G4Media.ro

Care sunt modificările aduse Codurilor penale, trecute de filtrul CCR, și care…

Care sunt modificările aduse Codurilor penale, trecute de filtrul CCR, și care s-ar putea regăsi în OUG-ul anunțat de PSD: Redefinirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, modificarea termenelor de prescripție

Ordonanța de urgență anunțată de premierul Viorica Dăncilă și ministrul Tudorel Toader ar putea conține modificările controversate și criticate inclusiv de Comisia de la Veneția, aduse de PSD-ALDE-UDMR Codului penal și Codului de procedură penală, dar care au trecut de filtrul Curții Constituționale.

Ce modificări criticate de Comisia de la Veneția, aduse Codului penal, au trecut de Curtea Constituțională:

  • Modificări la infracțiunea de dare de mită: La articolul 290, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia” – constituțional, decizie luată cu majoritate de voturi.
  • Modificarea termenelor de prescripție: La articolul 154 alineatul (1), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „b) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; c) 6 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani” – constituțional, decizie luată cu majoritate de voturi.
    • Articolul 155 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale Art. 155. – (3) Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 154 este depăşit cu încă jumătate” – constituțional, decizie luată cu majoritate de voturi.
  • Interdicția privind dezvăluirea de informații din dosarele penale (art. 277) – constituțional, decizie luată cu majoritate de voturi.

Ce modificări aduse Codului penal nu au fost sesizate la CCR, dar a căror revizuire a cerut-o Comisia de la Veneția:

  • Referitor la traficul de influență: La articolul 292, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia.”
  • Referitor la pedeapsa accesorie: La articolul 65, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31 ), cu următorul cuprins: „(31 ) Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă executarea pedepselor accesorii.”

Ce a solicitat Comisia de la Veneția:

  • Reconsiderarea și modificarea articolelor care incriminează infracțiunile de corupție, în mod special darea de mită (art. 290) – în forma modificată, prevederea îi descurajează pe cei care dau mită să coopereze cu anchetatorii -, traficul de influență și cumpărarea de influență (art. 291 și 292), delapidarea (art. 295) și abuzul în serviciu (art. 297);
  • reconsiderarea și modificarea altor prevederi cu impact mai general, precum articolele care vizează termenele de prescripție (art. 154 – 155) – forma în care au fost modificate reprezintă un risc uriaș ca multe infracțiuni să fie prescrise înainte de a putea fi investigate și judecate -, mărturia mincinoasă(art. 273) și compromiterea intereselor Justiției (art. 277);
  • reconsiderarea și modificarea prevederilor referitoare la confiscarea extinsă(art. 112 indice 1), definiția funcționarului public (art. 175) și pedeapsa accesorie (art. 65) pentru a le aduce la standardele prevăzute de obligațiile internaționale ale României.

Modificările aduse Codului de procedură penală și declarate constituționale de către CCR:

  • interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale și a judecării
  • o persoană nu poate fi condamnată exclusiv pe bază de denunțuri, fără a exista și probe care în favoarea condamnării
  • înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice pot constitui mijloace de probă
  • obligația ca suspectului reținut să i se înmâneze, la cerere, întregul material probator
  • o persoană nu poate fi arestată pe baza unor argumente generale și abstracte, fiind nevoie de indicarea circumstanţelor reale şi personale din care să rezulte ameninţarea efectivă, reală si iminentă asupra ordinii publice
  • obligativitatea procurorilor de a trimite instanței rechizitoriul în format electronic
  • Pentru ca o persoană să beneficieze de dispoziţiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maximum 1 an de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii

Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis luni în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile penale, mai exact acele prevederi declarate constituționale de către CCR.

Întrebată dacă a existat o discuţie despre adoptarea unei ordonanţe de modificare a codurilor, premierul a spus: „Da, a existat o astfel de discuţie în cadrul CEX. În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă.Mai multe detalii în acest sens, pentru că ţine de aspecte de natură juridică, va da ministrul Justiţiei”.

Premierul a explicat apoi care este motivaţia pentru adoptarea unei ordonanţe şi nu a unui proiect de lege. „Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, trimise la CCR, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte aplicarea acestor legi termenul a fost cu mult depăşit. Am vorbit despre această oportunitate”, a spus Dăncilă (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Legi date (cu dedicatie)in interesul cetateanului roman cinstit si onest care este abuzat de statul paralel si care cetatean a facut averea din munca cinstita in 3 schimburi la croitorie. :)))))

  2. CORUPTIA A DEVENIT POLITICA DE stat DUPA 89. ACUM CAPATA STATUT DE LEGE. DOCTRINA SEVERIN.

  3. SINGURELE „IMPOZITE” CARE SE PLATESC SI SE COLECTEAZA INTEGRAL IN romania centenara SUNT CELE 10% PENTRU PARTID, 10% PENTRU BORFAS.