G4Media.ro

Caise căzute pe jos, pentru că nimeni nu vrea să le culeagă…

Sursa foto: Freshplaza.com

Caise căzute pe jos, pentru că nimeni nu vrea să le culeagă / Din agricultura italiană lipsesc 100 de mii de muncitori sezonieri / ”Speram ca sutele de lucrători din culturile de căpșuni să se mute la fructele cu sâmburi odată ce terminau, dar au preferat să primească indemnizații de șomaj”

Problema cauzată de lipsa forței de muncă este din ce în ce mai gravă în Italia, semnalează Freshplaza.com. În sectorul agricol din peninsulă lipsesc 100 de mii de muncitori sezonieri, însă nu se mai găsește forță de muncă nici în sectorul turistic, industrial, al construcțiilor și al serviciilor.

„Italia se prăbușește, la fel și întreprinderile sale. Aceasta este cruda realitate. În timp ce, pe de o parte, sunt cei care caută personal pentru a-și menține afacerile în funcțiune, pe de altă parte sunt cei care stau bucuroși acasă, deoarece primesc ajutoare sociale. În fiecare zi, sunt nevoit să decid la ce lot de caise să renunț, deoarece unitățile de muncă disponibile nu sunt suficiente pentru a acoperi toate hectarele. În prezent, sunt 45 de operatori care recoltează fructe cu sâmburi, dar aș avea nevoie de cel puțin încă 30 pentru a garanta două operațiuni pe cultură”, explică Vincenzo Favale, antreprenor din Montalbano Jonico (Matera), cu 25 de hectare de fructe cu sâmburi (caise, piersici și nectarine).

„În ultimele săptămâni, am contactat zeci de persoane cărorea le-am oferit un contract imediat și un salariu net de 45 de euro/zi pentru 6 ore și 40 de minute de muncă. Mulți dintre ei mi-au spus că beneficiază de ajutoare de stat (așa-numitul Reddito di Cittadinanza) și că nu sunt interesați să lucreze, deoarece ar fi nerentabil. Am încercat să contactez și agențiile din Apulia, dar nici acestea nu m-au putut ajuta. Sunt în mare dificultate: din cauza căldurii, producțiile de caise s-au suprapus, ceea ce înseamnă că este nevoie urgentă de operatori. Recoltez în același timp Rubista, Flopria, Mediabel, Orange Rubis și în curând, peste câteva zile, voi începe cu Lady Cot”, spune fermierul

„Muncești un an întreg și, când vine momentul recoltării, nu ai suficienți oameni pentru a o face. Am reușit o singură operațiune de recoltare pentru unele soiuri, în timp ce altele au fost abandonate complet. Speram ca sutele de lucrători din culturile de căpșuni să se mute la fructele cu sâmburi, odată ce terminau, dar au preferat să primească indemnizații de șomaj și mulți dintre ei s-au întors efectiv în țările de origine așteptând să se întoarcă în Italia pentru a acumula numărul necesar de zile. Apoi, mai sunt și unii lucrători din Apuseni care au preferat millerandage-ul, deoarece sunt mai aproape de casă”, a mai spus el.

„Problema este că, încercând să economisești cât poți, nu faci economie și, bineînțeles, ajungi la surprize neplăcute când vine sfârșitul sezonului. Caisele mele continuă să cadă pe pământ. Dacă sunt persoane dispuse să muncească, nu ezitați să mă contactați”, a transmis el și și-a oferit numărul de telefon mobil pentru a fi contactat. Acesta poate fi găsit aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. A da ajutoare sociale atunci cand exista joburi este sinucigas, dar nah, asta se intampla cand socialistii conduc o tara.

  2. Cam tardiv ați publicat 🙁 Anunțul antreprenorului este din 15 iunie, ori…acum, suntem deja în 11 iulie. Interesant articolul !

  3. Broscarii sa puna mana si sa munceasca.Sa nu mai astepte sclavi

    • Ai zis tu de pe buda din fundu curtii

    • Tu unde erai daca stii?Te uitai in sus si tineai gura deschisa.

