G4Media.ro

Câștigă Putin războiul? Ce susține o publicație americană

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Câștigă Putin războiul? Ce susține o publicație americană

Președintele rus Vladimir Putin este adevăratul câștigător al conflictului din Ucraina, susține publicația Business Insider, într-un material care contrastează puternic cu opinia generală actuală din cancelariile și mass-media occidentale potrivit căreia Rusia nu și-a îndeplinit obiectivele stabilite înainte de invadarea țării vecine și, în plus, continuă să sufere din cauza sancțiunilor internaționale care i-au fost impuse. Potrivit ziariștilor americani, în condițiile în care războiul din estul Europei se prelungește, se poate vorbi despre faptul că „Putin câștigă – nu numai în Ucraina, ci și pe câmpul de luptă geopolitic mai mare.”

Business Insider se referă la actualul conflict dintre Ucraina și Rusia, vorbind despre faptul că, „cu doar câteva săptămâni în urmă, aliații occidentali se felicitau pentru că au împiedicat invazia Ucrainei de către Rusia. Nu numai că atacul lui Vladimir Putin a fost barbar, au afirmat ei, dar a fost și un eșec umilitor”.

Ziariștii scriu că, „atunci când Rusia a renunțat la Kiev și a eșuat în Harkov, abandonând în cele din urmă încercarea de a avansa în nordul Ucrainei, analiștii occidentali au vorbit despre ‘infatuarea’ lui Putin și au comparat guvernul său cu cel al Uniunii Sovietice chiar înainte de prăbușirea acesteia. Unii chiar au sugerat că Putin era pe punctul de a deveni victima unei boli terminale sau a unei lovituri de stat iminente. ‘Acest război a fost deja un eșec strategic pentru Rusia,’ a proclamat președintele Joe Biden.” Jurnaliștii afirmă că, în mod ironic, „Biden și aliații săi erau angajați în același tip de iluzie care l-a determinat inițial pe Putin să invadeze Ucraina.”

În opinia publicației, „pe măsură ce războiul se prelungește, există un argument puternic care merită făcut – că Putin câștigă nu numai în Ucraina, ci și pe câmpul de luptă geopolitic mai larg.” Cum își argumentează ei această afirmație?

Situația de pe front
Potrivit ziariștilor, primul lucru care trebuie avut în vedere este războiul în sine. „Decizia lui Putin de a-și concentra puterea de foc pe frontul de est a reușit în mare măsură să ducă conflictul într-un impas dureros. Cu un mare cost, forțele ruse au îndepărtat ultimele focare de rezistență din Mariupol și par să fie pe punctul de a captura orașul cheie Severodonețk, aflat în est.”

„Putin câștigă în acest moment,” a declarat Edward Luttwak, un strateg militar care oferă consultanță pentru guverne din întreaga lume. „După ce a concediat mulți generali și a promovat colonei care sunt mai buni, fiind mult mai puțin ambițioși – necucerind Kievul, neocupând Harkovul, necăutând să cucerească Odesa – pe această bază, Rusia este capabilă să facă progrese lente, dureroase, într-un mod similar cu cel de la Stalingrad, adică prin bombardarea masivă a clădirilor.”

Business Insider vorbește apoi de pierderile suferite de partea ucraineană. Publicația îl citează pe un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, care a spus recent că Ucraina pierde în prezent circa 100-200 de soldați zilnic. „Ucrainenii se află într-o situație dificilă în acest moment,” a afirmat Jeffrey Edmonds de la Center for Naval Analyses, care a consiliat Casa Albă cu privire la Rusia în perioada în care lucra pentru National Security Council. „Ei pierd mult mai mult acum decât s-a întâmplat în primele zile ale războiului, pentru că în prezent este mult mai mult un război convențional, cu dueluri de artilerie. Asta chiar este în avantajul forței Rusiei.”

