G4Media.ro

Campanie inedită de susținere a Informaticii la BAC – #staiasa, lansată de…

Campanie inedită de susținere a Informaticii la BAC – #staiasa, lansată de creatorii celei mai mari platforme de învățat programare. Plus: Povestea olimpicului ce a inventat WellCode

Campanie inedită de susținere a Informaticii la BAC, după ce Ecaterina Andronescu a “uitat” să introducă materia în planurile sale pentru o viitoare lege. Creatorii celei mai mari platforme de educare în programare din România – WellCode.ro – au lansat în urmă cu 2 săptămâni campania #staiasa, cu scopul de a menține Informatica disciplină de Bacalaureat. “Vom fi vigilenți, pentru că nu știm niciodată ce se poate întâmpla”, a declarat pentru Edupedu.ro Petru Trîmbițaș, unul dintre fondatorii WellCode.ro, după ce Andronescu le-a promis olimpicilor naționali la informatică menținerea disciplinei la examen.

  • După lansarea campaniei #staiasa a tinerilor de la WellCode.ro, profesorii de la cele mai mari universități i-au trimis o scrisoare publică Ecaterinei Andronescu, în care au cerut ca Informatica să fie menținută la examenul de final de clasa a XII-a. Ministerul Educației a răspuns printr-un comunicat în care asigură că rămâne la examen verificarea competențelor digitale, dar nu strict a informaticii.
  • A urmat episodul de vineri, 3 mai 2019, când Andronescu a susținut la Suceava un discurs în fața olimpicilor naționali de informatică ce tocmai trecuseră proba de baraj pentru a intra în lotul internațional, iar olimpicii au ironizat-o aplaudându-i fiecare frază.

Edupedu.ro l-a contactat pe Petru Trîmbițaș, el însuși fost olimpic național, fondator al WellCode.ro și inițiator al campaniei #staiasa, pentru a vedea dacă promisiunea făcută de ministrul Educației este suficientă pentru tinerii programatori.

Am văzut declarația doamnei ministru, în care a spus că Informatica rămâne la Bacalaureat, așa că ne bucurăm că a fost auzită campania noastră; s-au alăturat și universitățile și am primit sprijin enorm din toate părțile. Totuși noi, la WellCode, rămânem foarte implicați pentru educație de calitate și de fiecare dată când o să fie nevoie, o să fim acolo să punem umărul la schimbare. (…) Vom fi vigilenți, pentru că nu știm niciodată ce se poate întâmpla”, a declarat Petru Trîmbițaș, pentru Edupedu.ro.

În ceea ce privește gestul olimpicilor de la Informatică ce au aplaudat, vineri, fiecare promisiune făcută de același ministru care a eliminat Informatica din planurile pentru un viitor Bacalaureat, Petru Trîmbițaș (24 de ani) a precizat: “Mi se pare foarte firesc gestul lor, pentru că există multe lucruri care ar putea fi îmbunătățite și în felul în care se face informatica la școală, și în organizarea olimpiadei. Un lucru straniu este selecționarea lotului național, după o singură zi de baraj, din cauza tăierii fondurilor”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ar fi pacat sa scoata informatica din lista.
    Daca tot ai ales un liceu cu profil de informatica, e aiurea sa nu poti da bacul tocmai din materia respectiva.
    Absolventii liceelor cu profil matematica-fizica-informatica din Romania nu sunt vazuti deloc rau in strainatate. Adica in niciun caz mai rau decat francezii, nemtii sau italienii. Daca au si o nota mare la informatica, cu atat mai bine.
    Cred ca Abramburica nici acum nu stie ce-a vrut sa spuna cu:
    „rămâne la examen verificarea competențelor digitale, dar nu strict a informaticii.”

    Pai, daca nu e vb de informatica, ce alte competente digitale mai poti testa?
    Sa vezi cat de repede butoneaza elevii un computer, o tableta sau un telefon? Sau cat de bine manuiesc joystick-ul la playstation?
    Toanta semidocta!

    • Lana, Toanta semidoctă (cum ea însăși își semnează postarea) pare să nu aibă habar despre examenul de bacalaureat românesc.

      Este extrem de nedumerită (și complet neștiutoare) despre existența probei de Verificare a Competențelor Digitale (pe care o susțin toți elevii care termină liceul în România și despre a cărei păstrare în continuare ne asigură d-na ministru Andronescu), complet distinct de proba de Informatică, pe care o pot susține, la alegere, absolvenții secțiilor Matematică-Informatică și Științele Naturii (probă care ar putea fi integrată, împreună cu probele din alte discipline, într-o probă mai complexă, care să verifice capacitatea absolvenților de-a utiliza, în situații de tip real, a celor învățate).

      Pare să nu știe nici că matematica-fizica nu mai există.

      Despre buna primire a absolvenților români în străinătate nu este nevoie să ne asigure, mă și îndoiesc că are date semnificative, cât timp știm din media că ei sunt foarte căutați de fermierii germani, austrieci și din alte țări, în special în perioadele de vârf de lucru în agricultură.

      Ceea ce, din păcate, nu spune este faptul că „dacă tot ai ales un liceu cu profil tehnic, e aiurea să nu poți da bacul tocmai din materiile tehnice”. Situație întristătoare, prezentă în România de vreun deceniu! Fără să reclame nimeni!