G4Media.ro

Calcule la o moțiune de cenzură împotriva guvernului: depunerea moțiunii depinde de…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Calcule la o moțiune de cenzură împotriva guvernului: depunerea moțiunii depinde de UDMR, dar premierul Ciolacu nu are emoții dacă PSD și PNL sunt disciplinate

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de reformă a aparatului administrativ și măsurile fiscale. Opoziția poate depune o moțiune de cenzură și, dacă moțiunea trece la vot, guvernul pică. Dar șansele unui astfel de scenariu sunt infime deoarece coaliția PSD-PNL funcționează strâns.

Calcule pentru depunerea moțiunii

Pentru depunerea unei moțiuni e nevoie de 117 semnături de parlamentari. Calculele arată că dacă USR, cel mai mare partid de opoziție, inițiază o moțiune, numărul de parlamentari pe care îi are (67) nu e suficient nici pe departe.

Următorul partid de opoziție ca număr de parlamentari e partidul extremist AUR (40), dar Cătălin Drulă a respins orice colaborare cu partidul lui George Simion, ceea ce înseamnă că USR depinde de celelalte partide mai mici de opoziție.

USR are nevoie așadar de semnăturile parlamentarilor de la Forța Dreptei (16), Reper (10), dar nici acestea nu sunt suficiente. Singurul mod în care poate depune moțiune de cenzură e cu ajutorul UDMR (29 de parlamentari), dar formațiunea condusă de Kelemen Hunor s-a arătat mereu reticentă la moțiunile de cenzură, pentru a nu fi acuzată că schimbă balanța politică din România.

Calcule parlamentare dacă moțiunea de cenzură e totuși depusă

Chiar dacă opoziția ar reuși să strângă semnăturile pentru o moțiune de cenzură, matematica parlamentară arată că parlamentarii coaliției PSD-PNL au o majoritate confortabilă, ceea ce face extrem de improbabilă trecerea moțiunii.

La un număr total de 466 de parlamentari, coaliția guvernamentală are o majoritate de 58,58%, la care se adaugă și voturile minorităților – altele decât cea maghiară.

Singurul scenariu în care guvernul Ciolacu ar pica este o trădare semnificativă venită dintre PSD sau PNL, dar o astfel de ipoteză e greu de acceptat, dat fiind că cele două partide au colaborat foarte bine începând cu decembrie 2022.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Speranța că mai sunt si PNL-isti decenți se va destrăma dupa acest vot! 😏