G4Media.ro

Câciu: Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Cine…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Câciu: Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit / Ar trebui să ne axăm pe pachet de măsuri pe gospodărie

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat miercuri că inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe bogaţi, iar în ceea ce priveşte pachetul social există „mai multe simulări”, astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor, relatează Agerpres.

Întrebat de jurnalişti cu cât va creşte punctul de pensie, Câciu le-a sugerat să aibă răbdare „o săptămână sau două săptămâni”.

„V-am confirmat un singur lucru: anvelopa acordată de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%. Modul în care acest pachet (social, n.r.) se construieşte ţine cont de legi, ţine cont de necesităţi, de nevoile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit. (…) Sunt mai multe simulări. Sunt simulări astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie să ţinem cont cu toţii: trebuie să ai foarte mare grijă să nu creezi o spirală a inflaţiei. (…) Atunci când vii să sprijini, sprijini puterea de cumpărare, nu adaugi la momentul când este puseu inflaţionist. Când nu este puseu inflaţionist, într-adevăr poţi să discuţi în realitate de o creştere”, a precizat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern.

Adrian Câciu a explicat că, în acest context, nu va fi creştere, ci „o recuperare a puterii de cumpărare”.

La momentul acesta se zice creştere. Nu va fi creştere. Este o compensare, o recuperare de pierdere de putere de cumpărare, ceea ce vom încerca să facem prin pachetul social cu care Guvernul va veni”, a mai spus Câciu.

Ministrul Finanţelor a subliniat de asemenea că „celula de bază a societăţii e familia”.

„Ar trebui să ne axăm pe pachet de măsuri pe gospodărie, pe familie, pentru că acolo nevoile sunt diferite. Dacă te uiţi pe membrii familiei, la fel, diversifici nevoile şi, atunci, nu mai ai uniformitate din perspectiva abordării guvernamentale. Eu cred că în pachetul acela de măsuri vom găsi un echilibru pe familie. (…) Pachetul social va conţine pachetul pe familie, înţelegând prin aceasta, pe gospodărie. Vrem să facem raportarea la gospodărie şi venit pe gospodărie. Este mai corect aşa pentru că raportarea la individ produce disensiuni şi în cadrul unei familii”, a spus Adrian Câciu.

Totodată, el a subliniat că pensionarii trebuie să fie protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare.

„Noi trebuie să ajutăm pensionarii. Nu că îi ajutăm, este dreptul lor de a fi protejaţi în faţa erodării puterii de cumpărare. Dar, trebuie să ţinem cont şi de indicatorii macroeconomici pe care îi comportă deficitul la fondul de pensii pentru că nu poţi să creşti deficitul la fondul de pensii. Dacă tu creşti deficitul la fondul de pensii, fiind cheltuială permanentă, ai un răspuns de dat la Comisia Europeană, care nu poate fi unul pozitiv în contextul în care altcineva ne-a introdus în procedură de deficit excesiv. Dacă eram Italia, care a avut un deficit de 7,1% în 2021, dar nu era în procedură de deficit excesiv – cred că era mai simplu de explicat – pentru că era o situaţie excepţională. Şi noi trebuie să explicăm acelaşi lucru, numai că noi ne-am luat un angajament”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. VORBE GOALE. FUM.
    VRAJELI ALE COMPANIEI DE PR PE CARE A ANGAJAT-O PE BANII CELOR PE AI CAROR UMERI „PLANGE”.

  2. Eu as incepe cu cât trebuie sa fie temperatura apei in calorifere. Ca sa stiu pentru ce platesc.
    Dar cred ca el e ipocritul

  3. Nesimtitii din PSD, PNL si UDMR, creatorii pensiilor speciale nesimtite si a cumularzilor, se fac ca plang de grija pensionarilor cu venituri mici… Azi e randul lui KCaciu sa se prefaca ingrijorat.
    Siktir!

  4. Ce ipocrizie marca PSD!
    Toti suntem loviti de inflatie, indiferent ca este sarac sau bogat, cei bogati nu sunt afectati asa puternic ca cei saraci.
    Sa ne spuna, sa stim si noi ce insemana bogat ca nimeni nu a putut defini obiectiv aceast prag dintre bogatie si restul plebei. Pentru unul cu ajutor social unul care are 2000 lei este bogat, pentru cel cu 5000 cel cu 20000 este bogat si tot asa. Bogatia este relativa, nu este posibil a fi evaluata.
    Unul din parlament care are 1.000.000 euro datorii la rude si prieteni o fi bogat sau sarac?

    • Si cel bogat e afectat fix la fel, pentru ca inflatia nu face distinctie intre fraierii care au incredere in moneda statului. 🙂

      Sa facem distinctie intre pierderea de valoare de schimb si cum resimte posesorul aceasta pierdere.

      Dar ne pierdem vremea: Câciu n-a vrut sa zica nimic, de fapt. Doar a latrat spre bogati, ca sa primeasca niste aplauze.

    • Eu cred ca alora de au „umplut” Poiana Brasov 100% (la peste 250 euro per noapte…!) in weekendul prelungit din 30.11, le pasa de inflatie cum imi pasa mie daca ploua sau nu la Londra…oare astia or fi bogati sau „de mijloc”? Ca saraci sunt in mod sigur, dar cu duhul, ca altfel n-ar avea ce sa caute in Poiana pe timpulrile astea! Altfel, ca sa zic, inflatia e „democrata” ne „loveste” la fel pe toti, de simtit o simtim diferentiat ca…asa-i in tenis!

    • Alo, Piramida lui Maslow!

      Valoarea unui coș minim pentru un trai decent este 2.708 lei pe lună pentru o persoană, in condițiile in care mulți romani au venituri nete lunare de doar 1.600 lei!
      La săraci a crescut cu 16% costul hranei si al acoperirii altor nevoi de baza.
      Pe cei care se duc in fiecare weekend cu familionul in stațiunile montane ii afectează mult mai puțin inflația; pot sa elimine lejer cheltuieli extravagante si Voila!

    • Exact, bufonul bolșevic marjeaza întotdeauna pe ajutorarea oamenilor săraci, nescatand o vorba despre faptul ca partidul sau are drept țel sărăcirea oamenilor pentru a-i controla mai bine. El crede ca lumea mai pune botul la aberațiile lui.

  5. Ce-mi place de ăștia care constata conștiincios si fuck invers decât ce trebe!

  6. Greșit gândit. Sunt familii în care nu există înțelegeri între membri.
    De ce să sufere unul care doar plătește tot ce ține de gospodărie, iar altul doar consumă pe alcool, spre exemplu?

  7. Un pensionar cu o pensie de 2500 de lei, care a muncit o viață-ntreagă, nu poate fi considerat un om bogat.
    Mai ales că nu i s-au acordat toate drepturile în funcție de toate veniturile avute cât a fost salariat.

  8. Gun0413le FSN sunt supărate pe bogătași si tin partea sărăcimii și micilor întreprinzători!!!! 🤣🤣🤣
    Dati-va la o parte că iese bătaie! 🤣🤣🤣