Publicația afirmă că chiar și consilierii seniori ai lui Biden sunt forțați să recunoască că Putin controlează situația. „Cifrele îi favorizează în mod clar pe ruși,” a declarat miercuri generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane. „Au arme care trag mai bine și mai departe”.

Experții cred că acest lucru a transformat conflictul din confruntarea confuză inițială într-un impas dureros și costisitor. „Evaluarea guvernului SUA a fost că acest conflict se va transforma probabil într-un război de uzură,” a declarat Steven Pifer, fost ambasador al Americii în Ucraina. „Taberele se bombardează reciproc, dar niciuna nu este capabilă să obțină un progres decisiv, care să pună capăt războiului. Acesta pare să fie scenariul cel mai probabil pentru viitorul apropiat.”

Victoriile economice

Ziariștii americani scriu că, dincolo de câmpul de luptă, Putin a obținut o serie de victorii, cea mai evidentă fiind modul în care invazia Ucrainei a reușit să dăuneze economiilor inamicilor săi din întreaga lume, cu efecte multiple: piețele bursiere sunt în scădere, ratele dobânzilor cresc, inflația este în creștere și prețurile la combustibili sunt uriașe.

„Alți factori, desigur, au contribuit la afectarea economiei occidentale. Însă decizia lui Putin de a-și trimite trupele peste graniță, la care s-a adăugat creșterea ulterioară a prețului petrolului, a fost acul care a spart bula” de recuperare economică post- pandemie. Biden însuși s-a referit la creșterea prețurilor la benzină în Statele Unite drept „creșterea prețurilor datorată lui Putin,” o recunoaștere implicită a efectelor pe care invadarea Ucrainei le are asupra economiei americane și globale.

Autorii recunosc faptul că Rusia se confruntă cu propriile consecințe economice ale invaziei, mai ales în condițiile în care Statele Unite, alături de Canada, Uniunea Europeană sau Japonia, au impus mai multe valuri de sancțiuni economice și financiare. Inflația a crescut la 17% în Rusia, iar economia federației se preconizează că va scădea cu 8,5% în acest an. „Însă controlul pe care Putin îl are asupra presei și asupra urnelor de vot îl face să înfrunte mai ușor genul de furtună economică care ar duce la tulburări politice în democrațiile occidentale. Guvernul rus este ‘dispus să înregistreze mii și mii de victime, să încerce lucruri și să eșueze,’ a afirmat Murtaza Hussain, comentator de politică externă. ‘Nu este o criză politică atât de mare precum ar fi aici, în Statele Unite. Putin are mai multe instrumente pentru a controla opinia publică.’”

O lume divizată

În acest context, Business Insider se referă la faptul că coaliția occidentală pe care secretarul de stat Antony Blinken și alți diplomați americani „au creat-o cu atâta grijă în primele zile ale războiului se destramă.” Publicația dă ca exemplu Turcia și Ungaria, ambele membre NATO, care nu și-au dat acordul la inițiative-cheie menite să izoleze Rusia, precum și la Franța și Germania, care fac eforturi puternice pentru a negocia cu Rusia, în contradicție cu omologii lor din Marea Britanie, țările baltice și SUA, ai căror lideri nu se grăbesc să aibă încredere în Putin după experiențele negative avute cu el în timpul discuțiilor de pace legate de Siria. „Aceste dezacorduri au început să se manifeste în public, creând un front dezbinat care îngreunează Occidentul să îl confrunte pe Putin.”

Ziariștii se referă și la faptul că, în afara alianței occidentale, părerile sunt și mai împărțite în ceea ce privește conflictul din estul Europei. O mare parte a Africii rămâne reticentă în a lua o poziție împotriva lui Putin, ceea ce a făcut ca, de exemplu, doar opt țări africane au votat cu majoritatea pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, în timp ce nouă au votat împotriva măsurii, iar alte 22 s-au abținut. Iar la începutul acestei luni, președintele Uniunii Africane s-a întâlnit cu Putin cu scopul de a obține ajutorul Rusiei pentru criza alimentară ce a afectat grav regiunea sub-sahariană, o situație de „o ironie amară, având în vedere că invazia de către Putin a Ucrainei, un important furnizor de alimente, duce la înformetarea a zeci de milioane de oameni din întreaga lume.”

