
Bulgaria descoperă rezerve și majorează prețul la energie cu doar 2,6%
Prețul energiei electrice pentru gospodării în următoarele 12 luni va fi cu 2,58% mai mare în medie față de valoarea sa de la 1 ianuarie 2025, a decis recent Comisia pentru Reglementare în Energie și Apă (CREA). Acesta este de aproape două ori mai mic decât cel planificat inițial de autoritatea de reglementare, care, atunci când și-a analizat intenția, a explicat că va căuta rezerve pentru o creștere mai mică și a găsit acum bani, potrivit Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cea mai mare creștere a energiei electrice pentru gospodării este pentru clienții EVN din sud-estul Bulgariei – 3,6%, pentru consumatorii Energo-Pro din nord-estul Bulgariei creșterea este de 2,52%, iar pentru locuitorii din Sofia și cei care locuiesc în vestul Bulgariei, deserviți de Electrohold, creșterea este de 1,82%.
Creșterea este sub intenția anunțată la începutul lunii iunie pentru o creștere medie a prețului de 4,62% de la 1 iulie 2025 față de 1 ianuarie 2025. La acea dată, a fost calculată o creștere de 3,81% pentru locuitorii din Sofia și alți consumatori Electrohold, iar cea mai mare creștere – 5,95% – a fost calculată pentru locuitorii din Plovdiv și clienții EVN. Pentru locuitorii din Varna și abonații Energo-Pro, creșterea prețului a fost calculată în avans la 4,21%.
După licitațiile organizate la bursă special pentru energie pentru cei trei furnizori finali, companiile au asigurat energie pentru consumatorii casnici la un preț de 189,58 leva/MWh, la o valoare calculată de CREA de 180 leva/MWh pentru energia electrică pe timpul zilei și 77,57 leva/MWh pe timpul nopții. Prețul de bursă realizat este sub prețul de piață estimat pentru următoarele 12 luni de 224,59 leva/MWh, calculat de CREA.
Acesta este unul dintre motivele pentru care autoritatea de reglementare și-a modificat estimările și a aprobat o creștere finală de mai puțin de 3%, în medie, pentru țară, a prețului de bază, care include și taxele de acces, transport și distribuție. De asemenea, acestea sunt ușor reduse.
Facturile lunare au crescut în medie cu 1 sau 2 leva
Președintele Comisiei de Reglementare în Energie și Apă, Plamen Mladenovski, le-a explicat jurnaliștilor că creșterea mai mică se datorează a unor factori principali, în număr de trei. Primul este că suprataxa pentru furnizorii finali a fost redusă la nivelul stabilit pentru anul precedent. Al doilea factor care a dus la reducerea prețului este utilizarea datelor raportate de societățile de distribuție a energiei electrice pentru lunile martie, aprilie și mai, care nu au fost incluse în raportul inițial. Ca urmare a acestor date, tarifele de rețea au fost ușor reduse. Al treilea factor, și, potrivit acestuia, cel mai important, sunt prețurile raportate din licitațiile organizate la Bursa Independentă de Energie din Bulgaria pentru produsul anual achiziționat de furnizorii finali.
Mladenovski a subliniat că, dacă luăm în considerare factura lunară medie, care este în prezent de circa 60 de leva conform datelor societăților de distribuție a energiei electrice, creșterea pentru clienții Electrohold va fi de 1,08 leva, pentru clienții EVN – 2,16 leva, iar pentru clienții Energo-Pro – 1,50 leva.
Potrivit lui Mladenovski, această creștere de 2,58% este pe deplin proporțională cu inflația și este compensată de creșterea veniturilor cetățenilor. El a subliniat că, prin această decizie, CREA își propune să asigure o tranziție lină către o piață liberalizată, fără șocuri pentru consumatorii casnici.
