G4Media.ro

Camera Deputaților din Italia a aprobat legea care dă dreptul la „uitarea…

Sursa foto: Pexels

Camera Deputaților din Italia a aprobat legea care dă dreptul la „uitarea oncologică”. Scopul e ca persoanele vindecate de cancer să nu mai fie discriminate la asigurări și credite

Camera Deputaților din Parlamentul Italiei a aprobat joi în unanimitate regulile pentru prevenirea discriminării și pentru protecția drepturilor persoanelor care au fost afectate de boli oncologice, așa-zisa lege a uitării oncologice, transmite Rador.

Textul merge acum la Senat pentru votul final, după care va intra în vigoare.

Legea introduce ”dreptul la uitare”, o măsură menită să asigure persoana că recuperarea clinică corespunde posibilității de a-și exercita drepturile în condiții de egalitate cu restul populației, cu referire la accesul la servicii financiare, bancare și de asigurări, precum și la procedurile de adoptare a minorilor.

După 100 de mii de semnături strânse, prima campanie pentru o lege care cere dreptul de a fi uitat din punct de vedere oncologic, a ajuns în Parlamentul italian, scrie Il Sole 24 Ore, citat de Rador. Această lege, odată aprobată, ar permite persoanelor vindecate de cancer, care în Italia sunt mai mult de un milion, să-și reia viața fără a mai fi discriminate.

Un proiect similar a fost votat în România în urmă cu un an, inițiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Acum, în Italia, o persoană care solicită o serie de servicii, precum încheierea unei asigurări și obținerea de credite ipotecare, trebuie să declare că avut cancer, chiar dacă s-a vindecat deja, un gest onest care va penaliza. În timpul campaniei a fost realizat primul ghid pe această temă și un portal web, au avut loc demonstraţii în oraşele Pescara și Modena, iar pe internet s-a creat o puternică mobilizare socială pentru promovarea semnăturilor.

De altfel, România a fost dată ca exemplu de președintele fundației italiene care a demarat acest proiect.

”Suntem foarte mulțumiți de numărul mare de persoane la care a ajuns această campanie – spune Giordano Beretta, președintele Fundației AIOM – și mulțumim CNEL pentru atenția pe care a acordat-o acestei situaţii, resimţită profund de întreaga populație de pacienți, foști pacienți, membri ai familiei și îngrijitori. Acum, că această lege a ajuns în Parlament, ea nu mai este o simplă speranță, ci poate și trebuie să devină realitate: motiv pentru care cerem președinților Camerei și Senatului și primului ministru să aprobe această lege, într-un gest de grijă faţă de un milion de italieni. Trebuie să urmăm exemplul virtuos al Franței, Luxemburgului, Belgiei, Olandei, Portugaliei și României, care au promulgat deja o lege pentru protejarea cetățenilor recuperați de cancer”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...