În sfârșit, Business Insider scrie că China și India sunt, de asemenea, reticente în a îl confrunta pe Putin. „Conducerea Chinei a adoptat cu asiduitate o linie neutră cu privire la Ucraina, în timp ce oficialii de nivel inferior și mass-media controlată de stat circulă activ dezinformări rusești.”

La rândul său, India – cea mai mare democrație din lume și un partener al Statelor Unite – a adoptat o poziție similară. „Europa trebuie să depășească mentalitatea că problemele Europei sunt problemele lumii, dar problemele lumii nu sunt problemele Europei,” a declarat recent Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe al Indiei. Comentarii care lăudate de multe voci. „El a spus: ‘Voi nu vă scandalizați sau nu vă pasă cu adevărat de lucrurile care se întâmplă în Asia. Acum ne cereți să ne lăsăm deoparte propriile interese.’ Aceasta nu este atât o victorie propagandistică pentru Putin, cât un calcul al țărilor non-occidentale cu privire la propriul lor interes rațional,” a afirmat Murtaza Hussain, comentatorul de politică externă.

„Napoleon a scris odată că războiul este o chestiune de opinie. Și asta, pe termen lung, poate fi ceea ce dictează în cele din urmă dacă Putin va ieși învingător din invazia sa în Ucraina. Nu este doar o chestiune dacă Occidentul poate ajuta Ucraina să-și susțină economia sau să-i furnizeze suficiente arme și muniții pentru a rezista mai mult decât Putin. ‘Cea mai mare problemă va fi dacă există voință politică în Europa și SUA de a continua lupta,’ a afirmat Steven Pifer, fostul ambasador al SUA la Kiev. ‘Până acum, cred că există. Nu știu însă dacă poate fi susținută șase luni sau 12 luni mai târziu.’”

Totul depinde de efectele economice și financiare ale conflictului asupra consumatorilor americani. Pe măsură ce aceștia se confruntă cu creșterile de prețuri la combustibili și alimente, nu există nicio garanție că consensul bipartizan asupra Ucrainei se va menține până la alegerile din 2022 și 2024, când americanii vor vota pentru Congres și, respectiv, președinția Statelor Unite. Liderii occidentali, scrie Business Insider, au început deja să pivoteze pentru a ajusta în jos așteptările publicului, așa cum a făcut-o de exemplu fostul lider american, Barack Obama, care a spus recent că „acest război este departe de a se termina. Costurile vor continua să crească.”

Concluzia publicației este că „pe măsură ce visul Occidentului de a pune capăt rapid războiului lui Putin prin sancțiuni economice începe să se estompeze, războiul va fi dus din ce în ce mai mult pe un câmp de luptă în care Putin are avantaj – la pompele de benzină și în magazinele alimentare ale Americii.”

Surse: Business Insider, Defense One, BBC / Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. Minciuni!
    Noi toți stim ca Slava U. este un panaceu universal. Tine de foame si de frig la iarna.

    • Dacă g4media ar fi publicat asa ceva prin martie ar fi fost acuzata de negstionism. Uite ce se trezește la realitate.
      Foarte bună metafora cu războiul care se va duce la pompele de benzina și în supermarketuri. Ba chiar și în casele noastre, ale celor care ne încălzim cu gaz

    • In democratie exista libertate de exprimare si evident opinii contrare majoritatii. Ma intreb oare daca aveam armata rosie la Bucuresti, cati mai se plangeau de facturi acum?

      SUA a fost activa si va ramane activa in conflictul asta, ajuta cu arme, ajuta cu instructaje, ajuta cu bani. La fel cum i-a ajutat pe rusi, cand erau invadati de nazisti… pentru uitucii cu ochii la inflatie.

