G4Media.ro

Imunitatea lui Sebastian Kurz, ridicată de Parlamentul Austriei/ Fostul cancelar a demisionat…

Imunitatea lui Sebastian Kurz, ridicată de Parlamentul Austriei/ Fostul cancelar a demisionat în urma unui scandal de corupție

Parlamentul Austriei i-a ridicat joi imunitatea parlamentară fostului cancelar conservator Sebastian Kurz, care a demisionat în octombrie în urma unui scandal de corupţie, notează AFP, citată de Agerpres.

Sebastian Kurz, 35 de ani, ales pe un program antiimigraţie în 2017, a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie, când a fost vizat de o anchetă anticorupţie.

De atunci, el a fost protejat de urmărire penală în virtutea statutului său de lider al grupului parlamentar al Partidului Popular Austriac (OVP) şi de membru al parlamentului.

Sebastian Kurz, care respinge acuzaţiile de corupţie, afirmase anterior că doreşte ridicarea imunităţii sale, astfel încât ancheta să poată avansa. El declarase că vrea să combată acuzaţiile, false în opinia sa, care l-au costat postul de cancelar.

Scandalul a izbucnit în octombrie când mai multe locuri, printre care sediul Cancelariei federale şi al Ministerului de Finanţe, au fost percheziţionate în cadrul unei anchete asupra unor suspiciuni de deturnare de fonduri publice între 2016 şi 2018 de către colaboratori apropiaţi ai lui Sebastian Kurz.

Scopul acestei deturnări a fost de a finanţa publicarea unor sondaje falsificate şi o acoperire mediatică favorabilă lui în media unui grup influent de presă austriac, Oesterreich. În schimb, acesta din urmă a fost răsplătit cu achiziţionarea generoasă de publicitate, conform suspiciunilor procurorilor.

Sebastian Kurz a fost cel mai tânăr şef de guvern din lume când a fost ales la vârsta de 31 de ani. Coaliţia pe care a format-o cu extremă-dreapta s-a prăbuşit în 2019, când aliatul său s-a găsit în centrul unui scandal de corupţie. Noi alegeri i-au permis să-şi recapete postul de cancelar în fruntea unei coaliţii cu Verzii.

Numeroşi analişti politici sunt de părere Sebastian Kurz va încerca „un come-back”, succesorul său, fostul ministru de externe Alexander Schallenberg, fiind unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori.

Sursa Foto: Facebook/ Sebastian Kurz

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Uite lupta anticoruptie, nu ca la noi – unde jumatate din votanti sunt in camarila PSD, sau PNL.

  2. La noi cred ca se fac chestii de astea frecvent.
    In fine lectie pt Kurz…program antiimigraţie în 2017…cu chestia asta a suparat pe marii gangsteri. Degeaba faci concesii cu marii gangsteri, daca nu esti all in cu ei te privesc cu suspiciune si tot te axecuta pana la urma, gasesc ei cum. Au toate mijloacele, timpul, banii, retelele . Pentru un cat mai bun parcurs trebuie nici o concesie.

  3. Kurz ,escrocul austriac corupt, e ala care tinea predici Romaniei? Ca sa nu-mi aduc aminte si de mascariciul corupt Sarkozy……

    • Ala e. Tanara speranta nazista. Nu-i nimic. Sta un pic pe tusa si revine in plin. Vorbim de Austria aici. Tara de limba germana si obiceiuri balcanice, unde Putin e invitat la nunta unui ministru din guvern si danseaza cu mireasa.

  4. Sa fac si doza 3 și își primește imunitatea înapoi.

  5. Daca erau putregaiurile noastre de „politicieni” , probabil că ar fi participat la alegerile prezidențiale următoare . Vorba ceea: doar una este USL îl(2 ) !

  6. Unde-s cancelarii de altadata ? Auzi, sa demisionezi pt ca te-au prins cu un mizilic! Hitler ar muri de ras..