G4Media.ro

Cazanciuc: Statul român are obligaţia să negocieze, prin acorduri bilaterale, salarii mai…

Sursa foto: Facebook / Robert Cazanciuc

Cazanciuc: Statul român are obligaţia să negocieze, prin acorduri bilaterale, salarii mai bune, asistenţa medicală efectivă pentru muncitorii români din străinătate / Merg ca nişte soldaţi credincioşi în teatrele de operaţiuni

Robert Cazanciuc, preşedinte interimar al Senatului, consideră că solidaritatea muncitorilor români care lucrează în străinătate trebuie să devină „o realitate”, iar statul român să negocieze, prin acorduri cu alte ţări, condiţii mai bune pentru cei care aleg să muncească peste hotare.

„La 1 Mai 2020, Solidaritatea, aşa cum a fost cunoscută iniţial în România sărbătoarea muncitorilor, trebuie să devină urgent o realitate pentru miile de muncitori români îmbarcaţi în avioane şi duşi să lucreze câmpurile unde ziua de muncă înseamnă 12 ore pe zi, şapte zile din şapte, aşa cum se întâmpla acum două secole, când erau abandonaţi de ţara de origine şi exploataţi de ţara ‘adoptivă'”, afirmă Cazanciuc, vineri, într-o postare pe Facebook de Ziua Internaţională a Muncii.

El aminteşte cum represiunea poliţiei împotriva celor 65.000 de muncitori care cereau reducerea zilei de muncă de la 12 la 8 ore a condus la moartea a 11 persoane şi rănirea altor 200 care, în mai 1886, au protestat la Chicago pentru o viaţă mai bună şi că „în memoria celor împuşcaţi în Piaţa Haymarket, începând cu anul 1890, ziua de 1 mai a devenit ziua celor ce muncesc”.

Potrivit lui Cazanciuc, diplomaţii români trebuie să verifice ceea ce presa prezintă drept „suferinţele muncitorilor români”.

„Cum guvernul nu este capabil să stimuleze angajarea în economia românească a celor întorşi acasă, românii au dreptul să lucreze unde cred că le este mai bine, dar, cu atât mai mult, în vremuri de COVID-19, statul român are obligaţia să negocieze, prin acorduri bilaterale, salarii mai bune, asistenţa medicală efectivă acolo unde ai noştri merg când este nevoie de ei, ca nişte soldaţi credincioşi în teatrele de operaţiuni. Aştept ca diplomaţii să lase încremenirea în proiectele de salon şi să verifice ceea ce presa românească sau străină prezintă zilnic ca fiind suferinţele muncitorilor români”, adaugă Cazanciuc.

Senatorul PSD mai susţine că „în lipsa unui plan concret de relansare a economiei, cele 1.035.585 contracte individuale de muncă suspendate în mai puţin de 2 luni riscă să se transforme în toţi atâţia şomeri care vor lua drumul pribegiei, iar 1 Mai 2020 să rămână în istorie ca cea mai neagră zi a muncitorilor români”.

„Parlamentul României a demonstrat zilele acestea că ştie să îşi apere cetăţenii prin măsuri care să le protejeze sănătatea, locurile de muncă, drepturile fundamentale şi valorile naţionale româneşti”, menţionează Cazanciuc.

Sursa Foto: Facebook/ Robert Cazanciuc

Citește și

Criză majoră de muncitori agricoli în Europa/ Sursă de îngrijorare la Bruxelles: Lipsa sezonierilor ar putea compromite grav producția și procesarea alimentelor/ 40% din fructele și legumele neculese riscă să putrezească pe câmpuri

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Mother fucker, ce te mai f pe tine grija de capsunari .

    • Da, altul care nu mai doarme de grija oamenilor. Ca sa nu mai discutam ca nu asta ar trebui sa faca statul ci ar trebui sa faca posibil ca oamenii respectivi sa nu mai fie nevoiti sa plece la munca pe alti coclauri.