    • Ucrainenii nu se vor preda nici peste 10 ani, ei luptă pentru propria țară. Rușii luptă pentru imperiu.

    • Hai că au început să se prindă mai mulți…

  2. Dar, poate, printr-o minune, europenii vor decide ca iubesc mai mult libertatea decat confortul. Si atunci pretul (de) platit va fi chiar mic!

    Slabe sanse, totusi … 🙁

    • Nu e vorba de libertate ci de onoare.
      Europenii (și americanii) au închis ochii la anexarea Crimeei, la războiul din 2014, la MH17 și au continuat sa importe petrol și gaze din Rusia ba chiar au pus de Nord stream 2.
      Europenii știau ca putin e rău încă din 2000 și cu toate astea unii (macron etc) continua sa creadă ca se poate negocia cu el. Din păcate tristul adevăr e ca doar prin război adevărat (cu riscul unui conflict nuclear) îl poți înlătura. Asa ca europenii ar trebui sa declare război Rusiei. De fapt nici Ucraina nu a declarat război Rusiei deși se declara stat agresat.

    • Vesticii iubesc mai mult libertatea decât confortul, dar este vorba doar de propria lor libertate.
      In plus in curând nu va mai fi vorba de confort ci de sărăcie, pierderea joburilor, executări silite, etc.

    • @Sanitarule
      Cenzura este întotdeauna haotica si aberanta pentru cel cenzurat.

    • @vct: nu chiar.
      Cand balmajesti criteriile si le aplici si arbitrar, ramai doar cu cei ca tine. Ceea ce duca la o bula, nu la o priza cat de cat la realitate.

      Succese de prestigiu pe ramura va doresc, tututor! 🙂

  3. A reușit să cucerească Ucraina în 4 zile? 🤣

  4. Ultimele decizii ale Gazprom, de a limita exportul, împiedică UE să facă stocuri pentru iarna viitoare….asta nu e parte din război?..Dar acum europeanul e preocupat de concedii, plătește prețurile mari la benzina, la cazărmi, la bilete de avion, dar când se va apropia iarna ce face?…15 grade la iarna nu sunt chiar usor de obținut, centralele cu păcură au dispărut de mult…atunci sa vezi negocieri cu rusii…Ucraina?…din octombrie încolo va fi în plan secund,

  5. Putin a învins deja occidentul dacă ne referim la ordinea economică și politică planetară pe care o sabotează de mai bine de opt ani.
    Totuși este evident că Ucraina este ultima lui aventură.
    Chiar daca situația actuală se va înrăutăți și prelungi până la 10 ani de aici înainte, Putin nu mai are nimic de câștigat.

  6. Nu câștiga nimeni ma, ci doar pierd săracii oameni de rând

  7. Cand noi dezbatem cine castiga, peste altii cad rachete. Asta e eliberarea din partea Rusiei. Mai pune furturile, violurile si stergerea oraselor de pe pamant si putem sa ne intoarcem 1000 de ani in urma sa ne imaginam cum castigau hoardele mongole razboaie.

  8. Am indoieli ca Rusia ar fi in castig, in asemenea situatii trebuie vazuta perspectiva pe termen mediu si lung….

    Sigur Ucraina este pierzatoare, ucrainienii au primit in 1991 la tara intreaga la cheie, o tara produsul imperialismului sovietic, fara sa aiba vreun merit, pe care au adus-o aici,

    Ca Romania sa arate asa cum arata azi, ea a suferit pierderea unui sfert din tara, plus moartea a aproape 2 milioane de oameni….in razboaie…Pentru Ucraina din 1991 nu a murit nici un cetatean..

    Al treilea pierzator, UE!

    La prima vedere SUA iese castigatoare…mai precis industria militara….dar daca Rusia castiga in prima instanta, SUA va incasa o lovitura comparabila cu cea din Vietnam si Afganistan…

    Castigatorii clari, indubitabili, sunt chinezii…

    • Ucraina va intra în UE în 10 ani, în timp ce Rusia ta fabrică mașini fără electronice și singurul mod de a obține o mașină de spălat e să o furi din Ucraina.

