G4Media.ro

Brexitul a dus la o scădere istorică a comerțului exterior dintre Marea…

Sursa foto: Pixabay

Brexitul a dus la o scădere istorică a comerțului exterior dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană

Exporturile au scăzut cu peste 19% în ianuarie, situație care agravează criza economică cauzată de pandemie.

Efectele Brexitului nu au întârziat să apară. Potrivit cifrelor publicate de Oficiul Național de Statistică Britanic (ONS), comerțul exterior al Regatului Unit a scăzut brusc în ianuarie:

  • exporturile de bunuri au scăzut cu 19,3% până la 5,3 miliarde de lire sterline din cauza unei prăbuşiri de aproape 41% a exporturilor către UE;
  • la rândul lor, importurile de bunuri s-au redus cu 21,6% în ianuarie, din cauza unei diminuări de 2,9% a achizițiilor de bunuri din UE.

În ceea ce privește prețurile și volumele, este „cea mai mare scădere într-o lună de când aceste cifre au început să fie măsurate, în ianuarie 1997”, notează ONS. Ieșirea de pe piaţa unică europeană a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie și a avut un impact puternic asupra comerțului exterior, între blocajele din porturile aflate deja sub presiune cu pandemia și restricțiile de călătorie care au avut loc în ianuarie, dar și restanțele de comenzi acumulate de la începutul crizei sanitare. La aceasta s-au adăugat birocrația multiplă, costuri suplimentare și uneori neașteptate și impozite care au influențat comerțul transfrontalier. De asemenea, autoritățile britanice au anunțat joi, 11 martie, că măsurile de control asupra anumitor mărfuri din Uniunea Europeană nu vor intra în vigoare înainte de 2022 pentru a da companiilor timp să se adapteze.

Cifrele privind comerțul exterior publicate vineri „sunt primele de la sfârșitul perioadei de tranziție după ieșirea din UE”, a subliniat ONS, susținând, de asemenea, că închiderea a avut rolul ei în perturbările comerțului internațional. „O parte a declinului poate fi atribuită izolării, acumulărilor de stocuri și problemelor de la începutul” părăsirii UE, dar „este clar că tranziția Brexit a fost departe de a fi lină”, constată Danni Hewson, economistă la AJ Bell. „Piețele vor urmări cu atenție dacă fricțiunile actuale se traduc în schimbări pe termen lung”, adaugă ea.

Artizan al Brexitului, guvernul lui Boris Johnson a relativizat imediat situaţia, invocând „o combinație unică de factori”. Aceste cifre „nu reflectă întreaga relație post-Brexit UE-Regatul Unit (…) și volumele de transport de marfă dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au revenit la nivelul lor normal la începutul lunii februarie”, a comentat un purtător de cuvânt al Downing Street.

De fapt, Brexitul nu a făcut decât să înrăutățească criza provocată de pandemie. Întreaga activitate s-a contractat în Regatul Unit în ianuarie, în special din cauza măsurilor de luptă împotriva unei variante foarte contagioase a SARS-CoV-2.

PIB-ul britanic a scăzut cu 2,9% în ianuarie, după ce a crescut cu 1,2% în decembrie, conform cifrelor ONS. Este încă cu 9% sub nivelul său din februarie 2020, înainte de șocul pandemiei. „Restricțiile au fost în vigoare în diferite grade” în toată țara în ianuarie, în special cu închiderea strictă din Anglia, iar sectorul serviciilor a fost principala piedică a economiei odată cu închiderea tuturor afacerilor neesențiale, amintește ONS. „Economia a fost puternic lovită în ianuarie, deși puțin mai puțin decât se temeau unii, cu magazine, restaurante, coaforuri, școli afectate” de restricțiile de activitate, comentează Jonathan Athow, statistician la ONS.

El subliniază, de asemenea, că sectorul de producție a înregistrat prima sa scădere din aprilie, în special cel al automobilelor, chiar dacă serviciile de sănătate au fost stimulate de campania de vaccinare. Anul trecut, PIB-ul a suferit o contracție record de aproape 10% în Regatul Unit, țara europeană cea mai îndoliată de pandemie și membră a G7, care a cunoscut cea mai mare scădere a economiei sale.

Pentru Paul Dales de la Capital Economics, ianuarie ar trebui să fie „punctul cel mai de jos pentru acest an, știind că campania de vaccinare și redeschiderea economiei ar trebui să stimuleze o revenire a activității”. Cifrele din ianuarie suferă, de asemenea, de un efect comparativ nefavorabil, mai reamintește ONS, deoarece în noiembrie și decembrie comerțul exterior britanic a beneficiat dimpotrivă de un aflux de importuri și exporturi, companiile încercând să facă stocuri de mărfuri în așteptarea ieșirii efective de pe piața unică și a unor potenţiale perturbări la începutul anului 2021.

„Până la începutul anului viitor, credem că (…) PIB-ul va reveni la nivelul său pre-pandemic”, adaugă el. Școlile au fost redeschise luni în Anglia, iar întreprinderile neesențiale sunt așteptate să îşi reia activitatea pe 12 aprilie, înainte ca restricțiile prevăzute în prezent până la sfârșitul lunii iunie să fie ridicate de guvernul britanic.

Sursa: Le Monde / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Era de așteptat că va scădea dramatic, iar partea mai rea încă nu a venit, efectele BREXIT se vor accentua.