G4Media.ro

Când pisica miaună, dar stăpânii nu înțeleg/ Oamenii interpretează greșit semnalele animalelor…

Photo 6338173 © A Sab | Dreamstime.com

Când pisica miaună, dar stăpânii nu înțeleg/ Oamenii interpretează greșit semnalele animalelor de companie, arată un studiu/ Nici toarcerea nu garantează că pisica e mulțumită

Care este semnificația unui mieunat de pisică care devine din ce în ce mai puternic? Sau schimbarea bruscă a animalului dumneavoastră de companie de la a toarce ușor în timp ce îi mângâiați spatele la a vă mușca mâna? Se pare că aceste momente neînțelese cu pisica ta ar putea fi mai mult decât obișnuite, scrie The New York Times.

Un nou studiu realizat de cercetătorii francezi, publicat în revista Applied Animal Behaviour Science, a constatat că oamenii au fost mult mai slabi la citirea semnelor unei pisici nefericite (aproape o treime au greșit) decât cele ale unei pisici mulțumite (mai aproape de 10%).

Studiul a sugerat, de asemenea, că mieunatul pisicii și alte vocalizări ale acesteia sunt interpretate foarte greșit și că oamenii ar trebui să ia în considerare atât indicii vocale, cât și cele vizuale pentru a încerca să determine ce se întâmplă cu animalele lor de companie.

Cercetătorii au tras aceste concluzii din răspunsurile a 630 de participanți online; respondenții au fost voluntari recrutați prin intermediul anunțurilor de pe rețelele de socializare. Fiecare a vizionat 24 de videoclipuri cu comportamente diferite ale pisicilor. O treime reprezentau doar comunicarea vocală, o altă treime doar indicii vizuale, iar restul le implicau pe amândouă.

„Unele studii s-au concentrat pe modul în care oamenii înțeleg vocalizările pisicilor”, a declarat Charlotte de Mouzon, autorul principal al studiului și expert în comportamentul pisicilor la Universitatea Paris Nanterre.

„Alte studii au cercetat modul în care oamenii înțeleg indicii vizuale ale pisicilor. Dar studierea ambelor nu a mai fost niciodată studiată în comunicarea om-pisică”.

Pisicile prezintă o gamă largă de semnale vizuale: cozi care se mișcă dintr-o parte în alta sau ridicate în aer; se freacă și se încolăcesc în jurul picioarelor noastre; se ghemuiesc; își aplatizează urechile sau își deschid ochii.

Vocea lor poate varia de la seducătoare la amenințătoare: miaună, toarce, mârâie, șuieră și urlă. La ultima numărătoare, se știa că pisicuțele foloseau nouă forme diferite de vocalizare, în timp ce pisicile adulte emiteau 16.

Faptul că am putea înțelege mai bine ce vrea o pisică folosind indicii vizuale și vocale poate părea evident. Dar știm mult mai puțin decât credem că știm.

„Deseori luăm de bună seamă capacitatea noastră de a înțelege oamenii și animalele de care suntem apropiați și cu care trăim”, a declarat Monique Udell, director al Laboratorului de Interacțiune Om-Animal de la Universitatea de Stat din Oregon, care nu a fost implicată în acest studiu.

„Merită să facem aceste investigații pentru că ne arată că nu suntem întotdeauna exacți și ne ajută să înțelegem unde sunt punctele noastre oarbe, că într-adevăr beneficiem de faptul că avem mai multe surse de informații.”

Iar faptul că nu suntem foarte buni la a sesiza semnele de nemulțumire ale animalelor nu ar trebui să fie o surpriză, a sugerat dr. Udell. „Este mai probabil să percepem că animalele noastre trăiesc emoții pozitive pentru că așa vrem noi”, a spus ea. „Atunci când vedem animalele, ne face să ne simțim bine, iar starea noastră emoțională pozitivă ca răspuns la animale ne oferă acești ochelari roz”.

Chiar și unele dintre cele mai obișnuite indicii pot fi greșit înțelese. Ronțăitul, de exemplu, nu este întotdeauna un semn de confort. „Toarcerea poate fi manifestată în condiții de disconfort sau de stres”, a declarat dr. de Mouzon. „Atunci când o pisică este stresată sau chiar rănită, va toarce uneori.”

Astfel de cazuri sunt o formă de „auto-calmare”, a declarat Kristyn Vitale, profesor asistent de sănătate și comportament animal la Unity Environmental University din Maine, care nu a fost implicată în noul studiu.

Aceeași lipsă de înțelegere se aplică și în cazul semnelor vizuale la câini.

„Oamenii au tendința de a percepe mișcarea cozii ca pe un lucru cu adevărat pozitiv”, a spus dr. Udell. „De fapt, există atât de multe indicii diferite și subtile care pot fi emise cu ajutorul cozii. Coada se mișcă mai mult spre stânga sau spre dreapta? Cât de repede dă din coadă? Este deasupra liniei mediane sau mai jos? Toate aceste mișcări au semnificații complet diferite. Unele dintre ele sunt fericite. Altele sunt semne de avertizare înainte de agresiune. Poți vedea toată gama doar prin mișcarea cozii.”

Aceste studii ar putea contribui la îmbunătățirea nu numai a relațiilor personale ale proprietarilor cu animalele lor de companie, ci și a bunăstării animalelor, spun cercetătorii.

Ca un exemplu, dr. de Mouzon a indicat obiceiul unei pisici de a mușca brusc. „În timp, pisicile comunicând și oamenii neînțelegând, pisica va mușca pur și simplu”, a spus ea, „pentru că a învățat în timp că aceasta este singura modalitate de a face ceva să se oprească”.

Adăposturile de salvare a animalelor folosesc astfel de constatări pentru a educa potențialii proprietari. Dr. Udell și dr. Vitale evaluează dacă pisicile pot fi potrivite ca animale de terapie, sau în ajutorarea copiilor cu diferențe de dezvoltare.

Dr. Udell a declarat că astfel de intervenții sunt „din ce în ce mai importante atunci când ne uităm la sănătatea mintală, când ne uităm la copiii care au dificultăți în a se lega de oameni, dacă ne uităm la ceea ce este considerat acum epidemia de singurătate”.
Ea a continuat: „Acestea sunt toate locurile în care compania animalelor poate face diferențe foarte mari”.

Iar beneficiile pentru îmbunătățirea relațiilor dintre animalele de companie și proprietarii lor pot fi profunde, a spus dr. Udell.
„Nu vă puteți baza pe animale pentru a fi acești companioni eficienți dacă nu sunteți atenți la bunăstarea lor”, a spus ea. „Iar bunăstarea animalelor, bunăstarea oamenilor și interacțiunile dintre cele două sunt legate în mod complicat. Dacă îmbunătățiți viața animalelor, probabil că veți oferi rezultate mai bune și pentru oameni.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...