  2. Bla..bla…Nici saracii muncitori nu stiu ca-i mai f..te grija pe altii de ei!Dar…a inceput mare campanie agricola timpurie de toamna, pardon electorala de prosteala.

  3. Eu nu inteleg ce plm treaba are statul cu un contract privat a nului angajat de la privat

    • Privatul, cand intocmeste un contract, trebuie sa respecte o legislatie in vigoare, altfel ne intoarcem in perioada sclavagismului.

    • @Alex, se vede ca esti indoctrinat, dar nu ai habar de context. Regurgitezi rahaturi.

      Momentan nu exista o piata libera a fortei de munca. Totul este pe stop. Nimeni nu se deplaseaza cum vrea. Daca statul X vrea o favoare, de la Y, nu are decat sa plateasca „la libera intelegere” valoarea muncii cetatenilor. Adica de sa-i iasa prin nas, daca chiar ii arde de munca sezoniera.

      Cazacioc asta, are dreptate. Uneori.

    • Da, statul are obligația sa intervină pentru a le asigura condiții civilizate de cazare, salarii decente și asistenta medicală, pentru ca sunt cetățeni romani, și statul ar trebui sa le apere interesele.
      Nu pot sa spun cum ar trebui sa acționeze statul, pentru ca nu sunt specialist in domeniu. Dar presupun
      ca instituțiile care ar trebui sa se implice au destui ( poate chiar prea mulți).
      Întrebarea mea este: de ce PSD-ul nu a făcut nimic in acest sens in ultimii șapte ani cât a fost la guvernare, și l-a apucat grija de muncitorii romani tocmai acum?

  4. Individul ăsta se pricepe și la drept ca și la economie ? Sau e în campanie, acuma că și-a lăsat și barbă la modă și crede că e mai înțelept ? Cum ar putea statul român să oblige firmele din alte țări să le dea salarii mai mari românilor, când nu le poate obliga nici pe cele din țară ? PSD-ul tău a distrus economia, a falimentat fabricile și i-a alungat pe oameni. Acuma îți pasă de ei, politrucule ?

    • Problema e ca majoritatea sezonierilor, daca nu toti, sunt recrutati de firme de recrutare din Romania. Firmele le dau salariile iar firmele mai departe iau banii de la firmele unde lucreaza romanii afara. Practic, oamenii sunt inchiriati iar cineva ia bani pe spatele lor, in felul asta ajungand mai putini bani in buzunarele celor care efectiv lucreaza.
      Ar trebui o comisie care sa apartina de stat, cu o baza de date a celor care vor sa lucreze ca sezonieri, si nu numai, afara iar firmele straine care au nevoie sa se adreseze direct statului. Contractul sa fie facut intre angajator si angajat direct, nu prin firma intermediara.
      Pana cand lucrul asta va fi facut, firmele de recrutare profita de pe urma celor care vor sa lucreze. Am lucrat prin astfel de firma in Germania… sunt si firme serioase dar majoritatea doar te folosesc cat au nevoie, conditiile din contracte fiind mult inferioare celor din contractele oferite direct de angajatori, de aceea sunt de evitat.

  5. Doar in an electoral va apuca grija romanului ce fuge de saracie! Atatia ani ce grija ati avut in afara avantajelor pt voi si implicarea in justitie prin distorsionarea legislatiei ? Cata grija declarativa!? Ati avut atata timp sa faceti ceva si pt cetatean dar nu ati avut loc de interesul personal ! Vreti sa va si cdredem ?

  6. A aparut si muie trista asta sa ne explice care e treaba cu contractele de munca.
    Iti convine salariul si conditiile de munca(asigurari, asigurari de sanatate,……) semnezi si iti vezi de treaba.
    Am vazut aceste zile ca sant unii care nu le place in Germania.
    Astia sant baragladinele ciorditoare si cersetoare care au cautat acum sa se intoarca acolo.
    Am ceva rude care lucreaza in germania si cred ca nu se mai intorc niciodata in Romania.

