmpsd niște nenorociți ca de obicei.

 5. Nea Nelule,
  Ia zi, bre: ți-ar plăcea un cazan in formă de TAB, să-ți aducă aminte de vremurile bune sau preferi unul care să scoată in evidență că mata ești „cinstit și sărac”?

 6. Mi se pare normal
  Acest om a salvat Romania de oculta mondiala.

  • Cine, nea Nelu? Doamnă @lili, dvs ați citit știrea care a făcut inconjurul lumii in anii 2000, care spunea că intr-un safe al PC din Polonia s-au descoperit documente secrete ale KGB-ului care conțineau printre altele și măsuri recomandate a fi luate in situația in care revoltele sociale nu puteau fi controlate prin intervenția detașamentelor muncitorești locale, detașamente inarmate cu cozi nou-nouțe de lopeți și de topoare? Știți ce măsuri erau recomandate a fi luate? Să vă spun eu, dacă nu știți: recomandarea KGB-ULUI, scrisă negru pe alb, făcea referire la….CHEMAREA MINERILOR….

 7. Mai tineti minte cum a „vorbit” marele intelectual dupa o conf de presa, noroc ca erau microfoanele inca deschise, dar licheaua nu stia..si uite-asa aparu adevarata fata a lu’ romascanu..
  Cat despre TATUCUL, regret ca nu- l vad in camesa cu dungi ca a lui dragnea…ce-a facut ilici bate cu mult belinele lui liviu, dar asta’i viata..de aici..sigur insa in cea de dincolo va plati!!! Ghinionul ROMANIEI ilici genocid scrie pe fruntea ta!

 8. Pot accepta că facem presă şi că suntem obiectivi, dar fotografii cu tovarăşul ar trebui să nu mai apară. Ar fi în primul rând o formă de respect pentru noi toţi cei care am avut de suferit din cauza „revoluţiilor’ puse la cale de gaşca celui care a îngropat speranţele unei ţări construind comunismul cu faţă umană şi gura până la urechi. Promitem să nu uităm, chiar dacă nu-l mai vedem niciodată.

 9. Oameni buni,voi nu v-ati saturat de jegosii astia nenorociti ? Sunt ca raia de nu mai scapam de ei! …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.