    • Mare dreptate ai. Sunt niste putori ordinare, inculți și nespălați. In cele 14 zile de vacanță petrecute prin diverse orașe, nu am reușit să înțeleg cum naiba supraviețuiesc cu acel program de gravide (7-12 16-20). Cred că dacă nu erau emigranții și muncitorii din țările est europene, mureau de foame de mult. Am înțeles de ce au atâtea cazuri de covid , mai exact : lipsa igienei și mizeria din orașe arată adevărata realitate a unui popor cândva mare ( doar numele orașului Roma și ruinele mai amintesc de aceste lucruri) care a decăzut și care nu-și va mai reveni niciodată.
      Să iasă putorile la munca, e prea mult ptr ei.

  4. Lucrurile sunt foarte simple aici ,ăștia NU PLĂTESC. Dacă ar plăti, angaja,respecta resursa umană ar fi atrasă altfel,dar ăștia vor zilieri prost plătiți pe post de sclavi la negru. Era asta s a încheiat. HA HA HA GHINION.

  5. Ce specie ciudata, nerecunoscător, îngâmfată, sfidătoare … și s-ar mai găsi și alte calificative suntem noi oamenii?! Cu cata nonșalantă ne batem joc de ceea ce ne da natura, ne batem joc de natura și apoi ne plângem!

  6. 45 De euro pentru 6 ore și 40 de minute, o altă bătaie de joc. În loc să bage mâna în buzunar mai bine pierde, e o mentalitate sănătoasă și la nivel european.

  7. Cața grija pentru agricultura italiana…
    Acum 2 ani se mutra la propriu de dragul agriculturii germane, le putrezea sparanghelul necules.
    Dar despre tara încă a noastră, România, Dumnezeu cu mila.

  8. După cum se prezintă trend-urile, munca in agricultura in UE se va realiza cu roboti sau forța de munca de pe alte continente.

    • Da, cu roboti biologici pakistanezi.

    • Elena dragă… Este foarte urât să privești o femeie cum borăște în fața lumii, iar tu asta faci. Cum poți să spui că vrei lege ca să” îi adune de pe strada” și să fie trimiși la muncă sau dați afară? Te referi la alți oameni sau la animale? Cum ar fi dacă alții și-ar dorii ca cei ca tine ” să fie adunați” la Bălăceanca? Ura față de alții oameni nu a fost niciodată o soluție.

  9. Cine vrea sa manince sa le culeaga si sa plteasca la iesirea din livada .
    E plina lumea de fuduli care vor sa se imbuibe cu bunatati dar sa munceasca altii….

  10. Ăsta e Capitalismul! E criză a forței de muncă, nu muncește nimeni ca sclavul cu 45 de euro pe zi, italian, român, migrant musulman sau extraterestru!
    Decât să muncești pe banii ăștia, sigur, e mai rentabil să iei ajutor social…
    Patronul nu are decât să mărească oferta salarială sau să i se ducă naibii recolta!
    Sunt mulți care visează muncă forțată, drepturi absolute pentru patroni, libertarianism, Tea Party, chestii din astea!
    Foarte bine, patronul face ce vrea cu afacerea lui!
    Are, inclusiv, dreptul de a da faliment!

    • Fenomenal. Se plang italienii ca nu mai gasesc sclavi. Nu mai pot de mila lor. Munca pe calduri uriase ptr. 900-1000 Euro pe luna, si cu asta sa mai si traiesti la preturi de Italia. Si tot ei se plang si nu inteleg ce sa intampla.

  11. Asa se intimpla cind patroni italieni sunt escroci . Cind nu platesti muncitorul la adevarata valoare asa patesti . Te ocolesc . De ce muncesc la capsuni in spania si la caise nu, in italia Italieni se cred smecheri .

  12. Nu am lacrimi pentru caisele italienilor! Să pice toate! Piata este cerere și ofertă. Dacă oferi 10000 de euro o să ai câte un prinț sub fiecare cais. Cu 45 de euro sa le culeagă tat-tu cu mă-ta.

  13. L ce sclavie era acolo acum câțiva ani, o meritați pe deplin!

  14. Ai vrea tu…cine ar mai umple cafenelele si barurile atunci cu banii primiti de la stat… Mai bine stai cu 800e pe luna decat sa lucrezi cu 1100e la 40 de grade .Si cele 6h pe zi sunt o gluma .
    Sotia mea lucra in urma cu cativa ani 11h pe zi pentru banii astia. Daca nu faceai cele 11h te schimbau…Acum se mira de ce nu mai merge nimeni…

  15. Așa le trebuie italienilor. Privații se poarta mizerabil cu cei angajați. Și nu numai ei, ci occidentalii privați in general. niște scârbe.

  16. Nu, că le pica coada și rangul…