G4Media.ro

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este anchetat de procurorii anticorupţie pentru mărturie mincinoasă…

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este anchetat de procurorii anticorupţie pentru mărturie mincinoasă în dosarul Ibizagate. Kurz a spus că nu se gândeşte să demisioneze, chiar dacă va fi condamnat

Procurorii anticorupţie îl anchetează pe cancelarul austriac Sebastian Kurz în legătură cu o posibilă mărturie falsă făcută în comisia parlamentară care investighează consecinţele scandalului Ibizagate, care a dus la căderea guvernului precedent, a anunţat miercuri şeful conservator al executivului, transmite Reuters.

Într-o conferinţă de presă, Kurz a declarat că el şi şeful său de cabinet fac obiectul unei anchete.

”Am ştiut că există o cerere legală de a spune adevărul în comisie şi de aceea, evident, am răspuns mereu în mod cinstit (la întrebări)”, a adăugat el.

Biroul procurorului public pentru afaceri economice a confirmat că a primit mai multe plângeri pe acest subiect, printre altele din partea partidului NEOS.

Comisia parlamentară de anchetă investighează presupusa negociere a unor funcţii politice şi posibila influenţă a donaţiilor pentru partid asupra deciziilor politice în timpul guvernului precedent, format din Partidul Popular (ÖVP, formaţiunea lui Kurz) şi Partidului Libertăţii (FPÖ).

Potrivit plângerii depuse de NEOS, cancelarul şi şeful său de cabinet au negat că ar fi existat o complicitate în cazul numirii lui Thomas Schmid, un apropiat al lui Sebastian Kurz, în funcţia de director al companiei de stat ÖBAG.

Kurz a spus că nu se gândeşte să demisioneze, chiar dacă va fi condamnat. El a criticat faptul că în comisia parlamentară de anchetă au avut loc tentative de a-i răstălmăci declaraţiile.

În urmă cu o lună, fostul şef al extremei drepte austriece şi ex-vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost inculpat pentru corupţie, o premieră după scandalul Ibizagate. Acuzaţia vizează „acordarea de avantaje” lui Strache în contrapartidă la „susţinerea sa pentru modificarea unei legi” pentru a permite unei clinici să fie agreată de asigurările sociale.

În 2019, coaliţia între conservatori şi extrema dreaptă a căzut după o capcană întinsă preşedintelui Partidului Libertăţii austriac (FPÖ), filmat într-o vilă din Ibiza. Acest video, turnat în 2017, pe când Heinz-Christian Strache era candidat în alegerile parlamentare, îl prezintă gata să se compromită în schimbul unor finanţări oculte.

Difuzarea materialului în mass-media a avut loc odată ce Heinz-Christian Strache a devenit numărul doi al guvernului, scandalul provocând un seism politic în Austria şi lansarea mai multor anchete.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Pentru cine a trait o vreme in Austria, sau a lucrat cu austrieci, urmatorul statement nu va fi o surpriza: Austria este o tara asezata geografic in Europa Centrala, dar cu metehne puternic balcanice chiar est europene. Norocul lor este ca au limba nationala limba germana si acest lucru creeaza o permanenta confuzie pentru straini, acestia din urma de cele mai multe ori privindu-i ca pe niste nemti mai mici. Nimic mai fals. Austria e un ceardas in germana asezonat cu ciubucuri, si peschesuri de balcanice.

    • Pai, nu aveau cum sa nu ia si ei din apucaturile restului imperiului, nu? Doar, Ungaria, Transilvania, Bosnia – care fusesera toate pasalacuri – faceau parte din imperiu!

  2. Se pare ca Kurtz nu mai face concesii anumitor interese si i se arata pisica prin intermediul asa zisei „justitii independente”; poate a fost si santajat inainte. Metehne care suna cunoscut.
    Nene Kurtz ai facut concesii degeaba ca tot vor sa te execute.
    Astia de la Neos is la driapta lui usr sau la stanga lui usr? Si astia e in concubinaj cu „justitia independenta”?

  3. !Ciprian

    nu doar ca o viziune filosofica substantialista asupra tarilor, dar stiti si istorie, ceva extraordinar, devreme ce spuneti ca Transilvania a fost pasalac!

    va invidiez usurinta cu care debitati prostii de-a valma! aveti studii contabile?

    • Si daca nu a fost toata pasalac (Banatul a fost, cu siguranta), a fost aproape inconjurata de pasalace, asa ca…fleosc!

    • Da..si era ”extrem” de mare diferenta intre un vasal si un pasalac! Incredibil de mare, de ma pufneste rasu’! Dar, de ce ti s-au inecat corabiile? ce te asteptai la austrieci? sincer, ce dracu[‘ crezi, ca aia sunt supraoameni? Doar au prins alta conjuctura – ce e azi valabil vis a vis de un popor, peste 500 de ani n-o sa mai fie, samd!

    • Uite ca am uita alti ”civilizati” din imperiu care au fost pasalac: Croatia!

    • Transilvania nu a fost pasalac in mod formal, ci principat autonom sub suzeranitate otomana, deoarece Jan Zapolya, aristocrat croat si voievodul/principele Transilvaniei a negociat cu otomanii ca oastea Transilvaniei sa nu participe la apararea Ungariei, respectiv lupta de la Mohacs ( 1526).
      Zisa oaste a bajbait mai bine de 2 saptamani si nu a gasit granita cu regatul Ungariei. Intelegerea lui Zapolya Imi pare o miscare diplomatica de prima mana, ar fi fost carne de tun degeaba plus pasalac recunoscut.Singura fisura in relatiile cu turcii a fost in timpul domniei lui Mihai Viteazul, sprijinit puternic de secui.
      Momentul de intarire al Transilvaniei fata de austrieci s-a regasit in timpul lui Gabriel Bethlen, un anti-habsburg convins si care a fost mereu de partea turcilor, asteptand sa devina conducatorul celor trei principate romane ( Dacia) sub egida lor, dar turcii stiau lectia, au spus ”nu”, iar Bethlen s-a retras discret, dorind sa devina regele Ungariei ( turcii au pus prea multe conditii, nu s-a putut), al Cehiei, dar habsburgii i-au luat-o inainte, al Poloniei, dar a incetat din viata.
      Asa ca principii Ardealului s-au inteles foarte bine cu otomanii, nu i-au deranjat , au platit tributul si s-au mulat dupa pretentiile lor bine cunoscute.

  4. Cautati „John Sigismund of Hungary with Suleiman the Magnificient in 1556(images) ;puteti citi si „Exposing Martin Luther ‘s Love Affair With Islam”(e vorba si despre Transilvania(Principatul Transilvania),Ungaria si relatiile cu otomanii in perioada respectiva);mai cautati si imagini pentru „1625-Dineu princiar la Alba-Iulia”si veti vedea imaginea dineu somptuos oferit de principele transilvănean Gabriel Bethlen în onoarea ambasadorului otoman Yusuf Mouttaher Agha, în marea sală de ceremonii a castelului princiar din Alba Iulia(despre planurile lui Gabor Bethlen si Dacia-mai cititi)