  7. „Senatorul PSD mai susţine că „în lipsa unui plan concret de relansare a economiei,…”
    Pai pana acum ce ai facut mai cazane, rromanes ? Sau, ce ati facut, ba, aia din fundul curtii de la PSD ??
    Mars ma, inapoi in caruta ta cu coviltir. Lasa grija ta nestingherita fara de muncitori plecati la munca-n strainatate, ca pana acum nu ati facut nimic (nu ca si ceilalti ciumati galbeni ar fi facut ceva), intelegi ? NIMIC !
    Cand este vorba de munca si ma gandesc la dastia ca tine, plini de sfaturi…
    Hai, mars, ca vad ca esti plin de „succece”.

  8. Lasa-ne, Cazanciuc, ai terminat cu problemele Romaniei, te-a apucat grija de ale altora!
    Esti Seful Senatului, uite ce MINUNATIE a facut Senatul Romaniei in plina pandemie!!!

    „EXCLUSIV Încă o lege-bombă a fost adoptată tacit in Senat. Limba maghiară ar putea deveni limbă obligatorie în Ardeal. Comisia Juridică a dat aviz pozitiv.
    La începutul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege problematic iniţiat de UDMR: autorităţile locale sunt obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective. Proiectul vizează, de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară. Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a dat aviz pozitiv în plină pandemie. Proiectul, asumat de toţi parlamentarii UDMR, care vizează modificarea Codului Administrativ, a fost înregistrat la Senat în toamna anului trecut. În Senat, PSD are singur majoritate. Articolul 94 din proiectul legislativ e dedicat folosirii limbii minorităţilor naţionale!
    TRASEUl LEGII.
    Pe 13.11.2019 a primit aviz NEGATIV de la Consiliul Economic şi Social.
    Pe 16.12.2019 a primit aviz POZITIV, ”cu observaşii şi propuneri”, de la Consiliul Legislativ.
    De obicei, Consiliul Legislativ dă aviz pozitiv cu observaţii tuturor proiectelor de lege, fără să intre pe fond, ci doar pe formă iniţiativei.
    Pe 4.03.2020 a primit aviz NEGATIV de la Comisia de Muncă.
    Pe 30.03.2020, în plină pandemie de coronavirus, proiectul a primit aviz POZITIV şi de la Comisia Juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae şi dominată de PSD.
    Pe 8.04.2020 a fost adoptat tacit de Senat, unde PSD are singur majoritate.
    Este al doilea proiect de lege iniţiat de UDMR care trece prin adoptare tacită cu sprijinul sau din neatenţia PSD.
    Adoptarea proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respins definitiv de Senat, dar trecut tacit de Camera Deputaţilor, a fost posibilă prin delăsarea majorităţii partidelor parlamentare.
    Deşi ştiau de problematică din 12 martie, PSD, PNL sau USR au ignorat subiectul, după cum arată stenograma din Parlament.”
    https://adevarul.ro/news/politica/exclusiv-Inca-lege-bomba-fost-adoptata-tacit-limba-maghiara-putea-deveni-limba-obligatorie-ardeal-comisia-juridica-dat-aviz-pozitiv-1_5eabfc2e5163ec4271518ed0/index.html

    Hai, Cazanciuc, ia-l de mana pe Ciolacu si explicati-ne-o si p-asta!!!

  9. „…Cazanciuc: Statul român are obligaţia să negocieze, prin acorduri bilaterale, salarii mai bune, asistenţa medicală efectivă pentru muncitorii români din străinătate …”

    Bai Cazanciuc, fiul lui peste prajit! Statul roman poate sa negocieze conditii mai bune atunci cand respectivii vor fi angajatii statului roman. Cum nu sunt, ei isi vor negocia individual sau colectiv contractul si vor trebui sa fie atenti ce si cand semneaza. IAr faptul ca sunt trasi in piept de diferiti „smecheri” si intermediari se datoreaza gradului scazut de informare. Daca semnezi ca primarul…. o furi ca primarul!

