G4Media.ro

Bursa a reacţionat negativ la rezultatul alegerilor / Volatilitatea s-ar putea menţine…

Sursa foto: Pexels / energepic.com

Bursa a reacţionat negativ la rezultatul alegerilor / Volatilitatea s-ar putea menţine până la anunțarea rezultatului turului al doilea al alegerilor prezidenţiale

Bursa a reacţionat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidenţiale, însă nu putem vorbi de panică, susţin brokerii consultaţi luni de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Ce se întâmplă acum pe piaţă este ca urmare a rezultatului alegerilor şi îngrijorărilor investitorilor legate ce va fi în turul II. Categoric după turul II lucrurile vor deveni certe, adică se va vedea direcţia către care se va îndrepta economia, ţara, ce se va întâmpla. Îngrijorarea investitorilor este că, în funcţie de rezultatul alegerilor, va exista o reacţie din partea pieţelor internaţionale, mai ales din partea finanţatorilor internaţionali. Şi atunci, cred că acum ce vedem în piaţă este o precauţie, să zicem aşa, a investitorilor. Aşteaptă. Cred că două săptămâni, tot aşa vom avea o volatilitate. Fie vor fi zile cum a început cea de azi, fie vor fi recuperări, să zicem, dacă scăderile vor continua şi atunci vom avea zile în care vom vedea şi piaţa pe verde, dar cert este că după cele două săptămâni, după turul II al alegerilor, trendul va fi clar şi atunci vom şti în ce direcţie se va duce şi piaţa”, a explicat Ovidiu-Lucian Isac, director general al Estinvest, transmite Agerpres.

La rândul său, Antonio Oroian, broker la Goldring, a declarat că acum se vede o reacţie negativă la rezultatul alegerilor, „mai ales prin prisma rezultatului destul de mare obţinut de candidatul de extremă dreapta”.

„Totuşi, având în vedere volumele de tranzacţionare, nu putem vorbi, cel puţin deocamdată, de o panică în rândul investitorilor. Chiar şi aşa, intrăm din nou într-o instabilitate politică, dacă e să ne uităm la tensiunile din coaliţia de guvernare, iar această instabilitate nu ne ajută deloc, nici în problemele fiscal-bugetare, nici în percepţia investitorilor străini şi a agenţiilor de rating”, a subliniat Antonio Oroian.

De asemenea, Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction, consideră că reacţia pieţei a fost una negativă, dar moderată.

„O primă reacţie a pieţei bursiere locale la rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale a fost una negativă, însă moderată. După prima ora şi jumătate, indicii au pierdut circa 1,5%, spre deosebire de pieţele europene, care cresc uşor. Valoarea tranzacţionată este în creştere faţă de ultimele şedinţe de tranzacţionare, însă circa 50% din aceasta a fost realizată de acţiunile Banca Transilvania. Există multă prudenţă în piaţă, investitorii încercând să evalueze noile realităţi ale scenei politice. Orice semnal că România s-ar îndrepta spre o destinaţie izolaţionistă faţă de Uniunea Europeană şi NATO are potenţialul de a afecta negativ sentimentul de piaţă, într-o economie încă în mare măsură dependentă de investiţii străine şi de fondurile europene pentru a-şi menţine echilibrul financiar şi creşterea economică”, a afirmat Alin Brendea.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor. Indicii bursieri consemnau scăderi între 1,38% şi 2,11%.

La ora 12:30, indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,76%, cea mai mare scădere fiind înregistrată de indicele BET-FI care reflectă evoluţia societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri), respectiv de 3,22%. Volumul tranzacţiilor pe piaţa bursieră era de peste 64,54 milioane de lei (12,96 milioane de euro).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. stai sa se taie si fonduri UE, pentru ca oricum noi nu avem nevoie de decadenta UE … nici diaspora nu are nevoie de banii UE .. ei se vor intoarce in tara la motorina de 1 EURO !! sau 1 RUBLA !!

  2. ii doare pe rusofili undeva de bursa :)) ei habar nu au de economie si de piata de capital:)) ei cred ca peluzarul va aduce bunastare, benzina la 1 leu , case la 35 de mii de euro…:)) bravo, ati infrant romanilor!

  3. Ca si americanii, românii vor înțelege doar când vor suferi!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.