  9. Ce fel de victorie e asta în care Rusia arată ca o adunătură de sălbatici, firmele mari s-au retras, a explodat inflația în Rusia, Rusia face mașini fără electronice, Europa se desprinde de combustibilul rusesc, Ucraina și Moldova au fost invitate în UE, iar NATO le va primi pe Finlanda și Suedia? Trebuie să ai logica bolnavă a rusului să ai impresia că asta e o victorie.

    • Stai tu linistit, ii doare pe rusnaci fix sub cusma ca se retrage McDonald’s, H&M si Ikea, cand ei castiga pe materii prime MILIARDE de $… zilnic. De cand cer ruble in loc de dolari, li s-a intarit si moneda. Piete de desfacere sunt, europenii erau un procent relativ mic. Noi, **** in vant, cumparam ca ultimii fraieri gaz de la americani, dublu la pret (deocamdata).
      O adunatura de salbatici pot fi numiti liderii europeni, ce au rumegat din start propaganda senilului si au ajuns de disperare si de neputinta la faze hilare, de exemplu sa interzica autori rusi in librarii sau sportivi rusi la competitii. Rade Lavrov si da bule in jacuzzi de atata stres.

  10. !Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer

    o conditie de a intra in UE este sa nu ai dispute cu vecinii, in cazul de fata, fara tratat de pace cu rusii, Ucraina nu are cum sa intre in UE!

    Turcia are acest statut atribuit Ucrainei de 20 de ani!

    de altfel asta a fost declaratia doamnei Ursula dupa ce a parasit Kievul…intrarea in UE va solicita timp indelungat… a se citi, tot aici, declaratia premierului Portugaliei pe subiect

    • Și asta e o victorie pentru tine, rusule, că tu trăiești în mizerie și îi târăști și pe alții după tine? Nu ți se pare că nu ești întreg la cap?

  11. !Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer

    intai de toate eu nu am jignit pe nimeni, mi-am exprimat punctul de vedere cu decenta, nu am atacat pe nimeni…eu cred ca inca traim in democratie si nu suntem in anii 50 ai secolului trecut in care daca iti exprimai un punct de vedere ajungeai la inchisoare!

    aveti mentalul comunist, ala de acum 70 de ani! iar atunci cand jignesti o persoana ai probleme legate de demnitate, de carente morale, ca sa spun asa…eu zic ca combinatia este dezastruoasa!

    in al doilea rand, in punctul meu de vedere nu sunt judecati de valoare, ci judecati constatative! asta este realitate…nu poti intra in UE daca nu ai tratat de pace cu vecinii in care recunosti ca nu ai pretentii teritoriale…asta am facut noi in raport cu Ucraina, cand am dorit intrarea in UE!

    Ce am spus referitor la Turcia este fapt consemnat!

    la fel fapte consemnate sunt si cele doua declaratii ale politicienilor europeni!

  12. aiurea tot armele vor decide iar rusii au moralul praf.Nu au nemtii gaz nici o problema, reactoarele nucleare franceze duduie se trece pe curent provenit de la centrale atomice, sunt multe variante

    • De abia aștept tehnologiile care produc mase plastice, îngrășăminte și tot felul de produse chimice, din energie electrică. Sunt sigur că apare. Am văzut în Star Trek.

  13. !marius

    banuiesc ca aveti informatiile necesare…va intreb cu tot respectul…

    cat la suta din importul de gaz in UE este folosit pentru producerea de energie termica, incalzire etc si cat la suta este folosit in industria chimica?

    ati putea indica si sursa informatiilor?

    dar cel mai important lucru la care trebuie reflectat, in acest context al razboiului, al milioanelor de ucrainieni care nu mai au case, ati putea estima unde vor locui si cu ce se vor incalzi?

    eu nu privesc lucrurile geopolitic, pe mine ma intereseaza in primul viata omului…a celui din teatrul de razboi, dar nu numai…

    de altfel, in materialul de presa de mai sus, acest aspect al costului vietii este prezentat ca esential…

    eu nu am informatiile necesare, poate le aveti dumneavoasra, cam care ar fi gradul de sustinere a acestui razboi in statele lumii occidentale, potrivit sondajelor de opinie? puteti da sursa informatiilor…?