    A, statul roman are obligatia de a semnala orice incalcare a legislatiei muncii in tarile in care sunt angajati romani si care s-au plans de aceasta. Restul este apanajul tarii gazda sa investigheze ce si cum. PArtea nasoala este ca in ultimul timp si nemtii s-au cam „balcanizat”!!!

  10. Vad cativa comuniști care scriu de zor pe pagina asta 🤔 Ce treaba are statul RO cu contractul intre doua părți?!? E ca si cand te duci la notariat sa cumperi sau sa vinzi ceva ( pt ca asta se intampla si cu munca, iti vinzi priceperea pt un beneficiu financiar-salariu) si vine statul sa-ti spuna ca tre sa dai mai mult sau sa primesti mai putin si aici nu vb de taxele care se percep la toate tranzacțiile indiferent daca sunt pe salarii, pe consum sau pe tranzacții imobiliare!!! Apărarea cetatianului RO consta in faptul ca daca nu ii convine nu semnează, nu merge!!! Dar dupa cum se vede cetățenii merg pt ca acolo castiga de 2-3 poate si de 4 x mai mult decat acasa!!!

  11. Senatul româniei. Ce glumă. O grupare infracțională. Care adoptă tacit legi împotriva intereselor româniei. Canzanciuc face parte dintr-o grupare ce trebuie arestată de armată pentru înaltă trădare.

  12. Asta e jegul care comenta impotriva diasporei. Acum il doare de ei. Cata batjocura. Statul roman- pai tu faci parte din statul ala. Realitatea e ca vi se rupe de diaspora.

  13. Mai „caisa”, cat ai fost ministru al asa-zisei justitii din Romania si cat gasca psd + al. a fost la putere in aceasta tara, de ce nu ati facut nimic in acest sens??????
    Sa nu-mi spui ca acum „urla constiinta in tine”!? Mare jagardea!!

  14. Carevasăzică, dacă eu găsesc un job în străinătate, în Europa, să-l contactez, mai înainte de a accepta, pe domnul Statul românaș ca să-mi negocieze salariul și pachetul medical? Ok. Cât patetism de cacat pe tema asta a curs și mai curge! In logica unora, dacă lucrai in România pe un salariu de cacat nu se cheamă că erai exploatat decât dacă lucrezi pe salarii de cacat (dar mai mari decât in România) într-o țara europeană. De preferința, una bogata care sa trezească in noi complexele de inferioritate Și furia naționalistă sterila.

    • Nu. N-ai inteles. Esti prost. Atunci cand o libera circulatie e oprita la nivel european, tu nu ai ce cauta prin Europa sa-ti gasesti de lucru. Vrei sa-ti mai repet? Cand esti in carantina tu nu pleci cum vrei, ci cum iti da drumul Klaus. Si aici e problema.

    • @ Sandokan
      Nu cred ca ati gresit intentionat bazandu-va pe interdictia de a calatori emisa la nivel european, tind sa cred ca ati confundat o directiva europeana care de voteaza de PE si Cons. E. ( inexistenta in cazul de fata) cu deciziile fiecarui stat din UE pe aceasta tema, decizii care sunt nationale.
      Intre dreptul fundamental la munca si cel la libera circulatie, iata ca prevaleaza dreptul la munca, motiv pentru care cetatenii romani care au adeverinta de la angajator ca se deplaseaza in interes de serviciu, se deplaseaza linistiti, in mod legal la serviciu, sa zicem la un spital. sau la MAI.
      Daca cetatenii romani care au plecat ( si vor mai pleca) in tari UE au contract de munca in buna regula, atunci ei se deplaseaza. Restul tine de legislatia sub care a fost incheiat acest contract.