Decizia nu este „politică”
Întrebat dacă această „reducere a creșterii” nu a fost motivată de presiuni politice, Mladenovski a dat asigurări că CREA nu are politici în domeniul energiei. „Dacă credeți că asigurarea unei tranziții line către o piață liberalizată, fără șocuri pentru consumatorii casnici, este o decizie motivată politic, acceptați-o ca fiind politică”, a spus el. Potrivit președintelui autorității de reglementare, beneficiul pentru Bulgaria de pe urma tranziției târzii către o piață liberalizată este că poate învăța din greșelile altora și nu le poate face singură.
Mladenovski a dat un exemplu concret al României, unde piața a fost liberalizată, cu plafoane stabilite pentru consumatorii casnici, dar fondurile alocate pentru compensare s-au epuizat foarte repede.
„Noi am încercat să facem tranziția sustenabilă prin licitații în care energia electrică pentru gospodării să fie vândută, iar furnizorii finali să cumpăre doar cantități mici de pe piețe pe termen scurt atunci când este necesar. În acest fel, garantăm sustenabilitatea modelului, luând exemplu din eșecurile acestui model în alte state membre. Vedeți că a fi ultimii nu este întotdeauna cel mai rău lucru. Ori de câte ori facem ceva ultimii, putem învăța din experiența proastă pe care au acumulat-o alte țări, aplicând modele și abordări diferite pentru implementarea acestei tranziții”, a spus Mladenovski.
Potrivit lui Tasko Ermenko, membru al autorității de reglementare, s-a făcut tot posibilul pentru a se asigura că povara care apare în condițiile de tranziție este distribuită uniform între consumatori, furnizori și producători, astfel încât să se atingă un echilibru.
„Piața nu mai este aceeași ca înainte și se dezvoltă în direcția descentralizării, odată cu apariția unor noi surse de energie”, a declarat și un alt membru al comisiei – Blagoi Golubarev, și a subliniat rolul din ce în ce mai mare pe care îl vor juca bateriile pentru stocarea energiei electrice asupra prețurilor.
Potrivit acestuia, până de curând nimeni nu a vorbit despre baterii, dar în prezent acestea își găsesc rapid locul. El a subliniat că rolul CREA crește tocmai în găsirea unui echilibru între toți participanții de pe piață.
Compensații de stat pentru 1,3 miliarde de leva
Conform modificărilor legislative pentru determinarea prețului de bază al energiei electrice, care este mai mic decât prețul pieței și va fi compensat de Fondul de Securitatea Sistemului Electroenergetic cu 1,3 miliarde de leva pentru următoarele 12 luni, autoritatea de reglementare are posibilitatea de a modifica acest tarif la prețuri extreme la bursă. Cu toate acestea, atâta timp cât furnizorii finali și-au asigurat cantitățile necesare de energie la un preț fix și egal pentru cele trei societăți, nu se așteaptă modificări până la sfârșitul perioadei de reglementare – 30 iunie 2025.
„Deciziile excepționale ale CREA de a modifica prețurile se bazează pe fapte și circumstanțe care nu puteau fi prevăzute la 1 iulie. Dacă ar fi existat astfel de indicatori, i-am fi luat în considerare în această decizie”, a comentat Mladenovski.
Încălzirea, în medie cu 4,5% mai scumpă
Comisia a stabilit, de asemenea, prețurile la încălzire până la sfârșitul lunii iunie 2026. Nu există modificări semnificative legate de acestea, iar creșterea medie va fi de 4,5%, cea planificată.
Pentru companiile de încălzire centralizată, creșterea prețurilor variază de la 1% în Varna la 6% în Sofia. Pentru celelalte companii de încălzire centralizată, creșterea este de aproximativ 5%. Astfel, cel mai mult pentru încălzire și apă caldă se va plăti în Razgrad, unde un megawatt-oră va costa peste 138 de leva, și în Sofia, unde se vor plăti 134 de leva pe megawatt-oră. Cel mai ieftin – sub 100 de leva pe megawatt-oră – se va achita pentru energia termică în Pleven, Ruse, Sliven și Burgas.
Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.