  14. In cateva cuvinte , ministrul de externe al Indiei a transmis pozitia lor si realitatea din teren ,
    ,„Europa trebuie să depășească mentalitatea că problemele Europei sunt problemele lumii, dar problemele lumii nu sunt problemele Europei,”

    ‘Voi nu vă scandalizați sau nu vă pasă cu adevărat de lucrurile care se întâmplă în Asia. Acum ne cereți să ne lăsăm deoparte propriile interese.’

    • Ministrul de externe al Indiei nu știe ce vorbește.
      Da India sau mai bine zis Asia, Africa, America de Sud au probleme pe care Europa nu le poate soluționa așa cum nu poate soluționa problemele Rusiei, dar lumea civilizată chiar face eforturi pentru a compensa aceste deficiențe pe care regimurile autocrate le crează.

    • Domnule pictor. Ce anume face Europa sa rezolve problemele țărilor respective? Nu cumpără petrol și gaze de la ei? Nu se duc in concedii la ei? Chiar nu vedeți că Europa în afară de a se supune fata să comenteze la ceea ce cere SUA nu face nimic? Ultimul caz este cel cu Venezuela. Sua a permis țărilor din Europa că cumpere petrol care până acum nu puteau achiziționa de acolo. Repet sua a permis Europei sa achiziționeze petrol.

  15. Singurii câștigători sunt aia ce își ating obiectivele razboiul o sa mai dureze nu ai cum cuceri o țară în 3 zile dacă poporul nu se preda
    Mai ales o țară asa de mare cum îi ucraina

  16. O singură întrebare pt toți experții militari de aici .
    Și – a pus măcar unul dintre dv. întrebarea firească , de ce Ucraina nu declara război Rusiei în condițiile în care Rusia e terminată și depășită militar , economic , Putin e bolnav , speriat , etc ?

    • Nu trebuie sa fi expert militar că să pricepi că Ucraina nu are capacitatea de a face așa ceva chiar dacă și-ar recupera teritoriile ocupate.
      Rusia nu este un obiectiv în sine ci doar o problema creata de regimul de la Kremlin care nu este altceva decât o mana de infractori planetari.

  17. !Pictor Vonta

    Aveți umor bestial!

    Dati-l afara pe ministru ala aindian, motivul invocat de dumneavoastră este f
    seros!

    Așa nu se mai poate!

  18. Nu te ingrijora, privește cerul.🤭

  19. Posibil ca PUTIN sa câștige razboiul. RUSIA nu va câștiga ura, umilință, scirba, sărăcie și desconsiderat. Peste ani RUSIA va realiza Raul făcut de acțiunile unui scelerat.

  20. !Jak

    Nu va contrazic pe fond, este posibil sa aveti dreptate, dar la nivelul asta nimeni nu plateste nimic!

    https://www.newsweek.com/watch-madeleine-albright-saying-iraqi-kids-deaths-worth-it-resurfaces-1691193

  21. Daca matul meu este plin , deja sunt un burtos care duc un sac de kakaaat , sa ia lumea foc ,Rusii sa omoare in masa toata omenirea , eu nascut Vlaho-oltean tot iubesc Rusia….

  22. !Patriot Rus fost ( Valah )

    apreciez ironia…problema este daca dumneavoastra sunteti subiectul unui adevar, caz in care, dupa mintea mea, ar trebui sa luati arma in mana si sa mergeti pe front si sa va riscati viata pentru adevarul pe care-l sustineti!

    altfel imi pareti un fel de Rica Venturiano: *ori toti sa muriti, ori toti sa ne salvam!*