G4Media.ro

Bulgaria, departe de obiectivul UE privind rezervele de gaze naturale. Cea mai…

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Bulgaria, departe de obiectivul UE privind rezervele de gaze naturale. Cea mai slabă performanță din UE, alături de Letonia

Bulgaria rămâne în urmă față de restul țărilor europene în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului de a-și umple depozitul de gaze cu cel puțin 80% până la sfârșitul lunii octombrie, după cum arată informațiile de la Infrastructura de Gaze din Europa (Gas Infrastructure Europe), cu sediul la Bruxelles, care monitorizează starea instalațiilor de stocare a gazelor în Uniunea Europeană, transmite publicația Dnevnik, citată de Rador.

Potrivit datelor publicate joi, singurul depozit de gaze din Bulgaria – Ciren – este plin în proporție de 56,35%, ceea ce reprezintă cea mai mică valoare din UE după cea din Letonia, ale cărei rezerve sunt de 55,29%. În Ungaria, rezervele de gaze asigurate până acum sunt de 58,6%.

Președintele Consiliului de Administrație al Bulgargaz, Ivan Topchiiski, a declarat, joi, că nu se așteaptă la nicio problemă până la sfârșitul lunii octombrie privind umplerea depozitului, întrucât în momentul de față direcționarea cantităților de gaz către acesta se derulează conform planului.

La fel ca Bulgaria, nici Letonia nu primește gaz de la Gazprom din cauza refuzului său de a plăti în ruble, așa cum cere Moscova pentru „țările neprietene”. Săptămâna trecută, presa rusă a informat că Riga a reluat livrările de gaz natural rusesc. Ritmul de umplere a depozitelor rămâne mai mic decât cel din Bulgaria.

La 27 iunie, UE a adoptat un nou regulament care obligă autoritățile naționale să umple cel puțin 80% din depozitele subterane de gaz până la 1 noiembrie și 90% înainte de iernile următoare. În medie, în UE, manometrele ar trebui să arate rezerve de 85% înainte să se răcească vremea.

Monitorizarea făcută de Gas Infrastructure Europe arată că, la 18 august, 75,55% din depozitele de gaze în UE sunt umplute, iar în Danemarca și Suedia nivelurile sunt de peste 90%, în Polonia – 99%. Portugalia le-a umplut pe ale sale până sus. Chiar și Germania, unde îngrijorările legate de economie sunt cele mai mari din cauza reducerii semnificative a livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 de către Gazprom, stocurile din rezervoarele subterane au ajuns la 77,79%. În România, rezervele garantate reprezintă deja 66,9% din volumul depozitului de gaze.

Toate țările europene au o tendință pozitivă privind umplerea, dar acest lucru se întâmplă extrem de lent din cauza penuriei de gaze naturale. În medie, mai puțin de 1% din capacitatea de stocare este completată zilnic în toate țările monitorizate. Bulgartransgaz a adăugat, miercuri, 0,55% gaz la volumul cantității din depozitul de la Ciren. La începutul săptămânii, compania a anunțat un plan de asigurare mai intensă a rezervelor. Ratele de reaprovizionare pot fi insuficiente în unele țări pentru a respecta regulamentul UE, care a fost adoptat în cadrul unui plan general de reducere a independenței energetice față de Rusia. UE vrea să înlocuiască în întregime combustibilul rusesc până în 2027 cu furnizori alternativi de petrol, gaz și cărbune.

Regulamentul european prevede că depozitele subterane de gaze de pe teritoriul țărilor membre trebuie să fie umplute până la cel puțin 80% din capacitate înainte de iarna 2022/2023 și până la 90% înainte de următoarele perioade de iarnă. În ansamblu, UE va încerca în mod colectiv să umple 85% din capacitatea totală europeană de stocare a gazelor subterane în 2022. Întrucât capacitatea de stocare a gazelor și situațiile naționale variază foarte mult, în funcție de situație, autoritățile pot atinge parțial obiectivul de stocare prin numărarea stocurilor de gaze naturale lichefiate sau combustibili alternativi, se mai arată în regulamentul european.

Pentru țările care nu au stocare subterană de gaze, regulamentul prevede ca acestea să stochează 15% din consumul lor intern anual de gaze în rezerve situate în țările europene vecine, plătindu-le chirie. Doar Cipru și Irlanda sunt scutite de obligația de a păstra rezerve, deoarece nu sunt conectate la infrastructura continentală de gaze. (Traducerea Rador: Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. VT stă cu țeava de gaz rusesc în cur de aia n-are Bulgaria gaz și tot de aia VT are numai idei de căcat! :)))))

  2. Nu mai este mult și iau exemplul Ungariei!